Ludzas novada pašvaldība godinās konkursu uzvarētājus

Ludzas 835 gadu jubilejas svinību ietvaros Ludzas novada pašvaldība 4.augustā plkst. 20:00-20:30 Ludzas pilsētas parka estrādē godinās īpašus cilvēkus.


Pirmo reizi novada vēsturē Ludzas novada dome ir nodibinājusi Ludzas novada pašvaldības augstāko apbalvojumu „Ludzas novada goda pilsonis”, ko piešķir par sevišķiem nopelniem Ludzas novada labā. 2012. gadā Ludzas novada domes apbalvojums „Ludzas novada goda pilsonis” tiek piešķirts režisoram, scenāristam, operatoram, fotogrāfam, producentam un kino teorētiķim Hercam Frankam par profesionālu darbību. Goda pilsonim tiks pasniegta Ludzas novada goda pilsoņa nozīmīte, kura nēsājama krūšu kreisajā pusē, kā arī apliecinājuma raksts par apbalvojuma piešķiršanu un naudas balva 200 Ls.
Jau otro gadu Ludzas novada pašvaldība organizē dažāda veida konkursus, lai apzinātu, novērtētu cilvēku ieguldīto darbu un godinātu cilvēkus, kuri ir veikuši nozīmīgu ieguldījumu Ludzas novada attīstībā un popularizēšanā. Pasākumā tiks sveikti konkursa „Ludzas novada Gada cilvēks” uzvarētāji.
Nominācija „Gada cilvēks izglītībā” piešķirta – Ludzas 2. vidusskolas latviešu un literatūras skolotājai Diānai Sergeicevai. Nominācija piešķirta par nozīmīgu ieguldījumu izglītībā un jaunatnes audzināšanā.
Nominācija „Gada cilvēks kultūrā” piešķirta Cirmas bibliotēkas vadītājai un ilggadējai Cirmas TN vadītājai Marinai Piterānei. Nominācija piešķirta par nozīmīgu ieguldījumu kultūrā un novada vārda popularizēšanā.
Nominācija „Gada cilvēks sportā” tiek piešķirta šī gada labākajam handbola spēlētājam Latvijā Kasparam Lisovskim. Nominācija piešķirta par nozīmīgu ieguldījumu sportā un novada vārda popularizēšanā.
Nominācija „Gada cilvēks medicīnā” piešķirta Ludzas rajona slimnīcas operāciju bloka operāciju māsai Aijai Hmeļevskai. Nominācija piešķirta par nozīmīgu ieguldījumu novada iedzīvotāju veselības aizsardzībā.
Nominācija „Gada cilvēks valsts iestāžu un pašvaldības darbā” piešķirta Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Ludzas nodaļas vadītājam, kuru cilvēki raksturo kā vadītāju ar lielo burtu, Aivaram Gleizdam. Nominācija piešķirta par augstu profesionalitāti un ieguldījumu novada iedzīvotāju labā.
Nominācija „Gada cilvēks savā amatā” piešķirta Ludzas tūrisma centra vadītājai, kura ar savu entuziasmu un patriotismu ir pierādījusi visiem, ka tieši Latgale ir vieta, kur gribas dzīvot un palikt, Līgai Kondrātei. Nominācija piešķirta par godprātīgu attieksmi pret veicamo darbu, savu novadu un sabiedrību.
Nominācija „Gada jaunietis” piešķirta ludzānietei, handbolistei Viktorijai Borisenko. Nominācija piešķirta par nozīmīgiem sasniegumiem handbolā, kas veicinājuši Ludzas novada atpazīstamību valsts mērogā.
Nominācija „Mūža ieguldījums” piešķirta Ludzas rajona slimnīcas ārstam radiologam-diagnostam, augsti kvalificētam speciālistam, kurš Ludzas rajona slimnīcā strādā jau kopš 1969. gada, Andrejam Ardinskim. Nominācija piešķirta par ilggadēju, godprātīgu darbu un ieguldījumu sava novada un tā iedzīvotāju labā.

Lai veicinātu Ludzas novada uzņēmēju atpazīstamību un popularizētu labas uzņēmējdarbības prakses piemērus Ludzas novadā, Ludzas novada pašvaldība jau otro gadu rīko konkursu. „Ludzas novada uzņēmēju gada balva 2012”. Tiks godināti uzņēmēji, kuri aktīvi un godprātīgi darbojas savā nozarē, sekmējot uzņēmējdarbības vides attīstību novadā.

1. Gada tirgotājs Ludzas pilsētā – Sabiedrība ar ierobežotu atbildību „Centrārija”
2. Gada tirgotājs Ludzas novada lauku teritorijā – SIA „Alisa”
3. Gada pakalpojums – SIA „VELS”
4. Gada amatnieks – Individuālais komersants „Podnieku tradīciju mantojums”
5. Gada lauksaimnieks 2 uzvarētāji:
• Kooperatīvā biedrība „RASA”
• Individuālais komersants „Jaunzemļi”
6. Gada ražotājs – Isnaudas pagasta zemnieku saimniecība „Mauriņi”
7. Jaunais uzņēmējs Ludzas pilsētā – Individuālais komersants „Tautas tērpu skroderi”
8. Jaunais uzņēmējs Ludzas novada lauku teritorijā – SIA „Vinca Argo”
Šogad konkursa komisija ir piešķīrusi specbalvu „Ludzas pilsētas un novada tēla popularizētājs” – biedrībai „Ludzas amatnieks”

