Jāņa Ivanova Mūzikas dienas Rēzeknē

Jau vairākus gadu desmitus rudens pusē Rēzeknē regulāri tiek rīkotas Jāņa Ivanova Mūzikas dienas. Tas ir ilglaicīgākais un tradīcijām bagātākais akadēmiskās mūzikas vērtības veicinošais pasākums Rēzeknē. Mūzikas dienas tradicionāli organizē mājinieki – Rēzeknes mūzikas vidusskolas skolotāji un audzēkņi. Tajās klausītāji tiek iepazīstināti ar bagātīgo un interesanto Jāņa Ivanova, viņa laikabiedru un kompozīcijas klases studentu mūzikas mantojumu.


Notiks tikšanās ar komponista audzēkņiem, ģimenes pārstāvjiem, sarunas par latviešu mūzikas procesiem. Katrā no šiem pasākumiem tiek akcentētas dažādas Jāņa Ivanova talanta šķautnes.
Šī gada 9.oktobrī Latvija godinās un atcerēsies Jāni Ivanovu viņa 105.Dzimšanas dienā.
Oktobra mēnesī Rēzeknē notiks tradicionālās Jāņa Ivanova Mūzikas dienas:

 11.oktobrī plkst.18.00 Rēzeknes Kultūras namā notiks kameransambļa „Altera Veritas” koncertlekcija, kuras galvenā mērķauditorija būs Rēzeknes mūzikas skolas un Latgales reģiona mūzikas skolu audzēkņi, skolotāji un vecāki. Koncerta laikā, spēlējot un stāstot, mūziķi atklās ansambli veidojošo instrumentu – flautas, akordeona, kokļu skanējuma krāsas un iespējas, iesaistot koncerta programmas veidošanā arī Rēzeknes mūzikas skolas audzēkņus.
Ieeja – 1,00 Ls, mūzikas skolu audzēkņiem – ieeja brīva

 21.oktobrī plkst.18.00 J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā notiks vēl viens VSIA „Latvijas Koncerti” un Rēzeknes pilsētas domes sadarbības rezultātā veidots kamermūzikas koncerts „Krievu dzejas šedevri mūzikā”, kurā skanēs J.Ivanova laikabiedru – Dmitrija Šostakoviča un Sergeja Prokofjeva mūzika, kā arī Marinas Cvetajevas un Annas Ahmatovas dzejas lasījumi oriģinālvalodā. Šāda krievu mūzikas un dzejas klātbūtne Ivanova Mūzikas dienu programmā nav nejauša, jo, lai arī pats Jānis Ivanovs sevi dēvē par latgalieti, slāviskas intonācijas, smeldze un traģisms, kas caurauž viņa darbus ir viņa un viņa senču – Latgales vecticībnieku asins balss liecinieki.
Ieeja – 2,00, 1,00 Ls

 25.oktobrī plkst.18.00 Rēzeknes mūzikas vidusskolā notiks katru Mūzikas dienu tradicionālais pasākums – J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas audzēkņu koncerts
Ieeja – bez maksas

 28.oktobrī plkst.18.00 J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā – Jāņa Ivanova Mūzikas dienu noslēgums – Simfoniskās mūzikas koncerts. Tā galvenais dalībnieks būs J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas simfoniskais orķestris. Diriģenta Normunda Vaiča vadībā tiks atskaņoti Jāņa Ivanova, Pētera Vaska un Ludviga van Bēthovena simfoniskie darbi.
Simfoniskās mūzikas koncerts ir Jāņa Ivanova Mūzikas dienu tradīcija – apliecinājums komponista spilgtajam simfoniķa talantam.
Ieeja – bez maksas

Arī šogad, līdzīgi kā piecus gadus atpakaļ, Jāņa Ivanova Mūzikas dienu neklātienes un arī klātienes dalībnieki būs Rēzeknes Mākslas skolas audzēkņi. Šoreiz viņu fantāziju rosinās ne Jāņa Ivanova mūzikas, bet gan simfoniskā orķestra instrumentu tēli.
Līdzīgi kā citas reizes, arī šogad Jāņa Ivanova Mūzikas dienu finansiālo atbalstu nodrošina Valsts Kultūrkapitāla fonds, VKKF Latgales programma un Rēzeknes pilsētas domes Kultūras pārvalde.

Tiksimies oktobrī – krītošo lapu, aizlidojošo putnu, krāšņo un smeldzīgo rudens skaņu un krāsu mēnesī!
Ilona Rupaine
J.Ivanova Mūzikas dienu projekta vadītāja