„Olūteņi” 15 gadu jubilejas pasākums

27.decembrī plkst. 18.00 Dagdas novada TN notiks folkloras kopas „Olūteņi” 15 gadu jubilejas pasākums „Caur gadiem skan mūsu dvēseles dziesma…”
Folkloras kopa “Olūteņi” sevi pieteica 1996. gada Ziemassvētkos, kad neliela entuziastu grupa, pēc Andrupenes draudzē savāktā folkloras materiāla, izveidoja pirmo programmu, kuru piedāvāja plašākai sabiedrībai.


Mēs atkal tiksimies Ziemassvētkos. Ziemassvētki ir Saules atgriešanās laiks, fiziskās un garīgās izaugsmes, auglības un gaismas cikla atskaites punkts, centrs un sākums. Tāpēc mēs katru gadu atgriežamies ziemas vistumšākajā laikā, lai sevi sakārtotu, izsijātu pelavas no graudiem, svešo no savējā, lai ieietu nākošajā gadā un dzīves ciklā ar izvētītu graudu krājumu, kuru varētu sēt savā zemē un dvēselē, lai būtu ko kopt un audzēt, iešūpot lielajā dienā, izdziedāt Jāņos, ievākt Mikeļos un nākošajos Ziemassvētkos izvērtēt pienesumu.
Šoreiz mēs izvērtēsim ne tikai viena gada pienesumu, bet jau veselu 15. Pa šiem gadiem tika izzināts un atjaunots Dagdas tautastērps, kolektīvs piedalījās trijos Starptautiskajos folkloras festivālos “Baltica”, Starptautiskajā folkloras festivālā Mozarē (Baltkrievijā), Polijā, Baltu vienības dienā Lietuvā, XXIV Vispārējos Latviešu dziesmu un XIV Deju svētkos, ar Uzslavu atgriezās no Vasaras dziedāšanas svētkiem Rīgā, ieguva 23 Uzslavas par vietējās masku tradīcijas atjaunošanu un izcilu izrādīšanu, piedaloties 11 Starptautiskajos masku tradīciju festivālos un vēl daudzos citos pasākumos, kur nesa tautā Dagdas novada bagāto kultūras mantojumu. Par latgaliešu tradicionālo folkloras vērtību krāšanu un popularizēšanu saņēma Latgales plānošanas reģiona Atzinības rakstu, kas ir augstākais Latgales reģiona apbalvojums.
Tikko rudenī pa visu Latviju izskanēja folkloras kopu un etnogrāfisko ansambļu skates, dodot iespēju kolektīviem celt gaismā novadu bagāto kultūras mantojumu un izcīnīt ceļazīmi uz Starptautisko folkloras festivālu Baltica, kurš nakošajā gadā notiks Latvijā. Folkloras kopa „Olūteņi” skatē ieguva 43 punktus, līdz ar to jau vairākus gadus pēc kārtas noturot I kategoriju un iespēju pārstāvēt Dagdas novadu festivālā Baltica.
Mēs visi esam amatieri un veltam darbībai folkloras kopā lielu daļu sava brīvā laika. Mēs mācāmies un nesam tālāk pasaulē Dagdas novadā savākto un pierakstīto folkloras materiālu.
Jubilejas pasākumā pulcējamies, lai satiktos ar visiem, kam rūp mūsu senču tradīcijas, lai pabūtu kopā ar cilvēkiem, kas ir kuplinājuši folkloras kopu un, lai pateiktos tiem, bez kuriem nav iedomājama mūsu pastāvēšana.

Laipni aicināt visi, kas mīl tautasdziesmu!

Inta Viļuma
Dagdas novada folkloras centra un folkloras kopas „Olūteņi” vadītāja