Ļaut dabai ienākt pilsētā

Pilsētnieciskā dzīvesveida izplatība pasaulē ir nenovēršama parādība, kas nes sev līdzi ne tikai sociāli ekonomiskās un teritoriāli telpiskās pārmaiņas, bet aktualizē arī nozīmīgas vides problēmas, tostarp ogļskābās gāzes koncentrācijas pieauguma tendenci, kas savukārt sekmē siltumnīcefekta radītās vides problēmas. Pasaules klimata pārmaiņas un ar tām saistītie plūdi, viesuļvētras, ilgstošs sausums, mežu ugunsgrēki un citas kataklizmas vistiešāk raksturo ilgtermiņa urbanizācijas procesu.


Viens no galvenajiem siltumnīcefektu izraisošo gāzu izmešu avotiem ir urbanizācijas procesa rezultātā mainītais zemes izmantošanas veids un zemes seguma maiņa, kas būtiski ietekmē ūdens un vielu dabisko apriti pilsētas ekosistēmās.

Pilsētu zaļo zonu pilnveidošana un saprātīga apsaimniekošana, kā arī jaunu zaļo teritoriju radīšana ir veids, kā padarīt pilsētu „piemērotu dzīvošanai” un ļaut izveidot ilgtspējīgu pilsētvidi mūsu un nākamajām paaudzēm.

Tālab tika izstrādāts un šogad uzsākts Igaunijas – Latvijas – Krievijas Pārrobežu sadarbības programmas 2007.-2013. gadam EKPI ietvaros projekts “Tartu, Rēzekne, Pleskava: zaļā pārvaldība ilgtspējīgai pilsētu attīstībai un teritoriālajai plānošanai Igaunijas-Latvijas-Krievijas robežpilsētās”/”GreenMan”. Projekts tiks īstenots apvienojoties 10 domubiedriem no Igaunijas, Latvijas un Krievijas pierobežas reģioniem – NVO “Lake Peipsi Project, Pskov”, Pleskavas pilsētas administrācija, Pleskavas Pedagoģiskā Universitāte (Krievija), Peipsi Pārrobežu sadarbības Centrs, Tartu pilsētas dome, Igaunijas Dabas zinību Universitāte (Tartu) no Igaunijas un Eiroreģiona “Ezeru zeme” Latvijas birojs, Rēzeknes pilsētas dome, Rēzeknes novada dome, Daugavpils Universitāte (Latvija).

Projekts paredz veidot zaļāku un pievilcīgāku Igaunijas-Latvijas-Krievijas pierobežas pilsētu – Tartu, Rēzeknes un Pleskavas vidi gan to iedzīvotājiem, gan apmeklētājiem, atbilstoši “zaļās vadības” politikai, labajai praksei un zaļajām inovācijām.

Lai veidotu jaunas, apjomīgas un nozīmīgas zaļās teritorijas un atjaunotu/atveseļotu esošās dabas teritorijas, Latvijas pusē, sadarbojoties Eiroreģiona “Ezeru zeme” Latvijas birojam un Daugavpils Universitātei ar Rēzeknes pilsētas domi un Rēzeknes novada pašvaldību, tiks rekonstruēts videi draudzīgs Bērnu atpūtas laukums Rēzeknes pilsētas Raiņa parkā (0,6 ha) un uzlabots segums Ančupānu meža parka teritorijā, Rēzeknes novadā (9,48 ha). Bez tam Rēzeknes pilsētas un tai pieguļošo zaļo teritoriju plānošanas ietvaros tiks izstrādāta Rēzeknes zaļo teritoriju inventarizācijas metodoloģija, kā arī tehniskā dokumentācija Rēzeknes pilsētas Ziemeļu rajona industriālās teritorijas parka rekonstrukcijai un Greivuļu dabas takas izveidei Rēzeknes novadā.

Rēzeknes pilsētas domes un Rēzeknes novada domes darbinieki piedalīsies vairākās apmācības, t.sk. par zaļo menedžmentu un tā pieredzi Eiropā, Baltijas valstīs un Krievijā, par esošo koku uzskaites programmu, par zaļo GIS pielietojumu pilsētvides plānošanā un citās izglītojošās aktivitātēs. Tas sekmēs vienotu redzējumu un pieredzes apmaiņu starp Igaunijas-Latvijas-Krievijas pierobežas pilsētu iestādēm un darbiniekiem, kuri darbojas zaļā menedžmenta jomā.

Projekta ietvaros tiks izdota rokasgrāmata “Kā uzturēt un pārvaldīt pilsētu zaļās teritorijas” un organizēti divi mācību braucieni uz Tartu (Igaunija) un Tamperi (Somija). Rēzeknes pilsētas domei un Rēzeknes novada pašvaldībai tiks iegādāts IT aprīkojums un programmatūras, kas nākotnē nodrošinās pilsētas zaļo teritoriju pārvaldību.

Katrai valstij un reģionam pilsētas attīstības vīzija var būt atšķirīga, tomēr mēs visi vēlamies dzīvot un strādāt pilsētās ar tīru gaisu, pieejamām zaļajām zonām, sekmīgi pārvaldītu atkritumu apsaimniekošanas un ūdens apgādes sistēmu, gājēju un veloceliņiem un sabiedrisko transportu. Tādu pilsētu nevar radīt vienā dienā. Citu Eiropas pilsētu pieredze liecina, ka optimālais risinājums labas vides kvalitātes nodrošināšanai pilsētā ir tad, ja ap 30% pilsētas teritorijas aizņem meži, parki un atpūtas zonas.

Ceram, ka projekts “GreenMan” būs viens solis tuvāk šīs vīzijas īstenošanai un piemērs citām pilsētām, kā atrast savu ceļu uz pilsētas ilgtspējīgu attīstību.

Projektu ELRI-177 “GreenMan” līdzfinansē Igaunijas – Latvijas – Krievijas Pārrobežu sadarbības programma 2007.-2013. gadam Eiropas Kaimiņattiecību Prioritātes Instrumenta ietvaros. Projekta kopējais budžets: 1 960 848,19 EUR (1 378 084,11 LVL), t sk. ERDF līdzfinansējums 90% – 1 764 763,37 EUR (1 240 275,70 LVL), nacionālais finansējums 10% – 196 084,82 EUR (137 808,41 LVL).
Projekta īstenošanas laiks: 2012.gada 1.maijs-2014.gada 30.aprīlis.

Laila Vilmane,
projektu vadītāja,
Eiroreģiona “Ezeru zeme” Latvijas birojs
Tālr. 26529150
E-pasts: laila@kraslava.lv