Nosaukti konkursa „Brīvprātīgais 2012” uzvarētāji Latgales reģionā

Izglītības un zinātnes ministrija septembrī izsludināja konkursu „Brīvprātīgais 2012”, kurā sadarbībā ar pašvaldību, jauniešu centru un nevalstisko organizāciju jauniešu komandām visā Latvijā bija iespēja veicot brīvprātīgo darbu apliecināt un pierādīt sevi. Konkursa mērķis bija veicināt jauniešu interesi par brīvprātīgo darbu un sekmēt jauniešu iesaistīšanos brīvprātīgo darba veikšanā.


No Latgales reģiona konkursā pieteikumus iesniedza 12 jauniešu komandas, no kurām konkursa komisija noteica uzvarētājus trīs nominācijās: Ietekmīgākie brīvprātīgie 2012 – par brīvprātīgo darbu, kas radījis visnozīmīgākās pārmaiņas kāda cilvēka, organizācijas, pašu brīvprātīgo, kopienas dzīvē; Brīvprātīgo tīkls 2012 – par izcilāko, plašāko sadarbību brīvprātīgo darba veikšanā; Brīvprātīgo magnēts 2012 – par brīvprātīgo darba prestiža celšanu, tā publicitāti, citu iesaistīšanu un motivēšanu.

Pēc konkursa rezultātu apkopojuma, Latgales reģiona „Ietekmīgākie brīvprātīgie 2012” ir Rēzeknes aktīvie jaunieši ar komandu „Draugu centrs”. Nominācijā „Brīvprātīgo tīkls 2012” uzvaru guva komanda „Viļakas entuziasti” – jaunieši no Viļakas. Savukārt par „Brīvprātīgo magnētu 2012” Latgalē kļūst „Brīvi un prātīgi JACieši!” no Rēzeknes.

Pēc brīvprātīgo darba komandu ieteikumiem par īpašiem nopelniem brīvprātīgo darba veicināšanā un atbalstīšanā tika noteikts arī „Brīvprātīgo balsts 2012” Kurzemē – cilvēks, kurš īpaši atbalstīja, palīdzēja un motivēja jauniešus veikt brīvprātīgo darbu. Šo titulu ieguva Sergejs Maksimovs, Viļakas novada domes priekšsēdētājs.

Diāna Sīmansone, Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta un jaunatnes departamenta direktora vietniece jaunatnes politikas jomā: „Paldies visiem, kuri piedalījās konkursā „Brīvprātīgais 2012”. Katrs no iesniegtajiem projektiem ir pelnījis atzinību un padarītais darbs sniedzis gandarījumu gan brīvprātīgā darba veicējiem, gan tiem, kam tika sniegta palīdzība. Sveicam konkursa uzvarētājus Latgales reģionā!”

Konkursa „Brīvprātīgais 2012” uzvarētāji Latvijas līmenī tiks nosaukti no reģionu uzvarētājiem 2012.gada 5.decembrī svinīgā pasākumā Starptautiskajā Brīvprātīgo dienā Rīgā. Uz pasākumu aicināti visu reģionu uzvarētāji.

Informācijai
Konkurss tika rīkots Izglītības un zinātnes ministrijas informatīvās kampaņas jauniešiem par brīvprātīgo darba ieguvumiem un iespējām ietvaros. Kampaņas laikā notika dažādi pasākumi un aktivitātes, lai popularizētu brīvprātīgo darbu jauniešu vidū, kā arī informētu par ieguvumiem, iespējām un pieredzi, ko var iegūt veicot brīvprātīgo darbu. Kampaņa noslēgsies ar svētku pasākumu Starptautiskajā brīvprātīgo dienā 5.decembrī. Ikviens interesents interneta vietnē www.draugiem.lv/brivpratigodarbs var sekot līdzi kampaņas norisei, kā arī iegūt informāciju par brīvprātīgo darbu, brīvprātīgo darba veiksmes stāstiem, jaunumiem, ieteikumiem un iespējām iesaistīties brīvprātīgo darbā.

Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta un jaunatnes departaments
Tālr.: 67047953, diana.simansone@izm.gov.lv

Informācijai par konkursu: Gunta Misāne, 29115356, 67213003, gunta@comperio.lv

IETEKMĪGĀKIE BRĪVPRĀTĪGIE – „Draugu centrs” aktīvisti no Rēzeknes

Rēzeknes pilsētas pašvaldības iestādes „Austrumlatvijas radošu pakalpojumu centrs” struktūrvienības Jaunatnes iniciatīvu centra „Draugu centrs” aktīvisti.

Sākumā komanda uzrakstīja projektu „Esmu aktīvs, esmu brīvprātīgs!” programmas „Jaunatne darbībā” ietvaros. Projekta laikā jaunieši apzināja visas organizācijas, kas labprāt gaida brīvprātīgos un piedāvā lietderīgi pavadīt brīvo laiku. Mērķis bija popularizēt brīvprātīgo darbu, vispirms pašiem noskaidrojot, ko nozīmē brīvprātīgo darbs, izjūtot to uz savas „ādas”. Komanda sāka palīdzēt brīvprātīgo darba veicējiem no Sarkanā Krusta sakārtot telpas, salikt humāno palīdzību. Nākamais pasākums bija „Tu neesi viens” pensionāru sociālo pakalpojumu centrā. Bērniem no Tiskādu bērnu nama tika organizēti svētku pasākumi un radošās darbnīcas. Palīdzēja jauniešu basketbola turnīrā „Draugu cīņas”. Tika rīkoti arī daudzi citi pasākumi, kur veicot dažādas aktivitātes, jaunieši popularizēja arī brīvprātīgo darbu Rēzeknē.

