Sakārtos atjaunojamo energoresursu izmantošanas iespējas mājsaimniecībās

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (turpmāk – VARAM) sniegtais finansiālais atbalsts mājsaimniecībām atjaunojamo energoresursu izmantošanā, aktualizēja jautājumu par elektroenerģijas neto sistēmas ieviešanas nepieciešamību Latvijā, tādējādi stimulējot mājsaimniecības iesaistīties atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanā.


VARAM pieredze, īstenojot Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta atklāta projekta konkursu „Atjaunojamo energoresursu izmantošana mājsaimniecībās”, apliecināja nepieciešamību radīt papildus instrumentu, kas veicinātu jaunu atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju uzstādīšanu mājsaimniecībās. Neskatoties uz to, ka šī konkursa mērķis bija nodrošināt ar elektroenerģiju vai siltumenerģiju, kas saražota ar projekta iesniegumā iekļautajām iekārtām, tikai mājsaimniecības (tas ir, pašpatēriņa) vajadzībām, sabiedrības interese par iespējamību, ka Latvijā tiktu ieviesta šāda sistēma bija ļoti liela.

„Uzskatu, ka kaut arī grozījumi minētajā likumā attiecībā uz elektroenerģijas neto sistēmas ieviešana vēl nav apstiprināti, šāda iniciatīva ļauj cerēt, ka jau tuvākajā laikā tiks nodrošināta iespēja jebkurai mājsaimniecībai neto uzskaites ietvaros nodot kopējā elektrotīklā nodod saražotās elektroenerģijas pārpalikumu”, atzīmē VARAM valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs.

Šobrīd Latvijā spēkā esošais normatīvais regulējums neparedz iespēju mājsaimniecībām gadījumā, kad no atjaunojamiem energoresursiem ražotā elektroenerģija tiek saražota virs mājsaimniecības pašas patēriņam nepieciešamā apjoma, pie tās nodošanas elektroenerģijas tīklā izmantot neto norēķinu. Neto norēķina sistēmā tiek ņemts vērā mājsaimniecības gan no sistēmas saņemtās, gan sistēmā nodotās elektroenerģijas apjoms, t.i, no patērētā elektroenerģijas apjoma tiek atskaitīts tīklā nodotais apjoms un norēķini tiek veikti tikai par starpību.

Ceturtdien, 30.maijā, Saeima otrajā lasījumā atbalstīja Ekonomikas ministrijas sagatavotos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz elektroenerģijas neto sistēmas ieviešanu Latvijā.

Kristīne Barševska
Sabiedrisko attiecību nodaļa
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālrunis: 67026533
E-pasts: prese@varam.gov.lv
twitter.com/VARAM_Latvija