Veiksmīgi noslēdzies projekts trešo valstu valstspiederīgo integrācijas veicināšanai Latvijas sabiedrībā

Noslēdzies biedrības „Izglītības un inovāciju attīstības centrs” no šā gada marta līdz jūnijam realizētais projekts „Hallo, Latvija – 2011!”, kura mērķis bija veicināt trešo valstu valstspiederīgo integrāciju Latvijas sabiedrībā un nodrošināt viņiem sniegto pakalpojumu pieejamību un kvalitāti.


Projekta laikā tika izdota avīze „Hallo, Latvija!”, kas izplatīta un popularizēta visā Latvijā, tādējādi palīdzot trešo valstu valstspiederīgajiem ar dažādu ekonomisko, sociālo, kultūras, reliģijas, valodas un etnisko izcelsmi izpildīt uzturēšanās noteikumus, atvieglojot viņu integrāciju Eiropas sabiedrībā, kā arī tika nodrošināta precīza un praktiska informācija trešo valstu valstspiederīgo integrēšanai sabiedrībā. Tāpat projekta gaitā tika sagatavoti un īstenoti atbalsta pasākumi trešo valstu valstspiederīgajiem un pasākumi valsts iestāžu un publisko tiesību juridisko personu pārstāvjiem, nodrošinot tos ar noderīgu un praktisku informāciju sabiedrības integrācijas veicināšanai.

Projekta mērķauditorija bija kopumā aptuveni 7538 cilvēki – pilsoņi no valstīm, kuras nav Eiropas Savienības dalībvalstis, kā arī bezvalstnieki, kuri Latvijā ieradušies pēdējo piecu gadu laikā pirms fonda projekta īstenošanas uzsākšanas un legāli uzturas Latvijas teritorijā.

Projekta gaitā kopumā izdotas četras informatīvas avīzes “Hallo, Latvija!”, sagatavota un īstenota integrācijas kursa programma trešo valstu valstspiederīgajiem, sagatavoti, organizēti un īstenoti semināri valsts iestāžu un publisko tiesību juridisko personu pārstāvjiem, sagatavoti un novadīti atbalsta pasākumi trešo valstu valstspiederīgajiem pārstāvības organizācijas dibināšanai, kā arī izveidoti materiāli „Trešo valstu valstspiederīgo interešu pārstāvības un NVO dibināšanas ABC”.

Projektā tiek nodrošināta arī atgriezeniskā saikne ar aktivitāšu dalībniekiem, īpaši ar avīžu lasītājiem, kuriem ir nodrošināta iespēja piedalīties aptaujā, aizpildot avīžu satura izvērtēšanas anketu tiešsaistē, kas pieejama Izglītības un inovāciju attīsdtības centrs” mājas lapā www.iiac.lv. Aptaujas rezultāti sniegs informāciju par avīzes turpmākās pilnveidošanas iespējām, kā arī pilnveidos un attīstīs Izglītības un inovāciju attīstības centra darbinieku kompetences darbam ar trešo valstu valstspiederīgajiem to konsultēšanai un informācijas sniegšanai.

Pasākumi tika īstenoti, lai nodrošinātu praksē Eiropas Savienības imigrantu integrācijas politikas kopējos pamatprincipus, proti, trešo valstu valstspiederīgo, imigrantu piekļuves uzlabošana valsts un privātajiem pakalpojumiem un precēm, kā arī palīdzības sniegšana integrācijai Latvijas sabiedrībā, nodrošinot starpniecības pakalpojumus un nepieciešamās konsultācijas. Projekts tika īstenots ar Eiropas trešo valstu valstspiederīgo fonda un Latvijas valsts finansiālu atbalstu.

Biedrība „Izglītības un inovāciju attīstības centrs” uzsāka savu darbību 2008.gadā. Tās galvenie mērķi ir uzlabot izglītības resursu un pakalpojumu pieejamību visiem sabiedrības slāņiem, bet īpaši nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļautajiem cilvēkiem, veicināt izglītības un inovāciju attīstību izglītības, zinātnes, kultūras un veselības, vides aizsardzības jomās atbilstoši vienotai valsts politikai un stratēģijai, kā arī sekmēt mūžizglītības attīstību.

Plašākai informācijai:

Inese Ribicka, e-pasts info@iiac.lv