Līvānieši atgriezušies no tūrisma izstādes Somijā

Izstāde notika pēc jau ierastā scenārija, kad divas dienas risinās profesionāls darbs tūrisma nozares speciālistu vidū, bet divas dienas starptautiskā tūrisma izstāde “Matka” (latviski – Ceļojums) ir gadatirgus, kas atvērts visiem apmeklētājiem.


Pērn izstādē Helsinkos Latvijas tūrisms pieteica sevi ar konceptuālo saukli „Latvia. Best Enjoyed Slowly” („Izbaudi Latviju nesteidzoties!”), un atbilstoši tam tika izstrādāts arī jauna dizaina nacionālais stends.
Šogad Latvijas stends Helsinkos ārēji jau bija apmeklētājiem pazīstams, taču saturu ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu veidoja 17 pašvaldības un komersanti, kuru vidū bija tūrisma firmas, viesnīcu, restorānu un kempingu biznesā strādājošie, arī izstāžu un koncertu rīkotāji.
Latgale izstādē tika prezentēta ar apjomīgu materiālu angļu valodā „Tavas skaistākās brīvdienas Latgalē un Augštaitijā”, kas tapis Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2007. – 2013. gadam projekta „Uz ūdens resursiem balstītā kopējā tūrisma piedāvājuma radīšana Latgalē un Utenas apgabalā” ietvaros un Latgales karti. Tāpat somu tūristi meklēja arī konkrētu pilsētu materiālus. Interese bija gan par Daugavpili, gan Rēzekni.
Apmeklētājiem bija interese arī par bukletu „Iepazīsti Latgali caur amatu tradīcijām”. Projektu izstrādājuši Latgales mākslas un amatniecības centra un Lūdzas amatnieku centra speciālisti. Šis materiāls ir pieprasīts arī Latvijā, jo tajā ir apkopotas nozīmīgākās amatnieku darbnīcas Latgalē, kas aicina tūristus iepazīt mūsu tautas tradīcijas caur dažādām amatu prasmēm. Latgales reģionālā attīstības aģentūra nodrošināja finansējumu, lai reģions tiktu pārstāvēts izstādē. Kopumā plānots, ka šogad Latgale tiks pārstāvēta 10 starptautiskās tūrisma izstādēs Somijā, Igaunijā, Latvijā, Krievijā, Lietuvā un Vācijā.

Līvānu novada pārstāvji, atskatoties uz izstādē aizvadītajām dienām, atzīst, ka apmeklētāji bijuši labi informēti ne tikai par Latviju kopumā, bet arī tieši par Latgali. Daži apmeklētāji nācai klāt un gribēja dalīties iespaidos par Latvijā jau redzēto, daļa uzdeva konkrētus jautājumus. Turklāt satikti pat tādi ceļotāji, kas jau apciemojuši Latgali un izteica vēlmi braukt pie mums vēl. Latvijas stendam, neesot priekšplānā, tik vai tā visu laiku bija aktīvi jāstrādā, gan tajās dienās, kad darbs ritēja profesionāļu vidē, gan tad, kad tikās vaigu vaigā ar somu potenciālajiem tūristiem.

Par interesantu iezīmi šā gada izstādē jāatzīst iespēja Latvijas stendā uzspēlēt spēli, kuras izveides princips TAVA mājaslapas apmeklētājiem ir labi pazīstams. Vispirms jānoskatās īsfilma („Matka” izstādē tas bija video ar zviedru ceļotāju pāri, kas mielojas ar nēģiem), jāatbild uz jautājumu (Helsinkos – par gudro zivi) un, ja atbilde bijusi pareiza, jāsaņem jauka dāvana (lietussargs vai zibatmiņa, vai „Pure Chocolate” konfektes). Un pat tad, ja atbilde bija nepareiza, mierinājuma balvā tika pasniegta mūsu dzērveņu, rabarberu u. c. labumu sukāžu paciņa ar Latvijas tūrisma saukli „Best Enjoyed Slowly” („Izgaršo lēnām!”).

Izstādes pirmajā dienā, 19. janvārī, ar Latvijas stendu iepazinās arī mūsu valsts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kas uzturējās darba vizītē Somijā.
LR Vēstniecībā, kur 18. janvārī notika seminārs, bija ieradušies apmēram 40 žurnālistu, bet no Latvijas puses piedalījās apmēram 20 nacionālā stenda dalībnieku. Pēc Latvijas vēstnieka Somijā Jura Bones ievadvārdiem TAVA direktors Armands Slokenbergs klātesošos iepazīstināja ar mūsu valsts tūrisma aktualitātēm, neaizmirstot uzsvērt arī mazliet tālākas nākotnes svarīgo faktu, ka 2014. gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Kafijas pauzē somu žurnālisti varēja nobaudīt gan mūsu alutiņu, ko bija atvēlējusi Valmiermuižas alus darītava, gan lieliskas uzkodas, par kurām bija parūpējies restorāns “Vairāk Saules”.
Īpaši patīkamu sarosīšanos varēja manīt, kad Latvijas stenda dalībnieki pasniedza viesiem dāvanas – grāmatas un suvenīrus, arī lielo dāvanu no nacionālās lidsabiedrības “air Baltic” – lidojumu divām personām uz Rīgu un nakti viesnīcā “Hotel Jūrmala SPA”. Latgale piedāvāja somu žurnālistiem dāvanās galda spēli „Latgaliešu DOMINO” un Daugavpils novada dāvāto krāšņo albūmu „Dzīvības loki AugšDaugava”.
Sevišķs jaunums gan žurnālistiem, gan citiem interesentiem izstādē bija TAVA trīs pavisam jaunie izdevumi somu valodā – brošūra “Latvijas TOP 10 tūrisma galamērķi” un Latvijas un Rīgas kartes.

Informatīvā diena un Latvijas piedalīšanās ar nacionālo stendu izstādē Helsinkos notika ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu.

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz bildes!

Astērija Vucēna,
Līvānu novada Tūrisma informācijas centra vadītāja