Izstrādāta pirmā bezmaksas grāmatvedības programma mikrouzņēmējiem

SIA “HansaWorld Latvia” sadarbībā ar Ekonomikas ministriju izveidojusi pirmo bezmaksas grāmatvedības programmu mikrouzņēmējiem, kas būtiski atvieglos grāmatvedības kārtošanu un ļaus pārskatāmi kontrolēt uzņēmuma finanšu plūsmu un darbības rādītājus. Šādas datorprogrammas izveide bija viens no Mikrouzņēmumu atbalsta programmā iekļautajiem uzdevumiem.


Ar programmas palīdzību mikrouzņēmuma vadītājs varēs kontrolēt uzņēmuma finanšu rādītājus, veikt realizācijas, piegādes, skaidras naudas darījumu, avansa norēķinu uzskaiti un visu darba samaksas veidu uzskaiti, noliktavas uzskaites funkcijas nodrošina precīzu informāciju par noliktavas atlikumu un pasūtīto preču daudzumu.

Jaunajiem uzņēmējiem tāpat ir svarīga iespēja veikt grāmatvedības kontu plānu izveidi atbilstoši Gada pārskatu likuma 10.pantā noteiktajai bilances shēmai un 11. vai 12.pantā noteiktajai peļņas vai zaudējumu aprēķina shēmai, kā arī iespēja no grāmatvedības datorprogrammā reģistrētās informācijas sastādīt mikrouzņēmuma nodokļa ceturkšņa deklarācijas un gada pārskatu atbilstoši Gada pārskatu likuma prasībām. Ja mikrouzņēmums ir ar pievienotās vērtības nodokli apliekamā persona, programma ļauj sagatavot pārskatus par pievienotās vērtības nodokli.

Bezmaksas grāmatvedības datorprogramma mikrouzņēmējam ir pieejama pie šādiem nosacījumiem:

  • apgrozījums kalendārā gadā nepārsniedz 70000 latu ;
  • darbinieka ienākumi no mikrouzņēmuma nepārsniedz 500 latu;
  • darbinieka ienākuma aprēķins nepārsniedz maksimāli pieļaujamo 5 darbinieku skaitu;
  • viens lietotājs;
  • viena firma.

Programma ir leujupielādējama bez maksas, tāpat arī bez maksas būs pieejami programmas jauninājumi un klientu atbalsts pirmos 12 mēnešus.

Šobrīd ir izstrādāta pirmā datorprogramma, taču darbu pie datorporgrammas izstrādes vēl turpina SIA „Tilde”. Plānots, ka šīs programmas izstrāde tiks pabeigta līdz 2011.gada janvārim.

Informāciju sagatavoja:

Evita Urpena
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja