Konferenci Līvānos apmeklē vides ministrs Raimonds Vējonis

8. jūlijā Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centrā notika praktiska konference „Vides projekti kā impulss ekonomikas attīstībai Latgales reģionā”, ko organizēja Līvānu novada dome sadarbībā ar Vides ministriju un Komercdarbības un finanšu pētniecības aģentūru.


Ievadā uzrunu teica Vides ministrs Raimonds Vējonis, uzsverot „zaļās” politikas nākotnes perspektīvas visās jomās. Otru uzrunu par to kā sabiedrības spēkos ir samazināt ietekmi uz vidi teica Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods. Līvānu novada domes Plānošanas un attīstības daļas vadītāja Gunta Ozoliņa klātesošos iepazīstināja ar Līvānu novada vīziju turpmākajiem gadiem, uzsverot par prioritāti Līvānu novada iedzīvotāju dzīves labklājības nodrošināšanu. Aldis Adamovičs – Preiļu novada domes priekšsēdētājs prezentācijas laikā runāja par Latgales reģionu kopumā, izsakot pateicību vides ministrijai par līdz šim sniegto atbalstu, kā arī to, ka Latgales reģiona pašvaldības nopietni domā par vides problēmām. Aldis Adamovičs uzsvēra: „Programmas stratēģiskā mērķa īstenošana notiek caur pašvaldību realizētajiem projektiem, kuru rezultātā tiek uzlabotas ūdensapgādes un atkritumu apsaimniekošanas sistēmas.”

Vides ministrijas Valsts sekretāra vietniece Vija Gēme pārrunāja nepieciešamību izstrādāt un ieviest jaunas tehnoloģijas, kas spēj nodrošināt ražošanu un produktus, kuri būtu mazāk atkarīgi no fosilās enerģētikas un radītu pēc iespējas mazāku ietekmi uz vidi. Savukārt Vides ministrijas Klimata politikas un tehnoloģiju departamenta direktors Valdis Bisters stāstīja, ka kūdra ir neatjaunojams enerģijas resurss, tāpēc jāmeklē rezultatīva tehnoloģiju pāreja no fosilajiem uz atjaunojamajiem energoresursiem. „Galvenais klimata tehnoloģijās ir tas, ka jāatrod pareizie spēka pielietošanas punkti ekonomikā un sabiedrībā, lai var panākt situāciju, ka katrs izvēlas enerģiju, kādu viņš grib lietot, nevis kāds viņam nosaka ko darīt”, klātesošajiem teica Valdis Bisters.

Savukārt Nulles enerģijas ēku asociācijas prezidents Artis Heidemanis iepazīstināja ar vides problēmas risinājumu- vairāku tehnoloģiju apvienojumu, iegūstot vienotu risinājumu. Kā vēl vienu ekonomikas problēmas risinājumu minot konkurētspējīga produkta izstrāde, kuru varētu eksportēt uz ES dalībvalstīm. Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas prezidents Edgars Vīgants savā prezentācijā klātesošos iepazīstināja ar vienu no klimata tehnoloģiju nozarēm, kas dod iespējas izmantot klimata tehnoloģijas siltumenerģijas ražošanā. Tā zināmā mērā ir saistīta ar koģenerāciju un elektroenerģijas ražošanu.

Pēc prezentācijām norisinājās diskusijas, kur konferences tēmu loks bija saistīts ar pašvaldību īstenotajiem un turpmāk plānotajiem vides projektiem. Pašvaldības īpaši pievērš uzmanību tiem principiem, kas nosaka prioritāti konkrētajam projektam. Izvērtējot faktorus jāskatās kā panākt kompleksu un ilgtermiņa rezultātu raugoties no sociālās, ekoloģiskās un ekonomiskās ietekmes viedokļa. Tajā pašā laikā pašvaldību pārstāvji sniedza nelielu ieskatu dažādu vides projektu īstenošanā Latgales reģiona pašvaldībās. Diskusiju laikā tika runāts arī par pašvaldību piedalīšanos valsts atbalsta programmās un apspriesti jautājumi, kas kavē sasniegt labākus rezultātus.

Konferencē piedalījās arī 9. Saeimas deputāts Jānis Klaužs, Līvānu novada domes izpilddirektora vietniece Valija Ruisa, Vārkavas novada domes priekšsēdētāja Antra Vilcāne, Ilūkstes novada domes priekšsēdētājs Stefans Rāzna, Rēzeknes augstskolas prorektors Edmunds Teirumnieks, Daugavpils universitātes rektors Arvīds Barševskis, Kārsavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks, kā arī citi valstisko un nevalstisko institūciju pārstāvji.

Informāciju sagatavoja:

Evelīna Petkeviča,
Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultātes
Sabiedrisko attiecību programmas 2. kursa studente
(sabiedrisko attiecību praktikante Līvānu novada domē)