Daugavpils un Ilūkstes skolēni kopā ar Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavāru apgūst ēst gatavošanas iemaņas

Otrdien, 23. oktobrī, Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis viesojās Daugavpils Saskaņas pamatskolā un Ilūkstes 1.vidusskolā, lai 8. klases skolēnus izglītotu par sabalansēta uztura priekšrocībām un mācītu tiem pagatavot veselīgus, gardus ēdienus.


Pieteikumā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo bezmaksas pavārkursiem, Ilūkstes skolēni bija norādījuši, ka kopā ar šefpavāru vēlētos pagatavot ātrās uzkodas, kas gan tradicionāli nesaistās ar veselīgu pārtiku. Tomēr šefpavārs bērniem parādīja, ka arī ātrās uzkodas var būt veselīgas, ja vien tiek izmantoti „īstie” produkti. Aikāgaršo šefpavārs mācīja bērniem gan ēdiena gatavošanas prasmes, gan dalījās padomos, kā ierastos ēdienus pagatavot veselīgāk – pēc iespējas mazāk izmantot saldētu produkciju, visas sastāvdaļas gatavot pašiem, samazināt sāls un cukura daudzumu, kā arī uzturā vairāk lietot dārzeņus un augļus.

Kopā ar Aikāgaršo šefpavāru Ilūkstes 8.b.klases skolēni gatavoja ātro uzkodu meksikāņu gaumē – kesadilju. Tā ir tortiljas maize ar veselīgu pildījumu – biezpienu, sieru, pupiņām, svaigiem tomātiem, baklažāniem, sīpoliem, puraviem, ķiplokiem, spinātiem, rozīnēm.
„Nodarbības sākumā daudzi skolēni rauca pieri, uzzinādami, ka tortilju pildīsim ar, viņuprāt, “negaršīgām” sastāvdaļām – sīpoliem, puraviem, baklažāniem un spinātiem, Taču, kad ēdiens bija gatavs, visiem ļoti garšoja. Tas nozīmē, ka, vai nu bērns šos dārzeņus nekad nav ēdis, vai arī tie bijuši pagatavoti nepareizi”, stāsta šefpavārs Normunds Baranovskis.

Daugavpils Saskaņas pamatskolas 8.a klase kopā ar šefpavāru gatavoja suši. Pildījumam tika izmatots lasis, gurķis, garneles un krēmsiers. „Es, tāpat kā lielāka daļa skolēnu, suši gatavoju pirmo reizi. Ēdiena pagatavošanas process bija ļoti interesants, turklāt noderīgi bija arī šefpavāra padomi veselīga uztura jautājumos. Bija vērtīgi uzklausīt, kādas izmaiņas organismā notiek, uzsākot veselīgu ēšanu”, savos iespaidos dalās Daugavpils Saskaņas pamatskolas 8.a klases audzinātāja Marina Seļionova-Jacenko.

Par Aikāgaršo: Aikāgaršo ir viena no Latvijas lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem Rimi Latvia iniciatīva, kas aicina ikvienu mainīt savus ēšanas paradumus un priekšroku dot veselīgam uzturam. Turklāt ne tikai ēst veselīgi, bet arī spēt atšķirt veselīgus produktus no visa kopējā pārtikas produktu piedāvājuma, iemācīties gatavot veselīgi, kā arī uzlabot savu pašsajūtu un veselību. Veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo uzdevums ir panākt, lai turpmāko gadu laikā Latvijas iedzīvotāji mainītu savus ēšanas paradumus, kļūtu veselīgāki un savā ēdienkartē iekļautu veselīgus, kā arī garšīgus produktus.
Vairāk par Aikāgaršo aktivitātēm iespējams uzzināt www.rimi.lv/aikagarso, kā arī sociālajos tīklos.

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz attēla!

Papildinformācija:
Ilze Meirupska
Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo koordinatore
Mob.: 28377234; E-pasts: ilze@deepwhite.lv