Ciblas novadā atkal godā celts kalēja amats

19. oktobrī pašā Latvijas pierobežā, Ciblas novada Līdumniekos, notika Kalēju diena jeb “Kaļva dīna”, ko organizēja biedrība “Darba un kultūras centrs “Līdumnieki””, lai celtu godā šo vienu no senākajiem amatiem, kas diemžēl ir gandrīz jau izzudis.
Uz pasākumu bija aicināti gan šīs profesijas meistari, gan jaunieši, kurus interesē kalēja amats, gan jebkurš iedzīvotājs, kurš vēlējās palūkoties, kā strādā kalēji, un uzzināt ko vairāk par šo amatu. Un interesentu sanāca daudz.

“Kaļva dīna” iesākās ar literāri muzikālu kompozīciju “Kalējs kala visu mūžu…” biedrības “Darba un kultūras centrs “Līdumnieki”” zālē. Te notika arī kalēju godināšana.

Galvenais “Kaļva dīnas” notikums bija no jauna izveidotās kalēja darbnīcas atklāšana. Tā iecerēta kā vieta, kur šo amatu varēs iepazīt un arī iemācīties. Biedrības “Darba un kultūras centrs “Līdumnieki”” valdes priekšsēdētājs Igors Zabilevskis pastāstīja, ka biedrībai piederējusi mūra ēka, ko izlēmuši pārbūvēt, lai te varētu darboties kalēja darbnīca. “Līdumnieku” darbības sākotnējais mērķis bijusi metālapstrāde – tas bija tieši tas, ar ko viņi gribējuši nodarboties.

Kalēju darbnīcai Ciblas novada Līdumniekos ir lielas perspektīvas. Tā ir iespēja jauniešiem iemācīties noderīgu amatu, tādējādi atrodot arī darbu uz vietas Ciblas novadā.

“Kaļva dīnas” apmeklētāji varēja gan vērot kalēju darbu, gan arī paši iesaistīties un pamēģināt, kā tas ir kalt. Īpašu interesi par notiekošo izrādīja bērni, pat izsakot vēlmi, ka gribētu vairāk iemācīties. Kalēji labprāt savu pieredzi nodotu tālāk, jo šīs profesijas meistaru palicis ļoti maz, diemžēl nav daudz jauniešu, kurus interesē šis amats. “Kaļva dīnā” piedalījās viens no labākajiem Latgales kalējiem Jānis Ļubka no Rēzeknes novada, kā arī Mārtiņš Vīksna no Baldones.

“Kaļva dīnu” organizēja biedrība “Darba un kultūras centrs “Līdumnieki””. Pateicoties šai biedrībai un tās vadītājam Igoram Zabiļevskim, pēdējos divos gados Līdumnieki atkal uzplaukst, te ir atjaunota kultūras dzīve un labiekārtota apkārtne.