Dizains rítdienai

Šobrīd sabiedrībā dzirdam aizvien vairāk to, ka dizains ir viens no ekonomikas stūrakmeņiem, ka dizains ir nopietns ekonomiskās attīstības resurss, virzītājspēks un tā pielietošana tautsaimniecībā nes ievērojamu labumu.

2012. gads ir bijis nozīmīgs dizainam Eiropas līmenī, jo Eiropas Dizaina vadības padomes ziņojuma „Dizains izaugsmei un pārticībai” prezentācijas laikā, 2012. gada septembrī Eiropas Komisijas viceprezidents Antonio Tajani paziņoja, ka „dizains ir mūsu inovāciju sistēmu pamatā”. Tomēr, neskatoties uz pasaules pieredzi, dizains vēl nav ieņēmis sev pienākošos vietu uz Latvijas ekonomikas skatuves. Attīstīto valstu statistikas dati apliecina, ka uzņēmumi, kas investē dizainā, nopelna krietni vairāk par tiem, kuri to nedara. Jo dizains rada pievienoto vērtību, un pievienotā vērtība vislielākajā mērā ir atkarīga tieši no dizaina. Reizēm tā var sasniegt pat 99% no produkta cenas.

Katru gadu ( kopš 1961. gada) Milānā (Itālija) notiek starptautiskā izstāde „Salone Internazionale del Mobile”, kurā pēdējos gados piedalās vairāk nekā 1300 dalībnieku, prezentējot un piedāvājot pasaulei skatīt jaunākās tendences dizainā dažādās industriālajās jomās. 2012. gadā izstādi apmeklēja 292.370 apmeklētāju.

Šogad, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam, lai Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola „Saules skola” pedagogi smeltos idejas, gūtu jaunu pieredzi un nodotu to tālāk skolas audzēkņiem , kolēģiem un citiem interesentiem, apmeklēja izstāde „Salone Internazionale del Mobile”.

Izstādes apmeklējums ir svarīga izglītības procesa sastāvdaļa, jo Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola „Saules skola” uzņem un izglīto audzēkņus vairākās akreditētās izglītības programmās, kas tieši ir saistīta ar dizaina apgūšanu, piemēram, interjera dizaina speciālists, vizuālās reklāmas dizaina speciālists, koka izstrādājumu dizaina speciālists, tekstilizstrādājumu dizaina speciālists; apģērbu dizaina speciālists, interjera noformētājs, vizuālās reklāmas noformētājs. Šajā mācību gadā skolā mācās 120 audzēkņu, ar dizainu saistītos priekšmetus pasniedz 21 pedagogi.