Kusties lai dzīvotu!

Ar saukli „Kusties lai dzīvotu!” var raksturot visas šajā gadā notikušās projekta LLB-2-255 „Veselīga dzīvesveida veicināšana Latvijas un Baltkrievijas pierobežas reģionos” / ”Move for Life” aktivitātes.

Šogad projekta ietvaros jau notikušas trīs starptautiskas sporta sacensības, divas no tām bija paredzētas bērnu auditorijai un vienās piedalījās ģimenes no projektā iesaistīto partneru teritorijām. Plānotas tika slēpošanas sacensības, bet tā kā sniegs gada sākumā iztrūka, tika rīkotas skriešanas un dažādu sporta veidu apvienojuma sacensības.

24.01.2014. Riebiņu novada Dravnieku pagastā notika sacensības bērniem. Sacensībās piedalījās bērni no projektā iesaistīto partneru pašvaldībām vecumā no 10 līdz 16 gadiem. Bērni no astoņu projekta partneru pašvaldībām (Riebiņu, Preiļu, Ludzas novadiem, Rēzeknes novada Maltas pagasta (Latvijā) un Verhņedvinskas, Braslavas, Glubokoje un Novopolockas (Batkrievijā)) sacentās individuālās skriešanas sacensībās un stafetē. Maltas pagastu pārstāvēja 10 skolēni no Maltas 1. vidusskolas (Una Kancāne, Agnese Zunda, Ēriks Ostrovskis, Aleksandrs Fomins, Loreta Diena Krasnobaja, Karīna Semjonova, Armants Taškāns, Artūrs Karziņins, Paula Sanija Ogriņa, Ēriks Dreļs). Neskatoties uz to, ka sacensības notika ārā, Dravnieku pamatskolas sporta stadionā, un sals arī lika sevi manīt, visi dalībnieki turējās braši un noskrēja noteiktās disciplīnas. Laukā tika kurināti ugunskuri un ar karstu tēju un ēdienu nodrošināja lauku virtuve.

28.02.2013. Braslavā (Baltkrievijā) notika bērniem paredzētais sacensību 2. posms. Arī šajās sporta sacensībās, iztrūkstošā sniega dēļ, tika rīkotas sporta sacensības vieglatlētikas disciplīnās. Bērniem bija jāveic 10 m skrējiens, atspoles skrējiens, jālec tālumā, jāatspiežas, komandā jāvelk virve. Šajās sacensībās piedalījās sekojoši Maltas 1.vidusskolas skolēni: Sintija Bundure, Una Kancāne, Ēriks Ostrovskis, Aleksandrs Fomins, Agnese Laizāne, Violeta Taškāne, Elvis Andrejs Puļaho, Raitis Smans, Ēriks Dreļs, Simona Skudra. Kaut arī godalgotas vietas mūsu sportistiem netika iegūtas, jāatzīmē visu dalībnieku centība. Malači!

07.03.2013 un 08.03.2013. Preiļos notika draudzīgas, taču pietiekami spraigas ģimeņu sacensības, kurās katru projekta partneri pārstāvēja 2 ģimenes 3 cilvēku sastāvā. Maltas pagastu pārstāvēja Leitānu un Madalānu ģimenes. Ģimenes piedalījās biatlona skrējienā, kurš notika Preiļu parkā, projekta ietvaros izveidotajā slēpošanas un nūjošanas trasē. Pēc skrējiena ģimenes sacentās dažādās sporta spēlēs, kuras notika Preiļu bērnu un jauniešu sporta skolas telpās. Kā viens no labākajiem mūsu ģimeņu sasniegumiem jāatzīmē Leitānu ģimenes galvas ieņemtā 1. vieta šautriņu mešanā.

Bildes no pasākumiem var skatīt Maltas pagasta mājaslapā www.malta.lv/pagasta-parvalde/projekti/move-for-life.

Nākamās projekta ietvaros rīkotās sacensības, kas arī būs noslēdzošais bērnu sacensību 3.posms, tiek plānotas 24., 25. aprīlī Novopolockā (Baltkrievijā).

Jāpiemin, ka sportot turpina arī projekta pilotgrupa 5 cilvēku sastāvā, kas Maltas pagastā nodarbojas ar nūjošanu un projekta ietvaros tiks novērtēts kā nūjošana ietekmē pilotgrupā iesaistīto dalībnieku veselību.

Projekta vadošais partneris ir Eiroreģions „Ezeru zeme”.

Rēzeknes novada pašvaldības Maltas pagasta pārvaldes kopējais budžets projektā sastāda 54031,77 EUR, t.sk. Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta (EKPI) līdzfinansējums 90%- 48628,59 EUR nacionālais finansējums 10% – 5403,18 EUR, kas sadalās 5% valsts budžets un 5% Rēzeknes novada pašvaldības Maltas pagasta pārvaldes finansējums.

Projekta īstenošanas laiks: 21.03.2013.-20.09.2014.

Vispārēja informācija par Programmu
Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programma ir Baltijas jūras reģiona INTERREG IIIB Kaimiņattiecību programmas IIIA Dienvidu prioritātes turpinājums 2007. – 2013.gadam. Vispārējais Programmas stratēģiskais mērķis ir veicināt Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas robežu reģionu teritoriālo kohēziju, nodrošināt augsta līmeņa vides aizsardzību un ekonomisko un sociālo labklājību, kā arī veicināt starpkultūru dialogu un kultūras daudzveidību.

Programma aptver Latgales reģionu Latvijā, Paņevežas, Utenas, Viļņas, Alitas un Kauņas apgabalus Lietuvā, kā arī Vitebskas, Mogiļevas, Minskas un Grodņas apgabalus Baltkrievijā. Kā Programmas Kopīgā vadības iestāde darbojas Lietuvas Republikas Iekšlietu ministrija. Programmas oficiālā interneta vietne ir www.enpi-cbc.eu.

Paziņojums par ES:

Eiropas Savienību veido 27 dalībvalstis, kas nolēmušas pakāpeniski apvienot savu kompetenci, resursus un likteņus. Piecdesmit gadus ilgā paplašināšanās perioda laikā tās ir kopīgiem spēkiem izveidojušas stabilitātes, demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības zonu, vienlaikus saglabājot kultūru daudzveidību, toleranci un personiskās brīvības.

Eiropas Savienība labprāt dalās savos sasniegumos un vērtībās ar valstīm un cilvēkiem aiz ES robežām.
Par šīs publikācijas saturu ir atbildīga Rēzeknes novada pašvaldības Maltas pagasta pārvalde un tā nekādā veidā nevar tikt izmantota, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.

Informāciju sagatavoja: I.Siliniece, tālr.26333259, e-pasts: inese.siliniece@malta.lv