Latgaliešu etnoroka grupa piedāvā Anglijā tapušu video klipu

Latgaliešu etnoroka grupa „Laimas muzykanti” beigusi darbu pie jaunākā video klipa dziesmai „Sorgeņgeļs” (Sargeņģelis).
Klipa filmēšana galvenokārt notika „Laimas muzykantu” koncerttūres laikā Anglijā 2011. gada novembrī, bet darbs pabeigts Latgalē 2012. gada janvārī. Kadru filmēšana dziesmas video klipam bija arī viens no brauciena uz Angliju mērķiem, kas tika darīts katrā no mēģinājumiem un koncertiem brīvā brīdī. Kā atzīst Artūrs Uškāns grupas „Laimas muzykanti” vadītājs – uzfilmētā materiāla sanācis ļoti daudz, bet klipā tikusi izmantota vien divpadsmitā daļa no tā.


Dziesma „Sorgeņgeļs” kādam varēti šķist citāda, kā ierasts dzirdēt „Laimas muzykantu” repertuārā. Artūrs Uškāns skaidro: „Līdz šim „Laimas muzykanti” lika uzsvaru uz latgaliešu folkloru, latgaliešu folkroku, kaut arī programmās tāpat ir skanējušas manas autordziesmas vai instrumentālas kompozīcijas („Pi azara”, „Dzāruojeņš”, „Dagda” u.c.), bet tās lielā mērā bijušas tautasdziesmu stilistikā un reizēm grūti atšķiramas no tām.” Dziesma „Sorgeņgeļs” sākotnēji tapusi grupas „Patrioti.lg” albumam „Daugaveņa”, bet, vienojoties ar kolēģi Juri Ostrovski, dziesma tikusi izmantota arī LNT šovā „Dziedošās ģimenes”, kurā piedalījās arī Uškānu ģimenes ansamblis, kura sastāvā ir tie paši „Laimas muzykantu” dalībnieki. Dziesmas šova versija skatītājiem un klausītājiem iepatikusies, Uškānu ģimenes ansamblis saņēmis atzinīgus vārdus un paklausījis ieteikumam ierakstīt arī šādu „Sorgeņgeļa” versiju.

Tā kā Artūram Uškānam tuvs ir pasaules mūzikas (world music) stils, par kuru viņš savulaik veidojis autorraidījumu „Spaiti” (Saulesstari) Latgales radio, tā ietekmes dzirdamas arī šajā dziesmas versijā – skan gan āfrikāņu džamba, gan īru flauta, tāpat arī ķeltu un britu intonācijas. Kā atzīst „Laimas muzykantu” vadītājs: „Galu galā senajās ķeltu zemēs tagad strādā liela daļa mūsu izbraukušo tautiešu. Klips reizē ir arī mana personīgā sāpe par savu tautu, kas dažādu apstākļu dēļ pamet Latviju un Latgali – vieni izdzīvošanas grūtību dēļ, citi laimi meklēdami, bet Latgale tikmēr aizaug ar krūmiem. „Sorgeņgeļs” ir vēstījums gan izbraukušajiem, gan tiem, kas vēl taisās braukt prom.”
Vasarā grupai „Laimas muzykanti” līdz ar citiem zināmiem Latvijas mūziķiem un grupām paredzēta uzstāšanās Līgo vakara koncertā Rēzeknes estrādē. Uz šo koncertu „Laimas muzykanti” īpaši gaida Latgales ļaudis no visas pasaules, lai kur arī katrs nebūtu izklīduši.

„Laimas muzykanti” pateicas par atbalstu klipa tapšanā Anglijā dzīvojošiem latviešiem Līnītei Zobens-East, Helmutam Feldmanim, Dainim Kundrātam, Jānai Andersonei, kas grupai ierādīja skaistākās vietas filmēšanai Londonā, Mensfīldā un Anglijas latviešu īpašumā Straumēnos, Latgales pusē paldies Jānim Muncim, Dainim Platacim un vēl daudziem citiem, kā arī Guntim Kaminskim par klipa filmēšanu Latgalē.
Klipa režisors: Artūrs Uškāns
Operatori: Matīss Uškāns, Artūrs Uškāns, Guntis Kaminskis, atsevišķi kadri no www.videoblocks.com
Montāža: Guntis Kaminskis un Artūrs Uškāns (Gunta Kaminska studijā)

Dziesmas vārdu un mūzikas autors: Artūrs Uškāns
Izpildītājs: „Laimas muzykanti” (Uškānu ģimenes ansamblis)
Dziesma ierakstīta studijā „Meduza Sound” Rīgā (skaņu režisors Edgars Skrāģis), studijā „Etnisko skaņu laboratorija” Daugavpilī (skaņu režisors Artūrs Uškāns), māsterēta studijā „GEM” (Gatis Gaujenieks).

Vairāk informācijas: Artūrs Uškāns, t. 28817461
Klips atrodams te: youtu.be/j5WMO_jZWLc