Daugavpils iedzīvotājus aicina uzzināt vairāk par savām darba tiesībām un „nomest nastu”

Ceturtdien, 22. martā, no plkst. 10:00 līdz plkst. 14:00 Daugavpils iedzīvotāji tiek aicināti apmeklēt Atvērto durvju dienu Daugavpils arodbiedrību centrā, Saules ielā 15, lai saņemtu bezmaksas konsultācijas par darba tiesībām un darba drošību. Atvērtā durvju diena tiek rīkota Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) informatīvās kampaņas „Nomet nastu!” ietvaros, kuras laikā LBAS aicina aktīvāk izmantot bezmaksas konsultāciju iespējas, risinot problēmsituācijas darba vietā.


„Konsultējot darba ņēmējus, šobrīd visbiežāk saņemam jautājumus par to, kā rīkoties viskritiskākajos gadījumos, piemēram, kad notikusi nepamatota atlaišana vai nav izmaksāta darba alga. Kampaņas ietvaros vēlamies atgādināt, ka pie darba tiesību konsultanta jāvēršas tiklīdz darbinieks ir saskāries ar problēmsituāciju, negaidot, kamēr problēmas samilzt,” stāsta LBAS Daugavpils konsultatīvā centra eksperte Ingrīda Gradkovska.

LBAS veiktās aptaujas rezultāti parāda, ka 33% darba ņēmēju Latgalē būtu gatavi uzsākt darbu, nenoformējot savas darba attiecības oficiāli. Ceturtdaļa jeb 26% Latgales iedzīvotāju uzskata, ka darba līgums ir tikai formalitāte. Tāpat darba ņēmēji ir gatavi brīvprātīgi atteikties no savām darba tiesībām, piemēram, 63% mēdz strādāt neapmaksātas virsstundas, bet 39% ir gatavi atteikties no ikgadējā atvaļinājuma. Izvēloties vieglāko – samierināšanas ceļu, darbinieki ar katru nākamo problēmsituāciju uzņem arvien lielāku nastu, kas negatīvi ietekmē gan pašu dzīves kvalitāti, gan attiecības ar darba devēju. Šādu tendenci izskaidro nepietiekamas zināšanas par darba tiesībām, tādēļ Daugavpils arodbiedrību centra konsultanti aicina iedzīvotājus vērsties pēc palīdzības jau savlaicīgi.

LBAS īstenotās kampaņas „Nomet nastu!” ietvaros portāla Draugiem.lv lietotāji tiek aicināti izspēlēt interaktīvu spēli un pārbaudīt savas zināšanas par darba tiesībām un drošību darbavietā. Spēle pieejama LBAS lapā www.Draugiem.lv/arodbiedribas vai saitē www.nometnastu.lv. Kampaņas laikā www.Draugiem.lv/arodbiedribas lapā tiks publiskoti biežāk uzdotie jautājumi par darba tiesībām un drošību, kā arī dota iespēja uzdot savus jautājumus arodbiedrību ekspertiem.

Mediju ievērībai:
Mediju pārstāvji ir laipni aicināti piedalīties Atvērto durvju dienā, lai uzzinātu par situāciju darba vietās, biežākajiem problēmjautājumiem un risinātajiem gadījumiem Daugavpilī un Latgales reģionā. Atvērtā durvju diena norisināsies Daugavpils arodbiedrību centrā, Saules ielā 15 no plkst. 10:00 līdz plkst. 14:00. Plašāka informācija pieejama, zvanot 26524504.

Informatīvā kampaņa tiek rīkota Eiropas Sociālā fonda projekta nr.1DP/1.3.1.3.2./08/IPIA/NVA/001 „Darba attiecību un darba drošības normatīvo aktu praktiska piemērošana nozarēs un uzņēmumos” ietvaros.

Informāciju sagatavoja:
Liena Muraškina, LBAS komunikācijas konsultante
Tel.: 26300702, e-pasts: liena.muraskina@hauska.com
www.nometnastu.lv
www.draugiem.lv/arodbiedribas