„Mēs pievērsām Rēzeknes pilsētas iedzīvotāju uzmanību brīvprātīgo darbam. Ar savu darbu mēs parādam, ka ar minimāliem līdzekļiem, ar vēlmi un motivāciju var radīt labus pasākumus, kā arī piesaistīt citus speciālistus. Veidojot pasākumus mēs esam gandarīti par paveikto darbu, un redzam, ka arī citi bērni un jaunieši ir priecīgi!”

Vairāk par paveikto darbu varat uzzināt, sazinoties ar komandas „Draugu centrs” kontaktpersonu:
Eleonora Kalašnikova, JIC „ Draugu centrs” izglītības metodiķe
26033202, elenjka@inbox.lv

BRĪVPRĀTĪGO TĪKLS – „Viļakas entuziasti”

„Viļakas entuziastos” ir apvienojušies Viļakas jaunieši, darbos iesaistot arī atvaļinājumā atbraukušos Viļakas iedzīvotājus.

Latvijas Austrumu pierobežas pilsētiņā Viļakā vienmēr dzīvojuši strādīgi, kārtīgi ļaudis. Tāpēc arī jaunieši ar savu darbu vēlējās ko dot savai pilsētai, jo īpaši tāpēc, ka tuvojas pilsētas 720. jubileja. Projekta gaitā jaunieši sakopa Viļakas ezera salu, izcērtot krūmus, nopļaujot zāli, savācot atkritumus un citus gružus.
Viļakas ezera krastos ir vietas, no kurām paveras skaistākie skati uz ūdens klajumu un salu. Diemžēl krasti aizaug un krūmu puduri skaistajai ainavai sāk traucēt. Tāpēc tika sarīkotas divas talkas, kuru laikā izzāģēja krūmu pudurus krasta joslā.
Strādājot, gadās arī kuriozi notikumi. Vētras laikā no krasta tika atrauta un uz otru ezera krastu – apmēram 1,3 km attālumā aizpūsta peldētavas pontonu piestātne. Jaunieši to redzēja, organizēja meklēšanas ekspedīciju, kas vainagojās ar panākumiem, atrodot to krasta niedrēs.
Kopā strādājot, radās idejas jauniem darbiem. Jau vairākus gadus pilsētas jaunieši centušies rast iespēju ziemā ierīkot hokeja laukumu, bet neveiksmīgi. Beidzot tika rasta kopīga valoda ar Viļakas novada domi un saņemts arī atbalsts no vietējā uzņēmēja un Hokeja laukuma būvniecība šobrīd ir noslēguma fāzē.

„Uzskatām, ka mūsu paveiktais darbs Viļakas ezera salas sakopšanā, ir ļoti nozīmīgs ne tikai Viļakas pilsētas iedzīvotajiem, bet arī tūristiem, jo sala ir viens no Viļakas pilsētas kultūrvēstures pieminekļiem.”

Vairāk par paveikto darbu varat uzzināt, sazinoties ar komandas „Viļakas entuziasti” kontaktpersonu:
Roberts Veins,
26320296, abreniite@inbox.lv


BRĪVPRĀTĪGO MAGNĒTS – Brīvi un prātīgi JACieši! no Rēzeknes

Brīvprātīgo komanda no Jauniešu atvērtā centra „JACis”, kas ir neformālās izglītības iestāde.

Šī gada laikā veiktie brīvprātīgie darbi bija ļoti dažādi gan pēc iesaistīto cilvēku skaita, gan pēc tematikas. Katrs komandas dalībnieks spēja atrast tādu darbu, kas nāca pie sirds. Jaunieši piedalījās nometnes organizēšanā bērniem ar īpašam vajadzībām, dalīja balonus un karodziņus pilsētas svētku laikā, organizēja „Ābolu dienu”, iesaistījās pasākumā „Karjera un izglītība” un labdarības koncerta organizēšanā, piedalījās seminārā „Esi brīvprātīgais!”. Labie darbi noteikti tiks turpināti un jauniešiem jau ir jaunas idejas tupmākajām aktivitātēm.

„Konkrēta pamatojuma, kāpēc mēs izvēlējāmies šos darbus nav, jo katrs no tiem ir svarīgs kādam komandas dalībniekam, pilsētas iedzīvotājam vai arī kādam bērnam, kuram jāvelta nedaudz uzmanības.”

Vairāk par paveikto darbu varat uzzināt, sazinoties ar komandas „Brīvi un prātīgi JACieši!” kontaktpersonu:
Jekaterina Moisejeva,
26455077, jacislv@gmail.com


BRĪVPRĀTĪGO BALSTS – Sergejs Maksimovs, 64507225, dome@vilaka.lv

Viļakas novada domes priekšsēdētaju Sergeju Maksimovu nominācijai izvirzīja „Viļakas ėntuziasti”, jo viņš ir atbalstījis komandu un visus iecerētos brīvprātīgo darbus Viļakā, Viļakas ezera salas uzkopšanā.

„Esam varējuši vērsties pie viņa gan pēc padoma, gan pēc atbalsta sadarbībai ar novada uzņēmējiem, Latgales televīziju, vietējiem laikrakstiem. Viņš mūs ir iedvesmojis ar savu klātbūtni un cienastu mūsu talkās. Patīk viņa praktiskums, sirsnīgums un vienkāršība.”