Noslēgusies ūdenssaimniecības projekta realizācija Šķilbanu ciemā

Viļakas novada Šķilbēnu pagasta Šķilbanu ciemā veiksmīgi ir noslēgusies projekta Nr. 3DP/3.4.1.1.0/11/APIA/CFLA/053/063 „Ūdenssaimniecības attīstību Šķilbēnu pagastā Šķilbanu ciemā” realizācija.

Projekta īstenošanas gaitā īstenotas septiņas aktivitātes. Pirmkārt, lai piedalītos projektu konkursā izstrādāja tehniski ekonomisko pamatojumu, pamatojot šī projekta nepieciešamību. Otrkārt, uzsākot projekta īstenošanu, izstrādāja tehnisko projektu. Treškārt, veica ūdensapgādes sistēmas rekonstrukciju 4427,80 metru garumā, izbūvēja jaunu artēzisko urbumu un uzbūvēja ūdens sagatavošanas staciju, kur uzstādītas tehnoloģiskās iekārtas, 500 l hidrofors, viens frekfenču pārveidotājs un izbūvēta nosēdaka. Saskaņā ar Latvijas būvnormatīviem objekta būvniecības laikā, būvdarbus uzraudzīja būvuzraugs un autoruzraugs. Pēc projekta īstenošanas uzlabotais ūdensapgādes pakalpojums ir pieejams 95 % Šķilbanu ciema iedzīvotāju. Lai nodrošinātu kanalizācijas pakalpojumus Šķilbanu ciema iedzīvotājiem, iegādāts traktors ar asenizācijas mucu. Lai nodrošinātu nepārtrauktu ūdensapgādi iedzīvotājiem elektrības padeves traucējumu un dabas stihiju laikā, realizēja septīto projektā plānoto aktivitāti -iegādājās stacionāro dīzeļģeneratoru.

“Jūlija beigās 95 % Šķilbanu ciema iedzīvotāji tika pieslēgti vai pārslēgti rekonstruētajā, jaunajā ūdensapgādes sistēmā. Pēc projekta īstenošanas ir uzlabojusies ūdens kvalitāte, strādā ūdens atdzelžošanas iekārta. Esam katram patērētājam nodrošinājuši pieslēgumu ūdensapgādei. Ir iespējams noslēgt, atslēgt un pieslēgt jebkuru pieslēguma vietu. Informēju, ka cena par patērēto ūdeni kļūs nedaudz dārgāka nekā tā bija pirms projekta īstenošanas. Esam priecīgi par realizēto ūdenssaimniecības projektu, jo esošais ūdens tornis ir nolietojis un pastāvēja iespēja, ka Šķilbanu ciema iedzīvotāji var palikt bez ūdensapgādes. Par laimi šis negatīvais scenārijs nepiepildījās, jo esam veiksmīgi realizējuši projektu. Iegādājāmies arī stacionāro ģeneratoru. To uzstādījām septembra beigās. Ģeneratoru apkalpo moderna vadības pults, kas elektrības pārrāvuma gadījumā, pati automātiski pārslēdzas, lai strāvu ražotu ģenerators. Ja nebūs elektrības, Šķilbanu ciema iedzīvotājiem ūdens piegāde netiks pārtraukta. Pateicos Šķilbēnu pagasta Šķilbanu ciema iedzīvotājiem par pacietību un iecietīgu izturēšanos pret neērtībām un pārraktiem iebraucamajiem ceļiem projekta īstenošanas laikā. Paldies iedzīvotājiem par sapratni!” par projekta gaitu un rezultātiem pastāstīja Šķilbēnu pagasta pārvaldes vadītājs Andris Mežals.

Projekta kopējās izmaksas ir LVL 220 457,90. Projektu 85 % apmērā atbalsta Eiropas reģionālās attīstības fonds, 15 % līdzfinansējumu un PVN likmi nodrošina Viļakas novada dome.

Kontaktinformācija:
Projekta vadītāja: Vineta Zeltkalne
Viļakas novada dome
Attīstības plānošanas nodaļas speciāliste sadarbības jautājumos
Tālr. 64507216