Aktualitātes Krāslavas novada pašvaldībā

„SIRDSLIETAS” aizkulises, jeb ideja + atbalsts = rezultāts ar augstu pievienoto vērtību;
Jaunieši no Utenas iepazīst kokapstrādi Krāslavas novadā;
Apspriests Krāslavas novada teritorijas plānojums un Vides pārskats;
Apstiprināta Krāslavas novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija;
Fotokonkurss „Uzņēmējdarbība Krāslavas novadā”;
Ielu rekonstrukcijas.


„SIRDSLIETAS” aizkulises, jeb ideja + atbalsts = rezultāts ar augstu pievienoto vērtību

Iedzīvotāju iniciatīvu konkursā „Iedzīvotāji veido savu vidi” foto kluba „Zibsnis” projekts izcēlās ar netipisku ideju – ieguldīt ne fiziskajā, bet kultūras vidē un vienlaikus pievērst uzmanību sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem un viņu devumam Krāslavai un novadam.
Ar šo misiju „Zibšņa” aktīvisti un draugi šovasar veidoja fotoportretu izstādi „Sirdslieta”, kas kļuva par neordināru dāvanu Krāslavai tās svētkos un reizē stāstīja par tās dvēseli – cilvēkiem, kuri ikdienā iegulda sevi pilsētas un novada attīstībā, popularizēšanā un sakārtošanā.
Fotogrāfiem idejas īstenošana bija jauns izaicinājums, jo portrets tiek uzskatīts par vienu no sarežģītākajiem fotogrāfijas žanriem.
Sasniegto rezultātu kluba komanda vērtē kā veiksmīgu – fotogrāfi paaugstināja profesionālās spējas, savukārt sabiedrības interesi izraisījusī portretu galerija ir izstādāma pēc vajadzības un pieprasījuma citu pasākumu ietvaros teritorijas tēla pozitīvai veidošanai.
Mākslas projektu „Iedzīvotāji veido savu vidi” konkursā finansiāli atbalstīja Krāslavas novada dome, piešķirot 190 latus, bet morāli un praktiski, veltot laiku, gādājot rekvizītus, ieguldot idejas tēlu izveidē, – ne vien biedri, bet daudzas organizācijas un fotokluba ilggadējie draugi.
Projekta ietvaros „Zibsnis” sadarbībā ar fotomākslinieku Anatolu Kauškali pulcēja Latgales fotogrāfus uz trešo „Foto plenēru – radošo darbnīcu „Krāslava 2012””, kura ietvaros radītie darbi papildināja „Krāslavas paletes” noslēgumu ar fotogrāfiju izstādi pilsētas centrā.

Jaunieši no Utenas iepazīst kokapstrādi Krāslavas novadā

Projekta „Educate for business” ietvaros oktobra sākumā Krāslavā viesojās pārstāvji no Utenas reģiona profesionālās izglītības centra, īstenojot vienu no projekta aktivitātēm – savstarpējo komunikāciju un pieredzes apmaiņu.
Eiroreģiona „Ezeru zeme vadītajā projektā līdzdarbojas seši partneri, kuru mērķis ir attīstīt profesionālās izglītības iestāžu un uzņēmumu sadarbības platformu Latvijas un Lietuvas pierobežā. Iedzīvinot šo ideju, pirmie uz Latviju devās Utenas pārstāvji (2 studenti un skolotājs), kuri nedēļas garumā viesojās Rēzeknē, Austrumlatgales profesionālā vidusskolā un Krāslavā, PIKC Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas teritoriālajā struktūrvienībā.
Trīs dienu garumā, kuras lietuvieši pavadīja Krāslavā, notika vairāki pasākumi, kas nostiprināja sadarbības partneru kontaktus un veicināja pieredzes apmaiņu, proti, lietuvieši iepazinās ar vietējiem kokapstādes uzņēmumiem, skolas mācību programmām, kā arī darbojās praktiski, apgūstot Inskscape, Gimp, Auto CAd un LaserCut datorprogrammas un strādājot ar CNC darbmašīnu.
„Sadraudzības” pasākuma ietvaros notika brauciens uz izstādi „Kokapstrāde. Iekārtas. Tehnoloģijas. Instrumenti 2012”, kurā bija iespēja iepazīties ar jauninājumiem kokapstrādes sfērā.
Viesi atzina, ka Krāslavā gūta vērtīga pieredze ne vien redzot, bet arī pielietojot zināšanas praksē un darbojoties ar vietējiem audzēkņiem. Tāpat pozitīvi tika novērtēta PIKC RVT Krāslavas teritoriālās struktūrvienības darbība ne vien mācībās, bet arī ārpusskolas aktivitātes.
Utenas reģiona profesionālās izglītības centrs ar prieku gaidīs Krāslavas pārstāvjus nākamā gada martā.

