1. jūnijā Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā notiks radošā darbnīca „Multeņu Kultenis”


1.jūnijā plkst.16.00 Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā sociālās kampaņas „Nav atkritumu – ir jaunas iespējas!” ietvaros notiks radošā darbnīca MULTEŅU KULTENIS. Pasākumu organizē biedrība „homo ecos:” sadarbībā ar „Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizāciju”, Rēzeknes pilsētas domi un Rēzeknes Bērnu mākslas skolu.


Darbnīcas laikā no dažādiem dabas materiāliem, papīru atgriezumiem, šņorītēm, knaģiem, skrūvītēm un dažādām citām nelielām un ikdienā vairs nevajadzīgām lietām „stop motion” tehnikā tiks taisīta multiplikācijas filma. Piedalīties aicināts ir ikviens – dalība pasākumā ir bez maksas.

„Multeņu Kultenis” ir viens no pieciem pasākumiem, kas maija pēdējā nedēļā, sadarbībā ar vairākām nevalstiskajām organizācijām, uzņēmumiem un pašvaldībām, norisināsies visā Latvijā.

Katrs no pasākumiem atbilst citai „zero waste” jeb „bez atkritumiem” tēmai, kopā aptverot piecas: samazini, lieto vēlreiz, šķiro pārstrādei, salabo un pārveido.

Kampaņas „Nav atkritumu – ir jaunas iespējas!” vēstījums ir vienkāršs: mainot savus ikdienas ieradumus – labojot, pārveidojot, šķirojot, lai pārstrādātu, un lietojot vēlreiz – ikviens iedzīvotājs spēj būtiski samazināt poligonā nonākošo atkritumu daudzumu.

Pasākumu programma

28. maijs plkst.18.00 Rīgā, VEF Mākslas centrā „Totaldobže”, sadarbībā ar „PechaKucha” vol.22 UPCYCLING (PĀRVEIDO)

29. maijs plkst. 16.00 Liepājā, labdarības veikala „Otrā elpa. Pludmale” telpās, Graudu ielā 31/33 sadarbībā ar „Otra elpa”, „Radi Vidi Pats”, „Velo kultūras centru” un “Reklāmas ateljē” – radošā darbnīca „Nemet ārā, SALABO!”

30. maijs plkst. 16.00 Jelgavā, kafejnīcas „Silva” āra terasē, sadarbībā ar Zemgales NVO centru un LLU – radošā darbnīca „Nemet ārā, LIETO VĒLREIZ!”

31. maijs plkst. 16.00 Valmierā, laukumā pie Valmieras kultūras centra, sadarbībā ar Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizāciju – radošā darbnīca ŠĶIRO PĀRSTRĀDEI!

1. jūnijs plkst.16.00 Rēzeknē, Kultūras un atpūtas parkā, sadarbībā ar Rēzeknes pilsētas domi un Rēzeknes Bērnu mākslas skolu – radošā darbnīca MULTEŅU KULTENIS (SAMAZINI).

Par sociālo kampaņu „Nav atkritumu – ir jaunas iespējas!”

Kampaņas ietvaros ir izveidots blogs www.bezatkritumiem.lv un maija pēdējā nedēļā piecās Latvijas pilsētās – Rīgā, Liepājā, Jelgavā, Valmierā un Rēzeknē notiks pieci dažādi ar kampaņas tēmu saistīti pasākumi. Sociālo kampaņu atbalsta „Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija”, interneta portāls „Delfi”, radio „Star FM”, interneta portāls vecākiem „mammam.lv./tetiem.lv”, vides stendu izvietotājs „JCDecaux” un digitālās drukas uzņēmums „S-print”.

Kampaņas „Nav atkritumu – ir jaunas iespējas!” ideja balstīta pasaulē labi zināmajā „zero waste” (nulles atkritumu jeb nulles izšķiešanas) konceptā, tā vīzija ir pasaule bez atkritumiem. Koncepts ietver ētisku, ekonomisku un efektīvu atkritumu apsaimniekošanas principu, praktizējot videi draudzīgu un ilgtspējīgu dzīvesveidu. Būtiski, ka „zero waste” jeb „bez atkritumiem” koncepts ietver ideju par atkritumu kā tādu samazināšanu principā. „Zero waste” vienlaicīgi ir mērķis, process un domāšanas veids.

„Pasaulē šis koncepts izplatās arvien straujāk gan urbānajā vidē, gan laukos,” stāsta projekta vadītāja Sanita Rībena, „un tas ir saprotami, jo pašreiz dominējošā patērētāju sabiedrības filozofija, kad patēriņš tiek uztverts kā attīstību stimulējošs faktors, ir pašnāvnieciska pēc savas būtības. Tā tiek realizēta uz nākotnes paaudžu dzīves kvalitātes rēķina.”

Kampaņas „Nav atkritumu – ir jaunas iespējas!” vēstījums ir vienkāršs: mainot savus ikdienas ieradumus – labojot, pārveidojot, šķirojot, lai pārstrādātu, un lietojot vēlreiz – ikviens iedzīvotājs spēj būtiski samazināt poligonā nonākošo atkritumu daudzumu.

