Viļakas novada skolēnu pašpārvalžu pieredzes apmaiņas brauciens uz Alūksni (Foto)

Jau rudenī, kopā ar skolēniem plānojot novada pasākumus skolēnu pašpārvaldēm, radās doma doties uz kādu no tuvāko novadu skolām, lai gūtu jaunas idejas turpmākajam darbam. Izvēlējāmies Alūksnes virzienu un nekļūdījāmies.


27.aprīlī 34 skolēni un 6 skolotāji no Rekavas vidusskolas, Viļakas Valsts ģimnāzijas, Viļakas, Žīguru, Mežvidu un Viduču pamatskolām ieradāmies Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā. Mūs sagaidīja skolēnu Ministru Kabineta pārstāvji (šādu nosaukumu viņi ir izvēlējušies skolas pašpārvaldei, ali izceltu tā nozīmīgumu). Šo tikšanos viņi organizēja patstāvīgi.
Vispirms mums tik piedāvāta ģimnāzijas vēstures muzeja apskate. Muzejā varēja apskatīt gan dažādus sadzīves priekšmetus, gan skolas mācību līdzekļus, gan K.Ulmaņa skolai dāvināto skapi, kurā nejauši atvestas un skolai atdāvinātas arī prezidenta slēpes.

Pēc pusdienām tikāmies aktu zālē, kur uzzinājām, kā tiek organizēts ģimnāzijas skolēnu Ministru Kabinets, kā notiek vēlēšanas. Kandidāti piesakās brīvprātīgi. Tad tiek organizēta tikšanās ar vēlētājiem – katrs kandidāts pastāsta par sevi un savām iecerēm. Vēlēšanās piedalās 10.- 12.klašu skolēni. Šogad prezidents ir Reinis Riekstiņš, kurš tad arī mums pastāstīja par MK piecu komiteju darbu. 12.klases skolniece Dace Marķitāne atklāja ciemiņiem savu redzējumu par skolēnu pašpārvaldes nepieciešamību un ieteica skolēniem būt aktīviem un nopietni mācīties, jo tad 12.klasē nebūs jābaidās no eksāmeniem.
Mums radās iespaids, ka šie skolēni ir savas skolas patrioti, un viņiem nav vienalga, kāds ir skolas prestižs.

Turpinājumā mēs pastāstījām arī par sava novada skolām un kopīgajiem novadā organizētajiem pasākumiem.
Tālākais ceļš mūs veda uz Alūksnes pašvaldības 2002.gadā dibināto Bērnu un jauniešu centru(ABJC), kur tikāmies ar jaunatnes lietu speciālistu Sergejs Andrejevs. ABJC īsteno interešu izglītības programmas un nodrošina brīvā laika aktivitātes bērniem un jauniešiem, uzklausot jauniešu iniciatīvas, organizē dažādus pasākumus, realizē vietējā un Eiropas līmeņa projektus. Vienreiz mēnesī centrs organizē pasākumus un nodarbības Alūksnes un Apes novadu skolēnu pašpārvaldēm.

Secinājām, ka mūsu novadā pietrūkst šāda centra un jaunatnes lietu speciālista, kas vadītu arī skolu pašpārvalžu darbu.
Ekskursijas turpinājumā apmeklējām Alūksnes vides labirintu un apskatījām tā bagātīgo piedāvājumu – iežus un minerālus, gliemežus, kukaiņus, zīdītājus, Klausījāmies putni balsis un priecājāmies par fluorescento minerālu izstaroto brīnumu.
Brauciena noslēgumā apskatījām Alūksnes pilsētu gides Ilonas Riekstiņas vadībā. Interesantā valodā mums tika uzburts priekšstats par Fītinhofu dzimtas nozīmi Alūksnes pilsētas attīstībā, par vācu mācītāja, literāta un sabiedriskā darbinieka Ernsta Glika gaitām Alūksnē, kur viņš dibināja pirmo skolu zemnieku bērniem, un to, kā „zemnieka bērni, asarās mirkdami, devās pildīt Dieva uzliktu lāstu – mācīties skolā” . Gide pastāstīja, ka Glika laikos pērienu par bērnu skolas kavējumiem un citiem pārkāpumiem saņēmušas mammas.

Ernsts Gliks uzskatījis: lai kaut kas notiktu un mainītos, vajadzīgas 3 lietas – skola, grāmata un skolotājs, turklāt tāds, kas ir iemīlējies dzīvē.

Es domāju, ka šī brauciena dalībnieki ir guvuši daudzas idejas gan skolas pašpārvaldes darbam, gan ārpusstundu pasākumiem un varēs pastāstīt par tām saviem skolasbiedriem.
Paldies Viļakas novada domei un Izglītības, kultūras un sporta nodaļai par atbalstu.

Lai aplūkotu fotoreportāžu, uzklikšķiniet uz bildes!

Viļakas novada Klašu audzinātāju MA vadītāja Aina Keiša