CIK GARA RINDA BIJA VĒROJAMA PIE LAD PĀRVALDES PREIĻOS?

Pirmdien, 28.maijā, tika uzsākta projektu pieņemšana Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstības (ELFLA) un Lauku attīstības programmas (LAP) pasākumam „Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)”. Portāls aktīviem lauksaimniekiem Farming.lv vēlējās noskaidrot, kāda ir atsaucība projektu iesniegšanā.


Runājot par kopējo plānoto iedzīvotāju atsaucību dalībai projektā „Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)”, Dienvidlatgales Reģionālās Lauksaimniecības pārvaldes Lauksaimniecības un lauku attīstības daļas vadītājs Normunds Lāčaunieks pauž uzskatu, ka Dienvidlatgales iedzīvotāju aktivitāte vērtējama kā ļoti liela. Interese esot gan uzņēmējiem, gan zemniekiem. N. Lāčaunieks prognozē, „Kopumā Dienvidlatgalē varētu iesniegt ap 100 projektu uzņēmumu radīšanai un attīstībai, nerēķinot saimniecību modernizāciju.” Taču, saistībā ar iepriekš sacelto ažiotāžu un prognozēm, ka pie LAD iestādēm varētu veidoties rindas kā savulaik pie Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Farming.lv pārliecinājās, ka uztraukumam nav bijis pamata – vakar rindas pie Dienvidlatgales Reģionālās pārvaldes Preiļos nebija novērojamas. Un pēc pārvaldes sniegtās informācijas pirmdienas rītā iesniegts tikai viens projekts. Projekta pieteikumus iespējams iesniegt līdz pat 26.jūnijam. Jautājot N. Lāčauniekam, vai mēneša laikā ir iespējams pagūt uzrakstīt un iesniegt projekta pieteikumu izsludinātajā konkursā, atbilde ir: „Protams! Ja ideja ir skaidra, atliek vienīgi uzrakstīt un iesniegt. Laiks vēl ir!”

Projekts „Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)” ir saistošs dažādu nozaru pārstāvjiem, jo finansiāli atbalsta līdz pat 70% no kopējās kopsummas. Projekta pieejamais publiskais finansējums dalās 2 grupās: aktivitātei, kas saistīta ar kurināmā ražošanu no lauksaimniecības un mežsaimniecības produktiem – 2 000 000 LVL (divi miljoni lati); un pārējām aktivitātēm – 18 000 000 LVL (astoņpadsmit miljoni lati). Lauku attīstības daļas vadītājs arī atzīst: „Latgalē tieši par kurināmo ražošanu arī ir ļoti liela interese, kaut gan atbalstāmās nozares ir ļoti dažādas un plašas – no tekstilizstrādājumiem līdz ēku būvniecībai, arhitektūras pakalpojumiem un pat ārstu un zobārstu praksēm.”

Projekta „Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)” pasākumu īstenošanas vietas ir visa Latvijas teritorija, izņemot republikas pilsētas, un novadu teritoriālās vienības – pilsētas, kurās ir vairāk nekā 5000 iedzīvotāju. Uz atbalstu projektā ir iespējams pretendēt fiziskām personām, ar mērķi dibināt mikrouzņēmumu, juridiskai personai, individuālam komersantam, kurš atbilst mikrouzņēmuma definīcijai, kā arī fiziskai vai juridiskai personai, kura ražo lauksaimniecības produktus un ieņēmumi no lauksaimniecības darbības ir ne mazāk kā 51%. Pasākumu galvenās aktivitātes ir jaunu mikrouzņēmumu radīšana un esošās saimnieciskās darbības attīstība vai dažādošana.

Līva Liepniece

Informāciju sagatavoja:
Liene Stuce
Farming.lv SIA
Raunas iela 15 – 4,
Cēsis, LV-4101, Latvia
T. +371 277 46 511
E-mail: farming@farming.lv
www.farming.lv