Pases ar 50 gadu derīguma termiņu nav derīgas ceļošanai ārpus Šengenas zonas valstīm

Decembra pirmajās 6 dienās robežsargi lieguši izbraukt no Latvijas 13 personām, kuras uzrādījušas pases ar derīguma termiņu 50 gadi un kuras no š.g. 1.novembra nav derīgas ceļošanai ārpus Šengenas zonas valstīm. Savukārt 3 personām, ieceļojot Latvijā ar šādām pasēm, tika izteikts brīdinājums.


Katrs no šiem gadījumiem radījis cilvēkiem neērtības, jo nācās mainīt plānotos ceļojumus un braucienus. Tuvojas Ziemassvētku brīvdienas, kad cilvēki plāno ceļojumos jau laicīgi iegādājoties biļetes tālākiem braucieniem. Lai nesagādātu nepatīkamus brīžus Valsts robežsardze atkārtoti atgādina, ka saskaņā ar 2007.gada 13.novembrī apstiprinātajiem „Pasu noteikumiem” no š.g. 1.novembra pases ar derīguma termiņu 50 gadi nav derīgas braucieniem ārpus Šengenas zonas.
Šīs pases arī turpmāk būs derīgas personas identificēšanai Latvijā, kā arī ceļojot Šengenas zonas valstu ietvaros – Austrijā, Beļģijā, Čehijā, Dānijā, Francijā, Grieķijā, Igaunijā, Itālijā, Īslandē, Latvijā, Lietuvā, Luksemburgā, Maltā, Nīderlandē, Norvēģijā, Ungārijā, Polijā, Portugālē, Slovākijā, Slovēnijā, Somijā, Spānijā, Šveicē, Vācijā un Zviedrijā. Īpaši vērīgiem jābūt tiem ceļotājiem, kas plāno ceļot uz Lielbritāniju vai Īriju, jo šīs abas Eiropas Savienības valstis neietilpst Šengenas zonā, tādēļ tajās Latvijas pilsoņu un nepilsoņu pases ar derīguma termiņu 50 gadi vairs netiek atzītas.
Ja personas rīcībā ir līdz 2007.gada 20.novembrim izsniegta pase ar derīguma termiņu 50 gadi un plānots doties uz valsti, kas neietilpst Šengenas zonā, pirms ceļojuma nepieciešams noformēt jauno pasi jebkurā no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajām nodaļām neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas. Parastā kārtībā jaunais dokuments tiek izgatavots 20 dienu laikā, taču steidzamības kārtā ir iespējams pieteikties paātrinātai pases saņemšanai piecu vai divu darbadienu laikā. Līdzi nepieciešams ņemt tikai apmaināmo pasi, jo fotografēšana pasei notiek nodaļā uz vietas. Pensijas vecuma iedzīvotājiem valsts nodeva par pases izsniegšanu standarta termiņā ir noteikta 5 lati.
Papildu informāciju par pasu nomaiņu var saņemt jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļā, elektroniski mājaslapā www.pmlp.gov.lv, kā arī pa telefonu 67219244.
Kā jau iepriekš ziņots, novembrī robežsargi konstatēja 109 gadījumus, kad Latvijas iedzīvotāji centās izbraukt ārpus Šengenas zonas ar ceļošanai nederīgu pasi. 96 personām tika liegta izceļošana no valsts, bet 13 personām, ieceļojot Latvijā, tik aizteikts brīdinājums.

Informāciju sagatavoja:

Jevgēnija Pozņaka,
Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Administratīvās pārvaldes
Koordinācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore,
tālrunis 67075617,26328069, e-pasts: jevgenija.poznaka@rs.gov.lv

Papildu informācija par pasu noformēšanu:

Andrejs Rjabcevs
Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītājs
Tālrunis 67219185, 26458928, andrejs.rjabcevs@pmlp.gov.lv