Līvānus apmeklēja labklājības ministre

Piektdien, 11. februārī darba vizītē Līvānus apmeklēja LR labklājības ministre Ilona Jurševska.


Ministre apmeklēja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Preiļu filiāles Līvānu sektoru un tikās ar darbiniekiem. Pēc tam Līvānu novada domē ministrei bija tikšanās ar pašvaldības vadību un sociālo pakalpojumu sniedzējiem: Līvānu slimnīcas, sociālā dienesta, bāriņtiesas, NVA speciālistiem, sarunās piedalījās arī Saeimas deputāts Jānis Klaužs.

Pašvaldības pārstāvji iepazīstināja ministri ar situāciju Līvānu novadā. Bezdarba rādītājiem Līvānu novadā 2010. gada otrajā pusē bija tendence samazināties, diemžēl šā gada sākums iezīmē nepatīkamu tendenci – bezdarba atkal palielinās. Ja pērn – 2010. gada janvārī bezdarbs Līvānu novadā sasniedza 20,4%, tad decembrī tas saruka līdz 17,9% no darbaspējīgo iedzīvotāju skaita. Diemžēl 2011. gada janvāra rādītāji atkal sasnieguši 18% atzīmi.

Sociālo spriedzi pašvaldībā lielā mērā mazina, tā saucamā, simtlatnieku programma, kas dod iespēju nopelnīt iztiku nekvalificētiem darbiniekiem. Diemžēl šajā programmā finansējums uz priekšu saruks. Ministre arī atzina, ka šī programma tiek vērtēta diametrāli pretēji, vieni to uzskata par vajadzīgu, otri – noliedz, uzskatot, ka tādējādi tiek kropļots darba tirgus. Tomēr ministre informēja, ka tiks atsākta pagaidu algoto sabiedrisko darbu programma, tiesa ne tik lielā apjomā, ka būtu nepieciešams.

Sarunā ar ministri no sociālās jomas speciālistiem vairakkārt izskanēja pesimistiska nots, piemēram, gan Līvānu novadā, gan valstī kopumā pieaug ilgstošo bezdarbnieku skaits – tas sasniedz jau vairāk kā pusi no kopējā bezdarbnieku skaita. Tas nozīmē, ka šiem cilvēkiem būs nepieciešama sociāla atbalsta programmas un palīdzība no valsts.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Preiļu filiāles Līvānu sektora vadītāja Antra Šolka informēja, ka šobrīd novadā ir vien 3 līdz 12 vakances, un tas ir nožēlojami.

Diemžēl arī ministrei nācās piekrist Saeimas deputāta J.Klauža viedoklim, ka valstī nav nodarbinātības politikas kā tādas. Makroekonomiskie rādītāji ir skaisti, eksports pieaug, bet valsts ekonomiku nevar attīstīt, neveidojot darba vietas iekšējā tirgū. Tā ir visas Eiropas problēma, jo inovācijas pēc savas būtības ir orientētas uz optimizāciju, modernizāciju un izmaksu samazināšanu, līdz ar to samazinās arī darba vietu skaits. Ir brīvas darba rokas, bet tām nav pielietojuma iekšējā tirgū. Cilvēki ir spiesti pamest valsti, meklējot darba iespējas ārzemēs.

Vietējie speciālisti pauda gandarījumu par labklājības ministres pūlēm, aizstāvot sociālās pozīcijas budžetā, un vaicāja, kas notiks ar 8 latus lielo ģimenes valsts pabalstu, par ko bažas pauduši daudzi jo daudzi vecāki. Ministre paskaidroja, ka 11 miljoni latu šajā pozīcijā ir samazināti, taču šo pabalsta veidu „turēsim pēdējiem spēkiem, jo arvien vairāk saprotam, ka tas ir vitāli nepieciešams – šobrīd tā jau ir sociālā palīdzība ģimenēm,” atzina I.Jurševska.

Diemžēl situācija ir smaga, jo sociālais budžets vienkārši izsīkst. Tieši tāpēc šobrīd nav iespējams apmierināt, piemēram, tādas vajadzības, kas saistītas ar priekšlaicīgu pensionēšanos cilvēkiem, kas strādājuši kaitīgos darba apstākļos un maksājuši paaugstinātu sociālo nodokli, kā arī izdienas pensiju saņēmēji.

Līvānieši aicināja ministri visas strukturālās reformas, vispirms sākt „no augšas” nevis no reģioniem. Ministre gan atzina, ka Labklājības ministrija ir piemērs tam, kā optimizēt pārvaldi, jo vakanču šajā ministrijā nav un arī atalgojuma fonds ir mazākais.

Ministre Līvānu novadam ieteica aktīvāk strādāt pie audžu ģimeņu kustības attīstības novadā, jo šobrīd audžu ģimenes par kautru ģimenē uzņemto bērnu no valsts saņem zināmu finansiālu atbalstu, kas ģimenēm, jo īpaši laukos, šajos grūtajos laikos var būt zināms atbalsts. Lielākie ieguvēji būtu bērni, kuri, iepazīstot ģimenes vidi, labāk spētu iekļauties sabiedrībā, apgūt prasmes un iemaņas.

Ministre apmeklēja arī savu dzimto Līvānu 1. vidusskolu un alternatīvās aprūpes pakalpojumu centru „Rožlejas” Līvānu novada Rožupes pagastā, kas ir jauna sociālās aprūpes iestāde, kas sniegs pakalpojumus novada vecajiem ļaudīm un bērniem no krīzes skartajām ģimenēm.

Informāciju sagatavoja:

Ginta Kraukle,
Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste
ginta.kraukle@livani.lv t. 65307270; 29492184