Programmas „Pareizticības balsis Latvijā” panākumi Rēzeknē

Svētdien, 22.augustā Rēzeknes pilsētas Kultūras un atpūtas parkā muzikāli garīgās labdarības programmas „Pareizticības balsis Latvijā” ietvaros ar lieliem panākumiem uzstājās Krievijas koru kolektīvi, kas rēzekniešiem piedāvāja novērtēt labākos krievu garīgās un tautas glabātuves skaņdarbus savā izpildījumā.


Šo ikgadējo programmu dažādās valstīs jau desmit gadus organizē Starptautiskais sabiedriskais pareizticīgo tautu vienotības fonds. Pareizticības balsis Krievijas vadošo koru kolektīvu izpildījumā jau skanēja Bulgārijā, Lielbritānijā, Vācijā, Maķedonijā, Polijā, Francijā, Melnkalnē, Serbijā, Itālijā un citās valstīs. Šogad, pateicoties Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Rīgas mēra Nila Ušakova un Maskavas Nama Rīgā sadarbībai un atbalstam, Rīgas, Rēzeknes, Daugavpils un Liepājas iedzīvotāji arī varēja baudīt lieliskos un, kas mūsdienās nav mazsvarīgi, bezmaksas koncertus.

Kopā ar kora dziedātājiem Rēzekni apmeklēja arī programmas „Pareizticības balsis Latvijā” dalībnieku oficiālā delegācija. Starptautiskā sabiedriskā pareizticīgo tautu vienotības fonda prezidents V. Aleksejevs, Krievijas Federācijas Valsts Domes kultūras komitejas priekšsēdētājs G. Ivļijevs un Krievijas Valsts Domes Kultūras komitejas priekšsēdētāja vietnieks A.Tjagunovs tikās ar Rēzeknes pilsētas domes vadību un deputātiem. Augstajiem viesiem tika piedāvāta informācija par pilsētas kultūras dzīvi. „Ir patīkami uzzināt, ka kultūras dzīve Rēzeknē kūsā. Īpaši svarīgi, ka Rēzeknei ir kultūras sfēras attīstības perspektīva un jūsu Radošo pakalpojumu centra un koncertzāles būvniecības projekti ir pelnījuši uzslavas,” teica Krievijas Federācijas Valsts Domes kultūras komitejas priekšsēdētājs G. Ivļijevs. Viesi iepazinās arī ar keramikas ekspozīciju “Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums” Latgales Kultūrvēstures muzejā.

Pirms koncerta sākuma ar uzrunu uzstājās Starptautiskā sabiedriskā pareizticīgo tautu vienotības fonda prezidents profesors V. Aleksejevs un Rēzeknes pilsētas mērs A. Bartaševičs. Kā teica V.Aleksejevs, Krievijas koru koncerts Latvijā ir kā sava veida diedziņš, kas sasien mūsu valstis. „Ceram, ka šis diedziņš ar laiku pārvērtīsies par stipru virvi, jo Latviju un Krieviju daudz kas saista,” teica V. Aleksejevs. Starp citu, kā apstiprinot Starptautiskā sabiedriskā pareizticīgo tautu vienotības fonda prezidenta teikto, kamerkoris „Классика” spīdoši izpildīja latviešu tautasdziesmu „Pūt, vējiņi”. Savukārt, Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs pateicās Starptautiskajam sabiedriskajam pareizticīgo tautu vienotības fondam par piedāvāto unikālo iespēju klātienē dzirdēt pareizticīgos radošos kolektīvus. Rēzeknes mērs pateicās arī rēzekniešiem, kas atnāca uz koncertu, jo tieši viņu dēļ centās gan koru mākslinieki, gan muzikāli garīgās labdarības programmas „Pareizticības balsis Latvijā” organizatori.

Koncerta noslēgumā Kultūras, izglītības, sporta, veselības, sociālo un darba lietu komitejas priekšsēdētājs Vladimirs Nikonovs A.Svešņikova Akadēmiskā valsts krievu kora vadītājam, Krievijas tautas māksliniekam B.Tevlinam, Starptautiskā sabiedriskā pareizticīgo tautu vienotības fonda kora „Классика” vadītājai, nopelniem bagātajai Krievijas māksliniecei N.Koroļovai un Gņesinu Maskavas valsts mūzikas koledžas kamerkora „Орфей” mākslinieciskajam vadītājam un galvenajam diriģentam P.Savinkovam pasniedza goda rakstus un dāvanas. „Kopumā viņi ir pelnījuši daudz vairāk nekā goda rakstus, jo tik augsta līmeņa profesionālie Krievijas kolektīvi pie mums uzstājas pirmo reizi,” atzīmē V.Nikonovs. Bez tam, Goda rakstu pasniedza Maskavas Nama direktoram Rīgā Jurijam Silovam par ieguldījumu programmas „Pareizticības balsis Latvijā” organizēšanā.

Pašam koncertam bija lieli panākumi. Pēc koncerta skatītāji vēl ilgi negribēja šķirties no Programmas dalībniekiem un pateicās par viņu sagādāto baudījumu.

Informāciju sagatavoja:

Marina Sokolova
Rēzeknes pilsētas domes
Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste