Tautas skaitīšanas dati: katrā Latvijas novadā ir latgaliešu valodas lietotāji

2011. gada Tautas skaitīšanā pirmo reizi tika iekļauts jautājums par latgaliešu valodas lietošanu. Šie dati ilgi un ar nepacietību bija gaidīti un nupat daļēji tiek piedāvāti jūsu uzmanībai. Publiski pieejami Centrālās statistikas pārvaldes mājas lapā tie būšot atrodami jau šonedēļ – raksta lakuga.lv


Pēc Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvaldes 2011. gada Tautas skaitīšanas datiem Latvijā uz jautājumu „Vai Jūs ikdienā lietojat latviešu valodas paveidu – latgaliešu valodu?” apstiprinoši atbildēja 164 510 cilvēku, no kuriem 73 835 ir zēni, jaunekļi un vīrieši, bet 90 675 meitenes, jaunietes un sievietes. Ņemot vērā Latvijas iedzīvotāju skaitu, sanāk, ka latgaliešu valodā runā nepilni 8% Latvijas tautas skaitīšanā reģistrēto iedzīvotāju.

Loģiski, ka visvairāk latgaliešu valodu lieto Latgales reģionā – 97 590 cilvēku, kasi ir 32,1%.

Republikas nozīmes pilsētās visvairāk latgaliešu dzīvo Rīgā – 29 393 ( 4%) iedzīvotāju, otrajā vietā latgaliešu skaita ziņā ir Rēzekne – to ir12 038 jeb 37%, Daugavpilī – 7674, jeb 8%, Jēkabpilī – 7%, Jūrmalā – 4%, Jelgavā -3%, bet Liepājā, Ventspilī un Valmierā – 2% no pilsētas iedzīvotāju skaita.

Izrādās, ka nav tāda Latvijas novada, kur nebūtu neviena latgaliešu valodas lietotāja. Vismazāk latgaliešu valodu lieto Kurzemes pusē Vaiņodē – tur latgaliski runā 8 cilvēki, bet vislielākais latgaliešu valodas lietotāju skaits ir Rēzeknes novadā – 15 836 cilvēki. Visvairāk latgaliešu valodu lieto Kārsavas un Baltinavas novadā – 78%. Gandrīz tikpat daudz ir Vārkavas novadā – 76%. Bet vismazāk latgaliešu valodu lieto Zilupes novadā, tikai 10% iedzīvotāju.

Kopumā Latgales lauku reģionos latgaliešu valodu lieto 49% iedzīvotāju, kas ir manāmi vairāk, nekā tas ir pilsētās.

Lidija Soldāne, D-fakti.lv