Raiņa muzejs Jasmuiža aicina uz keramikas cepļa kurināšanu un atvēršanu

10. un 11. augustā Raiņa muzejā Jasmuiža (Preiļu novads, Aizkalne) rekonstruētajā Latgales keramikas vecmeistara Andreja Paulāna darbnīcā – ceplī šogad otro reizi notiks keramikas cepļa kurināšanas un atvēršanas pasākums. Jau 14. reizi šo cepli kurinās TLMS „Rēzeknes apriņķa pūdnīki”. Ceplis būs veltījums Antonam Ušpelim (senioram) viņa 100. jubilejas gadā.


10. augustā keramiķi ar saviem apdedzināšanai sagatavotajiem māla traukiem (būs gan svilpaunieki, gan podi un bļodas, gan vāzes un krūzes, gan svečturi) piepildīs cepli un ap pusdienlaiku to iekurinās. Šoreiz galvenie atbildīgie par podu apdedzināšanu būs keramiķi no Balvu novada Bērzpils pagasta – Jolanta un Valdis Dundenieki.
Kamēr ceplis kurēsies, vakara gaitā būs iespēja aprunāties ar podniekiem, kā arī vērot cepļa kurināšanas procesu un lielo liesmu (ap pusnakti).
Par keramiķu darba rezultātu varēs pārliecināties 11. augustā, kad plkst. 11.00 notiks vēl karsto krāšņi glazēto trauku izņemšana. Būs iespēja darbus arī iegādāties.
Pirms cepļa atvēršanas būs arī viktorīna ar jautājumiem par Latgales keramiku, tās tapšanas niansēm, vēsturi, formām, glazūrām. Par pareizām atbildēm būs arī balvas. Viktorīnu vadīs atraktīvais podnieks Andris Ušpelis.

Būsiet mīļi gaidīti Jasmuižā!

Ieejas maksa cepļa atvēršanas pasākumā un muzejā – Ls 1.00

Tautas lietišķās mākslas studijā (TLMS) „Rēzeknes apriņķa pūdnīki” darbojas 18 dalībnieki. Tā ir vadošā podnieku apvienība ne tikai Latgalē, bet arī Latvijā. Studija savu darbību uzsāka 1990. gadā ar izstādi senajā podniecības centrā Feimaņos, kad Pēteris Ušpelis (1950 – 2003) apvienoja meistarus, kuri savā starpā norunāja nepāriet uz suvenīrmākslu. Studija regulāri piedalās dažādos pasākumos, meistari organizē cepļu kurināšanu un personālizstādes.
Studiju no 2003. gada vada Andris Ušpelis. Viņš uzsver, ka TLMS „Rēzeknes apriņķa pūdnīki” keramiķu darbos ir tautas mākslas dzīvais gars un meistari darina Latgales keramiku, nevis keramiku no Latgales.

Solvita Brūvere,
Raiņa un Aspazijas muzeja vadītājas vietniece
tel. 29487589; 65329313
jasmuiza@memorialiemuzeji.lv; solemia@inbox.lv