Par Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes sēdē 2010.gada 16.jūnijā Rēzeknē lemto.

Latgales plānošanas reģiona (LPR) sociālo pakalpojumu attīstības programmas un LPR 2009.gada publiskā pārskata apstiprināšana, sabiedriskā transporta dotāciju avansa maksājumu sadalījuma metodika un pakalpojumu konkursa procedūras uzsākšanas sagatavošana, priekšlikumi teritoriālās kohēzijas ieviešanai nākamajā plānošanas periodā – šie un citi reģionam nozīmīgi jautājumi tika izskatīti kārtējā LPR attīstības padomes sēdē Rēzeknē 16.jūnijā.


Par sabiedriskā transporta funkciju un pasākumiem pirms Latgales plānošanas reģiona sabiedriskā transporta pakalpojumu konkursa procedūras sākšanas.

Plānošanas reģiona kompetencē ir pašvaldību interesēs organizēt sabiedriskā transporta pakalpojumus maršrutu tīkla reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos, tai skaitā tajos reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos. 2011.gadā noslēgsies vairāki līdz šim spēkā esošie līgumi ar pasažieru pārvadātājiem par reģionālajiem vietējiem pārvadājumiem Latgales reģionā. Līdz ar to LPR kā šo pārvadājumu pasūtītājam jāorganizē iepirkums par tiesībām sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumus maršrutu tīklā. Jaunu sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumu slēdz uz laiku līdz 8 gadiem, bet, ja pārvadātājs iesaista pilnīgi jaunus transportlīdzekļus – uz laiku līdz 12 gadiem. Attīstības padome sēdē tika izveidota darba grupa konkursa procedūras savlaicīgai sagatavošanai par pārvadājumiem Daugavpils, Krāslavas un Preiļu maršrutu tīklos

Par Latgales plānošanas reģiona sabiedriskā transporta dotāciju avansa maksājumu sadalījumu.

Pamatojoties uz ziņojumu par nepietiekošo dotāciju apjomu, lai tiktu nodrošināts normāls un pietiekams vietējo pārvadātāju darbs Latgales reģiona vietējo maršrutu pārvadājumu tīklā, attīstības padome nolēma vērsties Satiksmes ministrijā ar lūgumu pārdalīt dotāciju proporcijas un līdz ar to Latgales reģiona pārvadātājiem palielināt dotāciju apjomu. LPR attīstības padomes locekļi vērsa uzmanību uz nepieciešamību rīkot sanāksmi, kurā pieaicinātu Satiksmes ministrijas un Autotransporta direkcijas pārstāvjus. LPR tuvākā mēneša laikā noorganizēs sanāksmi par dotāciju pārdali starp reģioniem, zaudējumu aprēķināšanas metodiku, kā arī par pašvaldību atbildību segt nenosegto zaudējumu daļu pārvadātājiem.
Attīstības padomes locekļi arī pauda viedokli, ka nav atbalstāma pasažieru pārvadājumu izdevumu finanšu sloga uzkraušana uz pašvaldību budžetiem. Tieši tāpēc vietējās pašvaldības aicinātas ciešāk iesaistīties LPR maršrutu tīklu komisiju darbā, lai kopā ar LPR Sabiedriskā transporta nodaļu meklētu risinājumus vietējo maršrutu tīklu optimizēšanā un saglabāšanā ar mērķi maksimāli nodrošināt iedzīvotājiem sabiedriskā transporta pakalpojumus.

Regulāri notiek sešu LPR reģionālās vietējās nozīmes maršrutu tīklu sabiedrisko pārvadājumu transporta komisiju – Balvu, Ludzas, Daugavpils, Rēzeknes, Preiļu un Krāslavas sēdes, kurās galvenie izskatāmie jautājumi ir:
• Pārvadātāju valsts dotējamo izdevumu optimizācija;
• LPR maršrutu tīklu optimizācija;
• LPR maršrutu tīklu pārvadātāju zaudējumu segšanas kompensācijas sadale.

Par Eiropas Komisijas priekšlikumiem teritoriālās kohēzijas ieviešanai nākamajā 2014.-2020.gada plānošanas periodā.

Latgales plānošanas reģiona attīstības padome vienojās par atbalstu Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas izstrādātajiem priekšlikumiem teritoriālās kohēzijas ieviešanai nākamajā 2014.-2020.gada plānošanas periodā. Attīstības padome nolēma veicināt zināšanas un izpratni par teritoriālās attīstības jautājumiem un nodrošināt atbalstu teritoriālās pieejas ieviešanai ES fondu atbalsta plānošanā un apguvē, panākot reģionu un pašvaldību, kā arī uzņēmēju un sabiedrības aktīvu atbalstu.

Par Latgales plānošanas reģiona līgumiem ar Kultūras ministriju.

Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā tika likvidētas rajonu padomes ar to struktūrām. Tādējādi izzuda arī rajonu kultūras pārvaldes, kuru uzdevums bija koordinēt kultūras norises rajona teritorijās. Lai neizveidotos bīstams pārrāvums starp valsts politiku kultūras jomā un vietējo pašvaldību rīkotajiem pasākumiem, kā arī veiktu informācijas apmaiņu, Latgales plānošanas reģions slēgs sadarbības līgumu un arī deleģēšanas līgumu ar LR Kultūras ministriju (KM) par valsts pārvaldes uzdevumu deleģēšanu kultūras jomā.
Galvenie Latgales plānošanas reģiona uzdevumi būs koordinēt kultūras procesu norisi Latgales reģionā un vietējās pašvaldībās. Tāpat tiks veicināta pašvaldību kultūras darbinieku profesionālo kvalifikācijas sistemātiskai pilnveidošanai un tālākizglītība kā svarīgs priekšnoteikums kvalitatīvu kultūras pakalpojumu un produktu attīstībai un profesionālai kultūras mantojuma saglabāšanai un bagātināšanai reģionā.

Latgales plānošanas reģiona sociālo pakalpojumu attīstības programmas 2010. – 2017.gadam apstiprināšana un Latgales plānošanas reģiona 2009.gada publiskais pārskats.

Latgales plānošanas reģiona attīstības padome apstiprināja Latgales plānošanas reģiona sociālo pakalpojumu attīstības programmu 2010. – 2017.gadam.
Darbs pie programmas izstrādes uzsākās pagājušajā gadā. Kopumā tika organizēti 10 pašvaldību Sociālo dienestu vadītāju semināri dažādās Latgales pašvaldībās reģionālo darba grupu ietvaros. Klientu mērķa grupu vajadzību noskaidrošanai un pakalpojumu vērtēšanai tika rīkoti 20 semināri. Bez tam tika organizētas arī pašvaldību Sociālo dienestu vadītāju aptaujas, liels skaits valsts, pašvaldību, NVO sociālo pakalpojumu sniedzēju interviju, kā arī Sadarbības partneru – valsts iestāžu (NVA, slimnīcu, u.c.) intervijas un aptaujas. Noslēgumā norisinājās 10 sabiedriskās apspriešanas sanāksmes. Šis apjomīgais un ļoti nozīmīgais plānošanas dokuments būs par pamatu projektiem un virzieniem sociālo programmu attīstībai pašvaldībās un visā reģionā.
Tāpat tika apstiprināts Latgales plānošanas reģiona 2009.gada publiskais pārskats, kas saskaņā ar likuma prasībām tiks nosūtīts Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai un publicēts Latgales plānošanas reģiona interneta resursā www.latgale.lv .


Informāciju sagatavoja:
Jānis Daugavietis, Rīga biroja vadītājs
67224044