Daugavpils pilsētas domes Sociālo lietu pārvalde sniedz pavadoņu – palīgu pakalpojumus un specializētā autotransporta pakalpojumus vairāk kā 10 gadus

Daugavpils pilsētas domes Sociālo lietu pārvalde sniedz pavadoņu – palīgu pakalpojumus un specializētā autotransporta pakalpojumus vairāk kā 10 gadus. Saskaņā ar 13.05. 2010. gada Daugavpils pilsētas domes Saistošājiem noteikumiem Nr. 17 pavadoņa – palīga pakalpojumu var saņemt: personas ar invaliditāti, kuras funkcionālo traucējumu dēļ nespēj patstāvīgi pārvietoties vai pārvietojas ar grūtībām; pensijas vecuma personas, kuras funkcionālo traucējumu dēļ nespēj patstāvīgi pārvietoties vai pārvietojas ar grūtībām.


Pavadoņu – palīgu pakalpojumu piešķir ar mērķi palīdzēt personām: iepirkties veikalos; risināt sadzīves jautājumus; apmeklēt medicīnas un izglītības iestādes; apmeklēt kultūras, sporta un citus pasākumus.
Pavadoņu – palīgu pakalpojumu bezmaksas var saņemt personas ar funkcionālajiem traucējumiem, kuras nedzīvo kopā ar darbspējīgām vecuma personām un kuras nesaņem valsts pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, ja tās atbilst vismaz vienam nosacījumam: atrodas aprūpes mājās biroja uzskaitē; ir vientuļas; kurām ir piešķirts trūcīgās ģimenes (personas) statuss.
Parējas personas var saņemt pakalpojumu par maksu, maksa par pakalpojumiem ir noteikta saskaņā ar Daugavpils pilsētas domes apstiprinātajiem maksas pakalpojumiem.
Pavadoņi – palīgi palīdz klientiem pārvietoties (dodoties uz medicīnas iestādi, mācību iestādi, nodarbībām, pasākumiem, pastaigā utt.), nepieciešamības gadījumos nodrošina nonešanu pa kapnēm, neatkarīgi no dzīvokļa atrašanās stāva, nepieciešamības gadījumos palīdz personīgās higiēnas veikšanā (asistē vannojoties, mazgājoties), veic sīkus tehnisko palīglīdzekļu remontus.
2010. gadā pavadoņu – palīgu pakalpojumu izmantoja 78 klienti, griežoties pēc palīdzības 637 reizes.
2011. gada 1. pusgadā palīgu – pavadoņu pakalpojumu izmantoja 44 klienti, griežoties pēc palīdzības 256 reizes.
Specializētā autotransporta pakalpojumus nodrošina personām ar pārvietošanās traucējumiem, kuras patstāvīgi nespēj izmantot sabiedrisko transportu, nokļūšanai uz medicīnisko vai rehabilitācijas iestādi Daugavpilī vai citā Latvijas pilsētā.
Specializētā autotransporta pakalpojumu ir tiesīgas saņemt personas ar funkcionāliem traucējumiem, kurām ir apgrūtināta pārvietošanās un kuras nespēj pārvietoties ar sabiedrisko transportu (1. un 2.grupas invalīdi, bērni invalīdi).
Specializētā autotransporta pakalpojums ietver personas un, ja nepieciešams, tās pavadoņa transportēšanu ar speciālo autotransporta līdzekli.
Specializētā autotransporta pakalpojumus nepiešķir personām: kuras ir transportējamas guļus stāvoklī; kuru pārvadāšanai ir nepieciešams specializēts medicīniski aprīkots transportlīdzeklis.
Specializētā transporta pakalpojumu vienai personai bezmaksas piešķir trīs reizes gadā.
Personas ar pārvietošanās traucējumiem var saņemt pakalpojumu par maksu, maksa par pakalpojumiem ir noteikta saskaņā ar Daugavpils pilsētas domes apstiprinātajiem maksas pakalpojumiem.
Vajadzības gadījumā pakalpojums tika un tiek sniegts Nevalstisko organizācijām (Invalīdu biedrībai, Invalīdu biedrībai „Rītausma”, Invalīdu sporta klubam „Daugavpils”, Latvijas Neredzīgo biedrības daugavpils teritoriālajai organizācijai, Biedrībai „Latvijas multiplās sklerozes asociācija Daugavpilī”, Daugavpils pilsētas pensionāru apvienībai, Biedrībai „Latvijas Sarkanais krusts” u.c.), lai dotos uz nodarbībām, pasākumiem utt.
2010. gadā specializētā autotransporta pakalpojums tika sniegts 116 klientiem vairākas reizes, kopā klienti griezās pēc palīdzības 312 gadījumos.
2011. gada 1. pusgadā specializētā autotransporta pakalpojums tika sniegts 72 klientiem vairākas reizes, kopā klienti griezās pēc palīdzības 151 gadījumā.
Sociālo Lietu pārvalde.