Dievs tuvojas ar savu žēlsirdību

Svētdien, 29.jūlijā, Viļaka piedzīvoja brīnumu. Vissvētās Jaunavas Marijas Brīnumdarītājas– Čenstohovas Dievmātes svētglezna atceļoja uz Viļakas Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcu. Šī svētceļojuma “No okeāna līdz okeānam” mērķis ir pievērst pasaules uzmanību dzīvības un tradicionālo ģimenes vērtību saglabāšanai. Par godu Čenstohovas Dievmātes svētgleznas ierašanās notika Sv. Mise, kurā piedalījās Viļakas dekanāta priesteri. Svinīgajā procesijā apkārt baznīcai devās Viļakas un kaimiņdraužu ļaudis.


Ikonas ciemošanās laikā ticīgie tika aicināti īpaši lūgties dzīvības aizstāvības nodomā: “Vissvētā Māte! Mēs Tev solām, ka pieliksim visus spēkus, lai sargātu cilvēku dzīvību, īpaši to vismazāko un neaizsargātāko. Mēs stāvam Tavā priekšā, Pestītāja un Baznīcas Māte, labi apzinoties, ka paši neesam spējīgi izcīnīt uzvaru šajā globālajā sadursmē starp dzīvību un nāvi. Nostājies dzīvības aizsardzības organizāciju priekšgalā, sargā un vadi mūs! Aizsargā dzīvību! Dziedini ģimenes! Atbalsti un stiprini mūs!
Izlūdz savam Dēlam, lai dzīvības un mīlestības civilizācija uzvarētu! (pilnu lūgšanas tekstu skatīt: test.prolife.lv/?p=900)”.
Atklājot svētgleznu svētceļojumu nozīmi, Šķilbēnu katoļu draudzes priesteris Ivars Vigulis skaidroja: „Pats Jēzus ceļoja. Apustuļi ceļoja. Tas ir veids kā izplatīt un pastāstīt Dieva gribu. Parastas lietas tā neceļos. Tā ir liela vērtība, ka svētgleznām notiek svētceļojumi pāri valstīm. Tas ir ļoti svarīgi cilvēkiem, jo caur svētgleznām cilvēki saņem daudz Dieva žēlsirdības, jo daudzi vairs netic ne mīlestībai, ne žēlsirdībai. Svētgleznas dara brīnumus, atver cilvēku sirdis Dieva mīlestībai. Daudzi vēlētos aizbraukt pie dažādām svētgleznām Eiropā, taču nav pietiekami finanšu resursu vai cilvēku, kuri noorganizētu šādus braucienus. Šodien bija unikāla iespēja Viļakā ikvienam ticīgajam, interesentam redzēt Čenstohovas Dievmātes svētgleznu. Dievs „atbrauc” tuvāk cilvēkiem. Dievs ar savu žēlsirdību tuvojas!”. Celebrējot Sv. Misi Čenstohovas Dievmātes svētgleznas godam Viļakā, priesteris Staņislavs Prikulis norādīja uz trim būtiskām lietām: „Dievmātes karstākā vēlēšanās ir rādīt savu Dēlu tautai, lai tā caur Viņas Dēlu tiktu pestīta. Uzdevums vīriešiem – ir jāuzņemas vadīt garīgo dzīvi savā ģimenē, ne tikai uzturēt materiāli, bet rūpēties par garīgo vērtību saglabāšanu, par kopīgu došanos uz baznīcu un kopīgām lūgšanām. Svarīgi mums visiem atcerēties, ka Jēzus Kristus ir vislielākais dārgums, kas mūs mīl un grib, lai mēs viņu mīlējām”.
Čenstohovas Dievmātes svētgleznas kopija ceļo no Klusā okeāna līdz Atlantijas okeānam, viesojoties 23 valstis. Kopā ir plānots veikt 18000 kilometru. Ikonas kopija svētceļojumu uzsāka 14.jūnijā Vladivostokā. Tā ir jau apceļojusi Krieviju, Kazahstānu, Ukrainu, Baltkrieviju un no 28.jūlija līdz 5.augustam apceļos Latviju. Ir ieplānots, ka Ziemassvētkos tā nonāks svētvietā Fatimā, Portugālē. Akcijas norisi Latvijā koordinē kustība “Par dzīvību”. Organizatore Diāna uzsvēra: „Dievmāte ceļo pie mums. Viņa patiešām grib, lai Jēzus ienāk mūsu ģimenēs, lai mēs iemācītos mīlēt viens otru arī tad, kad pavisam negribas. Iemācītos nenosodīt otru cilvēku par to, ka viņš atņēmis dzīvību, bet pateikt, ka Dievs piedot un ikviens no mums ir ļoti īpašs Dievam”.
„Šī brīnumainā svētbildes ierašanās ir labs un svētīgs notikums priekš mums pašiem, kā arī visam Viļakas novadam. Pati esmu bijusi Čenstohovā un biju redzējusi šo svētbildi, tāpēc šodien sajūtas ir ļoti saviļņojošas. Skatoties uz gleznu, likās, ka pati Dievmāte ir klāt. Gribējās, lai tautas būtu bijis vairāk, laikam esam iesūnojuši. Esmu patīkami pārsteigta, ka jaunieši no Šķilbēniem ar kājām atnākuši svētceļojumā. Ko vēl vairāk vēlēties, ja jaunietis iet un dara!” izjūtas atklāja Viduču pamatskolas mūzikas skolotāja un Viļakas Jēzus Sirds Romas katoļu draudzes koriste Inita Roginska.

Viesošanās noslēgumā Viļakas draudzes priesteris Staņislavs Kovaļskis atzina, ka cer, ka tikšanās ar šo svētgleznu mainīs mūsu dzīvi, atvērs mūsu sirdis Dievam un uz labo pusi mainīsies dzīve Latvijā.

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz bildes!

Teksts un foto: Vineta Zeltkalne