„Atgriešanās” pagarināta līdz 3.septembrim

Ģertrūdi Zeili ar Rēzekni saista gan siltas atmiņas par izstādēm 20.gs. 70 un 80-tajos gados, gan arī mākslinieces studijas Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolā, kas toreiz atradās muzeja 1.stāvā, līdz ar to pēc ilgāka pārtraukuma tā ir simboliska atgriešanās dzimtajā novadā.

Gleznotāja visu radošo mūžu dzīvojusi Rīgā, bet vienmēr ir saglabājusi garīgās saites ar dzimto Naujeni Daugavpils pusē. Ģ.Zeile caur gleznām pauž gan savas atmiņas, gan šodienas sajūtas un vēlmes, gan nākotnes cerības. Viņas gleznu tematika ir pašas dzīve – bērnībā saņemtās bagātības, dzīvē sastaptie cilvēki un pārdzīvotās attiecības.

Ģertrūde Zeile dzimusi 1944.gada 22.martā Daugavpils rajona Naujenē. Pēc Naujenes pamatskolas un Daugavpils 1.vidusskolas beigusi Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolas dekoratoru nodaļu un Latvijas Mākslas akadēmijas mākslas pedagoģijas nodaļu. Kopš 1975.gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre.

Strādājusi par zīmēšanas un gleznošanas pasniedzēju Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā (1974-1978), vēlāk bijusi direktore J.Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā (1978-1986) un māksliniece Dekoratīvās mākslas kombinātā (1978-1993), bet kopš 1993.gada strādā kā brīvmāksliniece.

Kopš 1975.gada piedalījusies Republikas un Vissavienības mākslas izstādēs, rīkojusi personālizstādes gan Latvijā (Naujenē, Daugavpilī, Rēzeknē, Rīgā, Salacgrīvā, Kuldīgā, Valmierā, Jelgavā, Limbažos, Berķenelē), gan ārpus tās robežām (Maskavā, Varšavā).

Informāciju sagatavoja Maija Upeniece,
Latgales Kultūrvēstures muzeja
sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste
Tālrunis 64622464, e-pasts: muzejs@rezekne.lv