Latgale meklē savus pārstāvjus 11.Saeimā

Valsts attīstībai ir svarīga plaša sabiedrības iesaiste demokrātijas procesā, nepieciešams lauzt iesīkstējušās “politiskā ķēķa” tradīcijas un nomainīt Saeimas sastāvu ar vēlētājam un atklātas sabiedrības principiem uzticīgu jauna tipa politiķu paaudzi.


Eks-prezidents Valdis Zatlers pievērsa īpašu uzmanību Latgalei, jo te samilzušas kā ekonomiskās, tā arī politiskās problēmas un lielākā mērā iedragāta iedzīvotaju ticība pozitīvu pārmaiņu iespējamībai. Par to liecina arī apstāklis, ka tieši Kurzemē un Latgalē ir vismazāk aktīvu iedzīvotāju, kas iesaistījušies jaunās Zatlera Reformu partijas veidošanā.

Tadēļ V. Zatlers pirmdien, 25. julijā sekojot sabiedriskās organizācijas “Latgolys Saeima” aicinajumam devās uz Latgali un uzrunāja cilvēkus Līvanos, Daugavpilī un Rēzeknē. Noslēgumā tika izveidota partijas reģionalā stuktūrvienība – Latgales nodaļa, kura darbojas visu trīs iepriekš mineto pilsētu pārstāvji.
Zatlera Reformu partija trešdien, 27. jūlijā valdes sēdē pieņēma zināšanai savas pirmās reģionālās nodaļas izveidi. Paralēli tika nozīmēti koordinatori Daugavpilī, Preiļos un Rēzeknē, lai veicinātu jaunu biedru uzņemšanu. Daugavpilī ceturtdien, 28 jūlijā notika pirmā ZRP biedru un partijas atbalstītaju sanāksme piedaloties pārstāvjiem arī no Aglonas un Krāslavas. Arī Rezeknē un citās Latgales pilsētās un novados ir notikušas partijas aktīvistu un atbalstītāju apspriedes.
Visur uzmanības centrā ir oligarhu darbības rezultatā iedragātā politiskā kultūra un jautājums, kā var nomainīt pašreizējos, sevi diskridējušos politiķus. Atklāti runāts tiek arī par personālijām kā vietējā, tā nacionālā līmenī. Tomēr jāatgādina, ka pagaidām ZRP nav izvirzījusi nevienu nākamās Saeimas kandidātu, nav nevienam kaut kas apsolīts, vai piedāvāts, kā to mēģina parādīt atsevišķi aktīvisti. Partija ir atvērta visiem jaunā tipa politiku atbalstošiem cilvēkiem. Centrālai Vēlēšanu komisijai kandidātu sarakstus iesniegs ZRP valde, bet sastādīšanas procesā būs iesaistīta visa Latgale, jo parijas rindas ar katru dienu pieaug. ZRP Latgales nodaļa jau pauda savu pamatnostādni, ka noteicošai jabūt atklātībai, atbilstībai demokrātijas principiem un tāpēc vietējo nodaļu biedri tiek iesaistīti lēmumu pieņemšanā. Svarīgi, lai 11.Saeimā Latgalei patiešām būtu savi pārstāvji, tāpēc kandidātu atlasē par svarīgu tiek izvirzīta cilvēka piederība Latgales vēlēšanu apgabalam un iepriekšējās darbības rezultātiem Latgales labā.

Zatlera Reformu Partija gatavojas savam kongresam 13.augustā, bet paralēli Latgalē turpinās reģionālās politikas principu izstrāde, organizatoriskās struktūras attīstības darbs un jaunu biedru piesaiste.

Valdis Labinskis
ZRP Latgales nodaļas pagaidu valdes priekššēdētajs, koordinators Latgalē
29902196, vlabinskis@yahoo.com