2013. gada darbības programma īstenota

2013. gada 31. decembrī tika pabeigta biedrības Preiļu NVO centrs īstenotā projekta „Līdzdalības demokrātijas attīstības veicināšana Preiļu, Aglonas, Vārkavas, Riebiņu un Līvānu novados” (projekta iesnieguma Nr.2012.EEZ/DAP/MAC/203) 2013. gada darbības programmas realizēšana.

Programmas īstenošanas laikā tika sniegtas 99 konsultācijas par NVO dibināšanu, reģistrāciju, statūtu noformēšanu, grāmatvedības, finanšu piesaistes u.c. jautājumiem, kas veicināja 22 jaunu biedri piesaisti esošajām organizācijām un divu jaunu organizāciju – biedrības „Likteņa ceļš” un biedrības „Preiļu parks” veidošanos.

Darbības programmas ietvaros tika noorganizēti 5 informācijas un publicitātes pasākumi par projekta uzsākšanu. Pasākumi notika Preiļu, Vārkavas, Līvānu, Riebiņu un Aglonas novados, kuros piedalījās vairāk kā simts dalībnieku.Tika izstrādāti divi NVO aktualitāšu kalendāri, kuros tika ievietota nevalstiskā sektora darbības nodrošināšanai aktuāla informācija un, kas pieejami interneta mājas lapās: www.preilunvo.lv , www.preili.lv, www.aglona.lv, www.riebini.lv, www.varkava.lv, www.livani.lv.

Projekta laikā tika noorganizēts kapacitātes stiprināšanas seminārs „NVO likumdošana”. Tiesiskais regulējums. Saimnieciskās darbības priekšrocības un trūkumi”, kuru vadīja lektors Valdis Kudiņš un notika diskusijas Aglonas, Līvānu, Preiļu, Riebiņu un Vārkavas novados ”Vietējās varas sadarbība ar sabiedrību. Ko sagaida abas puses?” ar mērķi apzināt sadarbības stiprās puses un iespējas starp nevalstiskajām organizācijām un pašvaldību, lai abpusēja sadarbība veicinātu vietējās teritorijas attīstību un iezīmētu nākotnes sadarbības modeļus, kas veicinātu efektīvāku sabiedrības iesaisti lēmumu pieņemšanā.

Ļoti kupli apmeklētas bija diskusijas Līvānu un Preiļu novados. Diskusijas vadīja biedrības ”Latvijas Pilsoniskā alianse” politikas koordinatore Inta Šimanska.

Darbības programmas rezultātā aktivizējās vietējo organizāciju sadarbība ar valsts mēroga organizācijām- biedrība „Sabiedriskais centrs „AIZKALNE”” un biedrības „Nīdermuižas draudze” un „Veiksmes biķeris” uzsāka sadarbību ar Latvijas Lauku sieviešu apvienību.

Biedrības Preiļu NVO centrs darbībā tika iesaistīti 5 brīvprātīgie darbinieki, biedrības Preiļu rajona partnerība darbībā tika iesaistīts viens brīvprātīgais darbinieks, bet biedrības „Sabiedriskais centrs „AIZKALNE””darbībā tika iesaistīti 2 cilvēki, ar kuriem tika noslēgts brīvprātīgā līgums.

Izglītojot un apmācot ikvienu sabiedrības locekli, dibinot jaunas nevalstiskās organizācijas, dažādām iezīvotāju grupām iesaistoties valsts pārvaldē, tiek vairots sociālais kapitāls, kas ir garants un pamats pilsoniskas sabiedrības attīstībai Preiļu, Aglonas, Līvānu, Vārkavas un Riebiņu novados.

Ir apstiprināts 2014. gada darbības plāns, kurš nāks ar jaunām iniciatīvām!

Programmu finansē EEZ finanšu instruments un Latvijas valsts.
75% no līdzfinansējuma nodrošina Preiļu novada dome.
6,25% no līdzfinansējuma nodrošina Līvānu novada dome.
6,25% no līdzfinansējuma nodrošina Riebiņu novada dome.
6,25% no līdzfinansējuma nodrošina Vārkavas novada dome.
6,25% no līdzfinansējuma nodrošina Aglonas novada dome.

Informāciju sagatavoja:
Projekta vadītāja Ineta Liepniece

„Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Šī preses relīze ir izdota ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Latvijas valsts finansiālu atbalstu. Par preses relīzes saturu atbild biedrība „Preiļu nevalstisko organizāciju centrs”.