Sākusies filmas „Vīna vosora deļ vysu” tapšana

26. maijā, tieši pirms Vasarssvētkiem, Rēzeknes novada Ozolaines pagasta Runču mājās veiksmīgi sākusies Edgara Blinova topošās filmas „Vīna vosora deļ vysu” vasara – jaunākās latgaliešu spēlfilmas filmēšana. Tā būs viena vasara ne tikai filmas varoņiem, bet arī darba grupai.


Filmas režisors un projekta idejas autors Edgars Blinovs, plašāk pazīstams arī kā filmas „Latgolys laikadečs” (2011) režisors, saka: „Esam veiksmīgi uzsākuši uzņemt pirmos filmas kadrus. Viss norīt pēc plāna. Izvēlētā darba grupa un atlasītie aktieri ir disciplinēti, punktuāli un ar nopietnu attieksmi pret veicamo darbu. Filmēšanas laukumā scenārijā pierakstītais pārtop par vizuāli apskatāmo. Priecē, ka idejas uzņemt mūsdienu drāmu par Latgali piepildās, taču, šī vasara mums katram būs karsta, īpaša, viena uz visu….” .
Režisors un viņa komanda par galveno lomu atveidotājiem filmā izvēlējušies gan Latgalē pazīstamas personības, gan devuši iespēju sevi pierādīt jauniem talantiem. Galvenajās lomās spēlēs Daila Ekimāne, Diāna Bernāne, Ilmārs Dreļs, Andrejs Rudzinskis, Gunta Sidorova u.c.
Filmas veidotāji, ar topošās filmas palīdzību, vēlas pievērst uzmanību it kā vienkāršām, pašsaprotamām lietām, kas skar gandrīz katru Latgales sētu, katru Latgales iedzīvotāju.
Īstenojot šo projektu, tiek popularizēta Latgales kultūrvide, tradīcijas un latgaliešu valoda vietējā, nacionālā un starptautiskā līmenī, tiek pievērsta uzmanība esošajai situācijai Latgalē, gan dokumentējot to, gan piedāvājot savu vērtējumu visā, kas notiek šobrīd tipiskā latgaliešu sētā, ģimenē, situācijās.
Filmas tapšanu atbalsta Rēzeknes pilsētas dome (Mazo kultūras projektu konkurss) Rēzeknes pilsētas domes Sociālā pārvalde, „Youth in Action”, Dobeles dzirnavnieks.
Filmas veidotāji – Latgales entuziastu grupa – aicina Latgales uzņēmējus, pašvaldības un visus interesentus nepalikt vienaldzīgiem un atbalstīt šo vērienīgo projektu. Kurš gan cits, ja ne mēs – kuri esam šeit, dzīvojam savu dzīvi un veidojam šo vietu tādu, kāda tā ir, to pastāstīs citiem labāk par mums?
Vasara var būt parasta vasara – saulaina, bezrūpīga. Bet var būt arī citāda…dažādu notikumu piepildīta, mutuļojoša, darbīga un paliekoša atmiņā, vēsturē, tāda, kurā kaut kas top.

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz bildes!

Informāciju sagatavoja filmas „Vīna vosora deļ vysu”
un Latgales entuziastu grupas PR speciāliste Laura Sondore
bildis@inbox.lv