Apspriests Krāslavas novada teritorijas plānojums un Vides pārskats

3. septembrī noslēdzās sešas nedēļas ilgusī Krāslavas novada teritorijas plānojuma 2013. – 2023. gadam un Vides pārskata projekta pirmās redakcijas sabiedriskā apspriešana.
Vasaras vidū visā novada teritorijā noritēja sabiedriskās apspriešanas sanāksmes, pulcējot gandrīz pusotru simtu iedzīvotāju, uzņēmēju un ekspertu, kā rezultātā domē saņemti vairāki rakstiski ierosinājumi. Aktīvāk par citiem pagastiem sabiedrības intereses pārstāvēja Kalniešu, Izvaltas un Ūdrīšu iedzīvotāji, zemākā aktivitāte novērota Krāslavā.
Paralēli sabiedriskās apspriešanas pasākumiem, par teritorijas plānojuma pirmo redakciju un Vides pārskata projektu saņemti atzinumi no institūcijām.
2012. gada 27. septembra Krāslavas novada dome pieņēma lēmumu (sēdes protokols Nr.17, 2.§) pilnveidot Krāslavas novada teritorijas plānojuma 2013. – 2037. gadam pirmo redakciju un Vides pārskata projektu atbilstoši institūciju atzinumiem un sabiedrības apspriešanas rezultātiem un sagatavot dokumenta galīgo redakciju.
Krāslavas novada teritorijas plānojums un Vides pārskats tiek izstrādāts Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētā projekta 1DP/1.5.3.2.0/10/APIA/VRAA/059/034 „Krāslavas novada pašvaldības attīstības plānošanas kapacitātes paaugstināšana, izstrādājot jaunu Krāslavas novada teritorijas plānojumu” ietvaros, sadarbojoties Krāslavas novada domei un SIA „Reģionālie projekti”.

Apstiprināta Krāslavas novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija

Saskaņā ar 2012. gada 27. septembra Krāslavas novada domes lēmumu, pašvaldība apstiprinājusi Krāslavas novada ilgtspējīgas attīstības stratēģiju 2013. – 2030. gadam.
Stratēģisko attīstības dokumentu iepriekš augustā notikušajā sabiedriskajā apspriešanā ir akceptējusi sabiedrība.

Ilgtspējīgas attīstības stratēģijā noteikts Krāslavas novada pašvaldības ilgtermiņa attīstības redzējums, mērķi, prioritātes un telpiskās attīstības perspektīva rakstveidā un grafiskā veidā. Dokumentu ir izstrādājusi Krāslavas novada dome sadarbībā ar SIA „Reģionālie projekti”.

Fotokonkurss „Uzņēmējdarbība Krāslavas novadā”

Krāslavas novada dome izsludina fotokonkursu „Uzņēmējdarbība Krāslavas novadā”, kura mērķis ir atlasīt fotogrāfijas izstādēm un Krāslavas novada uzņēmumu katalogam. Fotoattēliem jāraksturo Krāslavas novada uzņēmējdarbība, piemēram, ražošana, tūrisms, lauksaimniecība, tirdzniecība.
Fotogrāfijas ar pieteikumu jāiesniedz līdz 2012.gada 19.oktobrim.
Kontaktpersona: Krāslavas novada domes uzņēmējdarbības atbalsta projekta koordinatore Agita Kruglova, tālr. 65620032, 25608633, e-pasts: agitakruglova@inbox.lv.

Satiksmes ierobežojumi Rīgas ielā

No 12.oktobra Krāslavā tiks veikti Rīgas ielas posma no Daugavas ielas līdz slimnīcai rekonstrukcijas darbi.
Rekonstrukciju darbu laikā Rīgas ielas posmā būs satiksmes ierobežojumi.
Krāslavas novada dome atvainojas par sagādātajām neērtībām.

