Latgaliešu literatūra trimdā

Š. g. 21. augustā dzejniecei, literatūrzinātniecei Paulīnei Zalānei-Vallenai apritēja 80. gadskārta, bet 13. septembrī rakstniekam A. Rupainim – 105 gadu atcere. 23.–24. septembrī notiek vairāki pasākumi Rēzeknē un Bērzgalē, godinot P. Zalānes-Vallenas un A. Rupaiņa literāro veikumu.


23.–24. septembrī notiek vairāki pasākumi Rēzeknē un Bērzgalē, godinot P. Zalānes-Vallenas un A. Rupaiņa literāro veikumu.
Š. g. 21. augustā dzejniecei, literatūrzinātniecei Paulīnei Zalānei-Vallenai apritēja 80. gadskārta, bet 13. septembrī rakstniekam A. Rupainim – 105 gadu atcere. Abi literāti nozīmīgu savas dzīves daļu pavadījuši trimdā, tur tapušas P. Zalānes esejas un dzeja, tur arī A. Rupaiņa nozīmīgākie romāni un pētījums „Arheolingvistika”.
23. septembrī Mākslas namā Rēzeknē notiks zinātniskā diskusija „Latgaliešu literatūra trimdā”, kurā savu skatījumu uz kopējo trimdas noskaņojumu un devumu latviešu kultūrā sniegs P. Zalāne, vērtēs Latgales Kultūrvēstures muzeja darbiniece M. Upeniece. Lielākā daļa priekšlasījumu būs veltīti A. Rupaiņa literārajam veikumam (Olga Pekša, Sarmīte Stirāne, Ilga Šuplinska, Olga Senkāne). Rēzeknes Augstskolas maģistrante Anna Briška prezentēs savu pētījumu par P. Zalānes dzeju. Diskusijas pamatmērķis – izprast kā trimdas, tā abu literātu rakstīšanas fenomenu, tāpēc aicināti piedalīties literatūras skolotāji, vecāko klašu skolēni, interesenti, kam rūp latgaliešu literatūras attīstība.
24. septembrī literātu godināšanas pasākumi turpināsies arī Bērzgalē, kur dalībnieki varēs piedalīties svinīgā dievkalpojumā, nolikt ziedus pie A. Rupaiņa pieminekļa, apmeklēt muzeju, ieklausīties muzeja darbinieku, A. Rupaiņa radinieku un līdzgaitnieku atmiņās un baudīt bērzgaliešu priekšnesumus.
Jāatgādina, ka Rēzeknes latgaliešu kultūras biedrība šobrīd realizē projektu, kura laikā tiks uzņemta dokumentālā filma par A. Rupaini un viņa literāro krustmeitu P. Zalāni-Vallenu. Literātu godināšanas pasākumi ir tapuši, pateicoties Bērzgales pagasta, A. Rupaiņa muzeja, Rēzeknes Augstskolas darbiniekiem un finansiālajam atbalstam. Īpašs paldies Paulīnei Zalānei-Vallenai un Latviešu katoļu studentu un akadēmiķu apvienībai „Dzintars”.
Pilna pasākuma programma ir skatāma Rēzeknes novada mājas lapā: www.rezeknesnovads.lv/rrp/lv/content/2/1/188. Uz tikšanos dzejas dienu izskaņā!