„Cilvēka darbības ietekme uz apkārtējo vidi ir liela un atkritumu poligoni ir daļa no šīs vides, labi saredzams „nospiedums” Latvijas dabā. Tāpēc katram no mums ir svarīgi darīt visu, lai poligonā nonāktu pēc iespējas mazāk atkritumu,” uzsver Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijas (ZAAO) valdes priekšsēdētājs Aivars Sirmais, „arī ZAAO kā uzņēmums strādā pie tā, lai sekas, ko atkritumu noglabāšana nodara dabai, būtu pēc iespējas mazākas. Mēs attīrām notekūdeņus, savukārt poligona biogāzes pārvēršam elektroenerģijā. PETu, tetrapakas, kartonu, metālu un skārda bundžas, pudeļu un logu stiklu, polietilēna plēvi, cietās plastmasas izstrādājumus, skābbarības ruļļu plēvi un citus materiālus nododam tālāk otrreizējai pārstrādei. Domājam arī par to, kā nākotnē biogāzi izmantot kā alternatīvu un videi draudzīgu degvielu ZAAO autotransporta uzpildei.”

Kā liecina 2011. gadā veiktā Eirobarometra aptauja (bit.ly/gjBmb4), salīdzinot ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, Latvijas iedzīvotājiem ir samērā maza izpratne par iespējām un veidiem pašiem samazināt atkritumu daudzumu. Piemēram, 40% aptaujāto atzinuši, ka atkritumus nešķiro, un šis ir otrs sliktākais rādītājs ES dalībvalstīs. Tomēr zīmīgi liela daļa aptaujāto – 76% – atzīst, ka gadījumā, ja atkritumu šķirošana būtu ērtāka un šķirošanas punkti vieglāk pieejami, viņi atkritumus noteikti šķirotu.

Blogs „bezatkritumiem.lv”
Lai vienkāršā un interesantā veidā stāstītu, kā gluži praktiski paši varam darīt visu iespējamo, lai šajā pasaulē būtu pēc iespējas mazāk atkritumu, biedrība „homo ecos:” ir izveidojusi blogu www.bezatkritumiem.lv . Bloga pamatstruktūru veido piecas sadaļas: samazini, lieto vēlreiz, šķiro pārstrādei, salabo un pārveido.

Katrā no sadaļām ar fotostāsta, video vai neliela un viegli uztverama teksta palīdzību lasītājs tiek iepazīstināts ar dažādām idejām, kuras, ja vien ir vēlēšanās, viņš var tālāk ieviest arī savā dzīvē.

Viena no blogā redzamajiem videoklipiem „Labot ir labi” galvenais varonis ir dziesminieks Goran Gora. Klips stāsta par to, kāpēc „labot ir labi”.

“Mums visiem patīk jaunas, modernas un aktuālas lietas – jauni telefoni, datori, drēbes un mantas. Protams, tās ar laiku noveco, iespējams, zaudē aktualitāti un nolietojas. Taču ir kāda būtiska nianse, kas, piemēram, man ir ļoti svarīga – katrai šai lietai ir arī tās “dzīvesstāsts”, saka Goran Gora, „brīži, ko esam kopā “piedzīvojuši” – pirmo randiņu (ar žaketi), pirmo izbraucienu (ar auto), pirmo sarakstīto dziesmu (ar ģitāru). Un, manuprāt, tieši šo piedzīvoto brīžu dēļ ir vērts šīs mantas neizmest, kad tās salūzt, bet salabot un paildzināt to “mūžu” – jo iespējams, ka jums kopā ar tām ir paredzēts vēl kāds spilgts notikums.”

Savukārt otrā video klipā redzama kokles improvizētāja Laima Jansone, kas vienlaikus iejutās divos tēlos: izklaidīgajā tumšmatē Laimā un vērīgajā gaišmatē Laimā. Abas Laimas iepirkās divos dažādos, taču viena un tā paša tirdzniecības tīkla veikalos. Vērīgā Laima rūpīgi raudzījās, lai, pērkot pārtiku, tā būtu pēc iespējas mazāka apjoma iepakojumā, savukārt nevērīgā Lauma tam nepievērsa uzmanību.

“Eksperimenta rezultātā biju pārsteigta par to, cik daudz laika aizņēma produktu izsaiņošana, bet vēl vairāk par to, ka no “tumšmatainās tēla” iepirkumiem sanāca gandrīz vairāk atkritumu kā pašu produktu,” stāsta Laima Jansone, „ikdienā iepērkoties līdz šim nebiju aizdomājusies, ka viena no manām iecienītākajām tējām pašu “tēju” satur pavisam maz un tādēļ arī patērējas diezgan strauji, bet ja to kasti piepildītu tikai ar tēju bez visiem liekajiem iepakojumiem, to varētu baudīt ilgstoši un iztikt arī bez liekiem tēriņiem, līdzīgi arī ar citām precēm. Aicinājums aizdomāties un atstāt vēsturei aiz sevis daudz mazāk lieku liecību kā nepieciešams, tādēļ arī piekritu un atbalstīju kampaņu, filmējoties klipā.”

Tā kā „zero waste” tēma pasaulē ir zināma jau kopš pagājušā gadsimta 60. gadiem, internetā ir pieejama daudzveidīga un plaša informācija par šo tēmu. Blogs www.bezatkritumiem.lv ir iecerēts kā gluži latviska vietne – reģionālajā nozīmē. Tajā plānots publicēt stāstus par to, kas attiecībā uz piecām bloga tēmām – samazini, lieto vēlreiz, šķiro pārstrādei, salabo un pārveido – tiek paveikts tieši Latvijā.

Kontaktinformācija
Sanita Rībena,
„homo ecos:” projekta www.bezatkritumiem.lv vadītāja
T 29107362
E sanita.ribena@homoecos.lv