Latgales nepilnās ģimenes aicina iesaistīties Eiropas Sociālā fonda projektā „Stabila ģimene Latgalē”

Septembrī Daugavpilī sākas Latgales reģiona projekta „Stabila ģimene Latgalē” ieviešana, kura aktivitātēs tiek aicinātas piedalīties Latgales nepilnās ģimenes, informē projekta koordinatore Ruta Silapētere.


Eiropas Sociālā fonda finansētā projekta „Stabila ģimene Latgalē” mērķis ir sniegt Latgales reģiona nepilnajām ģimenēm no Daugavpils pilsētas, Daugavpils, Krāslavas, Ilūkstes u.c. novadiem kompleksu psihosociālu palīdzību sociālo un funkcionālo prasmju atjaunošanai un paaugstināšanai, lai nodrošinātu nodarbinātību un integrāciju sabiedrībā, kā arī veikt apmācības Latgales reģiona sociālā darba speciālistiem profesionalitātes un darba efektivitātes paaugstināšanai.

„Nepilnās ģimenes ir visas tās ģimenes, kurā viens pieaugušais faktiski audzina bērnu, tāpēc projektā aicināti piedalīties arī vecvecāki vai aizbildņi, kuri audzina bērnus, kamēr to vecāki strādā ārzemēs”, paskaidro R. Silapētere. Nepilnajām ģimenēm dzīve šobrīd ir ikdienas cīņa ar ilgtermiņa laika un līdzekļu trūkumu, kas neļauj pilnībā nodrošināt visas ģimenes funkcijas – drošības, audzināšanas, socializācijas, kultūras un vērtību, resursu atjaunošanas.

Latvijā šķirto laulību skaits uz 1 000 reģistrētām laulībām 2007.gadā bija – 478, bet 2008.gadā – 480 laulības. 35% bērnu vecumā līdz 14 gadiem Latvijā nedzīvo kopā ar abiem vecākiem, 30% dzīvo ar māti, 2% ar tēvu, bet gandrīz 3% ārpus ģimenes. Tikai 57% bērni Latvijā dzimst laulībā.

Latgales plānošanas reģionā ir 6,3 tūkstoši ģimeņu ar bērniem, no tām Daugavpils pilsētā trūcīgās statuss piešķirts 1484 ģimenēm, reģistrētas 664 nepilnas ģimenes (šajās ģimenēs ir 1015 bērni).

Pašlaik tiek komplektētas grupas pieaugušajiem – viņi pēc individuālas izvēles un secīgi apgūs vienu no sociālās rehabilitācijas programmām: „Vecāku loma” vai „Personības pašattīstība” un vienu no karjeras motivācijas programmām, kā arī pēc vajadzības saņems individuālās konsultācijas pie dažādu nozaru speciālistiem – sociālā darbinieka, psihologa, psihoterapeita un sociālā pedagoga. Nodarbības ģimenēm plānotas četras stundas vienu reizi nedēļā apmēram četru mēnešu ilgumā latviešu vai krievu valodā.

Pirmo divu grupu ievadnodarbība plānota 22.septembrī, bet projekta laikā paredzēts atbalsts 8 grupām, katrā 10 ģimenes. Kopumā projekta aktivitātēs plānots iesaistīt 80 nepilnās ģimenes, t.i. vismaz 160 personas, kam tiks sniegti kompleksi sociālās rehabilitācijas pakalpojumi, lai pilnveidotu gan pieaugušo, gan bērnu sociālās un funkcionālās prasmes un veicinātu to nodarbinātību un integrāciju sabiedrībā.
Grupu nodarbību dalībniekiem tiks nodrošināta ēdināšana un apmaksātas sabiedriskā transporta biļetes nokļūšanai uz nodarbībām. Vecāku nodarbību laikā notiks arī bērnu grupu nodarbības, tas atrisinās problēmu, ja nepilnajai ģimenei nav, kas pieskata bērnu. Nodarbību īstenošanas vieta – Daugavpils, Mazā Dārza iela 1- 3.

Pieteikties dalībai un sīkāku informāciju par projekta aktivitātēm var uzzināt zvanot 26368637 vai 26854433, kā arī nosūtot e-pastu uz kpk.tilts@gmail.com līdz 30.septembrim.

„Cik zināms Latvijā šis ir pirmais projekts, kurā īpaša uzmanība tiek veltīta nepilnajām ģimenēm, kuras vēl nav nonākušas trūcīgu vai mazturīgo ģimeņu statusā, kas ir sociālo dienestu redzeslokā, bet kurām ir nepieciešams psiholoģisks un sociāls atbalsts šajos krīzes apstākļos”, uzsver R. Silapētere.

Papildus informācija:

projekta „Stabila ģimene Latgalē”
koordinatore
Ruta Silapētere
mob.t..22307522
www.tilts.te.lv