Uzsākta Izvaltas un Rīgas ielas posmu rekonstrukcija

Projekta „Krāslavas novada ceļu tīkla rekonstrukcija uzņēmējdarbības veicināšanai, 2.kārta” ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu Krāslavas pilsētā ir uzsākta Izvaltas un Rīgas ielu posmu rekonstrukcija.

Kā pastāstīja projekta vadītājs Andris Rukmans- šī projekta mērķis ir veicināt uzņēmumu pieejamību un satiksmes drošības uzlabošanu Krāslavas pilsētas teritorijā, veicot prioritāri svarīgāko ielu posmu rekonstrukciju.

Izvaltas ielā rekonstrukcijas darbus ir plānots veikt 375 m posmā.
Papildus tiks veikta arī apgaismojuma, gājēju ietves, lietus ūdens kanalizācijas un satiksmes organizācijas līdzekļu izbūve un ierīkošana. Rekonstrukcijas darbus veic SIA būvfirma „Ceļi un tilti”. Rekonstrukcijas darbu (būvdarbu) izmaksas ir Ls 216 016.23. Rekonstrukcijas darbus ir plānots pabeigt līdz š.g. beigām.

Rīgas ielā rekonstrukcijas darbus ir plānots veikt 488 m posmā. Papildus tiks veikta arī apgaismojuma infrastruktūras rekonstrukcija un gājēju ietves izbūve. Rekonstrukcijas darbus veic SIA „Ošukalns”. Rekonstrukcijas darbu (būvdarbu) izmaksas ir Ls 441 135,81.

Krāslavā turpinās Rēzeknes ielas rekonstrukcija

Projekta „Krāslavas pilsētas ielu tīkla rekonstrukcija uzņēmējdarbības veicināšanai, 1.kārta” ietvaros Krāslavas pilsētā turpinās Rēzeknes ielas rekonstrukcija. Kopš rekonstrukcijas darbu sākuma ir veikti nepieciešamie zemes darbi, izbūvēta lietus ūdens kanalizācija un vājstrāvu elektriskie tīkli.
No š.g. 8 oktobra ir uzsākti darbi pie ielas braucamās daļas asfaltēšanas, trotuāru un gājēju ietvju izbūves.
Rekonstrukcijas darbu ietvaros līdz 2012.gada beigām ir plānots rekonstruēt Rēzeknes ielas posmu 590 m garumā (no Vienības ielas līdz Krāslavas gr. Plāteru v.n. Poļu pamatskolai).
Papildus tiks veikta arī gājēju ietves izbūve 450 m garumā līdz krustojumam ar Vasarnieku ielu un gājēju celiņa izbūve 386 m garumā no krustojuma ar Vasarnieku ielu līdz Latgales ielai.

Aglonas ielas rekonstrukcija jau nākamgad

Turpinot iesākto darbu pie infrastruktūras sakārtošanas novada teritorijā, 2013.gada laikā tiks veikti Aglonas ielas Krāslavā rekonstrukcijas darbi.
Aglonas ielas rekonstrukcijas darbi tiks veikti ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu.
Projektam piešķirtas Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir Ls 579 149.59, kas sastāda 74.50% no kopējām projekta attiecināmajām izmaksām.
Projekta „Aglonas ielas rekonstrukcija Krāslavā” vispārīgais mērķis ir satiksmes drošības un kvalitātes uzlabošana Aglonas ielā Krāslavā. Projekta tiešais mērķis ir veikt Aglonas ielas rekonstrukcijas darbus.
Projekta ietvaros tiks veikta Ielas seguma konstruktīvās kārtas rekonstrukcija (788 m) līdz pilsētās robežai, gājēju ietves un lietus ūdens kanalizācijas sistēmas izbūve, apgaismojuma infrastruktūras rekonstrukcija un satiksmes organizācijas līdzekļu uzstādīšana. Papildus tam tiks veikta Aglonas un Izvaltas ielu krustojuma paplašināšana un pārbūve, kā arī Izvaltas ielas pieslēguma rekonstrukcija 70 m garumā.
Rekonstrukcijas darbu ir plānots uzsākt 2013.gada aprīlī.