Lai veicinātu Ludzas novada sakopšanu un rosinātu iedzīvotāju aktivitāti un līdzdalību kultūrvides veidošanā, pašvaldība šogad organizēja konkursu „Vasara sētā 2012”.
1. Nominācijā „Daudzdzīvokļu namu „gaisu dārzi” uzvarējuši 3 nominantes – skaistu un ziedošu daudzdzīvokļu namu balkonu īpašnieces:
1. Raisa Griščenko (mājas ar nosaukumu ”Kliņģerītes” dzīvoklis Nr. 3, Rundēnu ciemā)
2. Inese Valaine (18. Novembra iela 16 dzīvoklis Nr. 48, Ludzā)
3. Sanita Reinika (18. Novembra iela 25 dzīvoklis Nr. 37, Ludzā)

2. Nominācijā „Oriģinālākais vides veidojums” uzvarējuši 3 nominanti – tie ir namu īpašnieki, kuriem pati daba palīdz eksterjera ierīkošanā;
1. Dimitrijs Merkulovs (māja ar nosaukumu „Joņički”, Vecslabadas ciemā)
2. Veronika Silova (māja Latgales ielā 243A, Ludzā)
3. Irina Gabrusanova (māja ar nosaukumu „Kristīne”, Pokuminas ciemā)

3. Nominācijā „Savdabīgais dārzs” uzvarējusi skaista, ziedoša, savdabīga, interesanta dārza īpašniece Helēna Sarksne (Stroda ielā 4A, Ludzā)

4. Nominācijā „Lauku sēta – ģimenes dzīves vieta” uzvarējuši 2 nominanti, kuriem mājas ārtelpa ir paredzēta visai ģimenei;
1. Edgars Katkevičs (mājas ar nosaukumu „Akordi”, Malzubu ciemā)
2. Janīna Veženkova (mājas ar nosaukumu „Veženki”, Veženku ciemā)

5. Nominācijā „Skaistākā puķu dobe” uzvarējuši 2 nominanti:
1. Aina Saukāne (māja Stroda 11, Ludzā)
2. Marina Lukašenoka (mājas ar nosaukumu „Kalnagals”, Vecslabadas ciemā)

6. Papildus vērtēšanas komisija izvirzīja nomināciju „Sportiskā novada sēta”. To piešķīra sētai, kurā ir iespējams nodarboties ar futbolu, volejbolu, basketbolu (un drīzumā arī ar hokeju). Uzvarētajs – Pēteris Pavlovs (mājas ar nosaukumu „Brīviņi”, Voverova ciemā)

Lai apzinātu un godinātu Ludzas pilsētas vēsturiskā centra namīpašumu īpašniekus, kuri veic kultūrvēsturiskās apbūves saglabāšanu vai restaurāciju, veicinot Ludzas pilsētas vēsturiskā centra , kā valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa saglabāšanu, šogad pirmo reizi tika organizēts konkurss ”Ludzas pilsētas vēsturiskā centra kultūrvēsturiskās apbūves saglabāšana”
Konkursā ir uzvarējuši:
Nominācija Uzvarētājs
1 Par visautentiskāk saglabāto un labāk sakopto ēku vecpilsētā mājas Tālavijas ielā 47, Ludzā, īpašniece Evita Mālmane
2 Par oriģinālo vēsturisko detaļu saglabāšanu un ēkas uzturēšanu atbilstoši autentiskajai vēsturiskajai videi mājas Kr.Barona ielā 85, Ludzā, īpašnieks Aivars Duncāns
3 Par vēsturisko detaļu saglabāšanu un saprātīgu ēkas apsaimniekošanu atbilstoši raksturīgajam oriģinālajam arhitektūras stilam Ludzas vecpilsētas pilsētbūvniecības pieminekļa teritorijā mājas Kr.Barona ielā 11, Ludzā,
īpašnieks Arnolds Belecāns
īpašnieks Tatjana Kalvāne
4 Par oriģinālo vēsturisko detaļu saglabāšanu un ēkas uzturēšanu atbilstoši autentiskajai vēsturiskajai videi ārpus vecpilsētas 1) mājas Tālavijas ielā 110, Ludzā, īpašnieks Jevgeņijs Golubevs



2) mājas Latgales ielā 147, Ludzā, īpašnieks Ēriks Gecevičs

PASĀKUMI AUGUSTĀ
1.-5.08. Ludzas pilsētas svētki
11.08. plkst. 19:00 Pildas Tautas namā Pilngadības svētki
14.08. plkst. 13:00 Pureņu pagasta Tautas namā „EKOvasara” – radošās nodarbības pagasta bērniem un jauniešiem
14.08. plkst. 18:00 Cirmas pagasta iedzīvotājiem tiks organizēts brauciens uz Aglonas baziliku
17.08. plkst. 20:00 Isnaudas Tautas namā Pilngadības svētki
18.08. plkst.18:00 Ņukšu Tautas namā folkloras kopas „Rīkšova” 10 gadu jubilejas pasākums
21.08. plkst. 14:00 Pureņu pagasta pārvaldes pagalmā „EKOvasara” – radošās nodarbības pagasta bērniem un jauniešiem
24.08. plkst. 9:00 Cirmas pagasta pensionāri dosies ekskursijā uz Preiļiem un Aglonu
31.08. plkst. 12:00 Pureņu pagasta Tautas namā Sporta svētki pagasta iedzīvotājiem
31.08. plkst. 20:00 Ņukšu Tautas namā Pilngadības svētki

Svetlana Rimša