Latgales Ērģeļu dienas 2012

Jau trešo gadu Latgalē ir ērģeļmūzikas svētki. No 20. jūlijā līdz 5. augustam notiks Latgales Ērģeļu dienas 2012. Festivāls ir kļuvis par labu tradīciju, aktīvi popularizējot ērģeļu mūziku un atbalstot instrumentu uzturēšanu un apkopi. Latgales Ērģeļu dienas ir labdarības pasākums – ieeja visos koncertos ir par ziedojumiem, kas šogad tiks vākti vēsturisko Prezmas baznīcas ērģeļu restaurācijai.


Šī gada festivāla programma ir plaša un interesanta: nakts koncerts Stirnienes baznīcā , topošo ērģelnieku koncerts Prezmā, senās mūzikas koncerts Barkavā , kamermūzikas koncerts Aglonā. Noslēguma koncerts Rēzeknē ir veltīts latgaliešu komponistu mūzikai, kas veiksmīgi iekļausies Vispasaules Latgaliešu Konferencei veltītos pasākumos. Festivāla īpašais viesis ir Latvijas Nacionālās operas soliste – Ieva Parša , kura kopā ar ērģelniekiem Ivetu un Jāni Pelšēm sniegs koncertu Kārsavas baznīcā, kur paralēli notiks arī bērnu mākslas darbu izstāde – konkurss par labāko Latgales Ērģeļu dienu logo.
Latgales Ērģeļu dienu koncertu apmeklētajiem būs iespēja vērot mākslinieku priekšnesumu ar video projekcijas palīdzību, kā arī, turpinot tradīciju, redzēt instrumentu demonstrējumus tuvplānā, uzdot jautājumus ērģelniekiem un izmēģināt savus spēkus ērģelnieka vietā!

Festivāla norise – 22. jūlijs – 5. augusts 2012:
• STIRNIENES SVĒTĀ LAURENCIJA ROMAS KATOĻU BAZNĪCA – 20. jūlijs plkst.21.00 (Nakts koncerts)
• AGLONAS BAZILIKA – 22. jūlijs plkst. 20.00
• PREZMAS SV. SĪMAŅA UN JŪDAS ROMAS KATOĻU BAZNĪCA – 29. jūlijs plkst. 14.00
• MALNAVAS JAUNAVAS MARIJAS – ROŽUKROŅA KARALIENES ROMAS KATOĻU BAZNĪCA (Kārsavā) – 2. augusts plkst. 20.00
• BARKAVAS SVĒTĀ STAŅISLAVA ROMAS KATOĻU BAZNĪCA – 4. augusts plkst. 20.00
• RĒZEKNES JĒZUS SIRDS KATEDRĀLE – 5. augusts plkst. 15.00

Piedalīsies ērģelnieki – Diāna Jaunzeme, Iveta Pelše, Jānis Peše, Ilze Vizule, Ilona Birģele, Larisa Carjkova, Guna Kise, Agnese Urka, Laura Reksne, Laura Struķe, Ilze Grēvele, Olita Pereca, Jana Aņisimova, Lāsma Inkina, Agnese Solozemniece u.c.; kā arī solisti –Ieva Parša, Daiga Maskaļūne, Jānis Grahoļskis, Ieva Grandāne, Zane Kurma, Einārs Everss, Normunds Litovnieks, Agnese Abramāne, Laura Šarova u.c.

Rēzeknes – Aglonas diecēzē ir 116 katoļu draudzes, kas izvietojušās 115 baznīcās, sākot ar pieticīgiem baznīcas vajadzībām piemērotiem namiem līdz pat greznām katedrālēm. Skanošas, lietojamas ērģeles ir tikai 36 baznīcās! 11 baznīcās ērģeles ir ļoti sliktā stāvoklī. 18 instrumenti ir neskanoši vai demontēti un 54 baznīcās ērģeļu nav un nekad nav bijis…

Idejas autores – divas ērģelniecies – Larisa Carjkova un Guna Kise