Līvānos pašvaldība un NVO sadarbojas palīdzības organizēšanā iedzīvotājiem

Lai palīdzētu krīzes skartajiem iedzīvotājiem, Līvānu novadā cieši sadarbojas pašvaldība un sabiedriskās organizācijas. Līvānu novada dome paralēli Sociālā dienesta darbam strādā arī netradicionāli – organizē kartupeļu stādīšanu un rīko iepirkumu putraimus un rapšu eļļas iegādei. Savukārt biedrība „Baltā māja” iesaistījusies Ziedot.lv un projekta „Kopgalds” organizētajās palīdzības akcijās. Ar pārtiku un apģērbiem ģimenes atbalsta arī Sarkanais Krusts.


Šopavasar Līvānu novadā sākta vēl nebijusi pašpalīdzības akcija – sakņaugu audzēšana novada trūcīgo iedzīvotāju nodrošināšanai ar pašu izaudzētiem kartupeļiem un dārzeņiem. Pašvaldība apstrādā zemi, iestāda kartupeļus, iesēj burkānus, bietes, savukārt iedzīvotāji, kas ir spējīgi līdzdarboties, bet kuriem nav zemes, piedalās dārzeņu audzēšanā. Rudenī cilvēkiem palīdzēs ražu novākt.

Novada lauku teritorijās vēlēšanos sagādāt krājumus ziemai izteikušas ap 20 ģimeņu. Jersikas pagastā ar kartupeļiem apstādīs 4 hektārus, tādējādi nodrošinot ar kartupeļiem arī trūcīgos pilsētas iedzīvotājus, kas būs gatavi iesaistīties šajā programmā.

Domes priekšsēdētājas Andris Vaivods: „Ierosme nāca no pašiem Līvānu novada iedzīvotājiem. Cilvēkam ir psiholoģiski smagi lūgt palīdzību. Vieglāk, ja viņš pats var līdzdarboties, nopelnīt pārtiku ar savu darbu. Tas cilvēkus mudina pašiem mainīt savu dzīvi uz labo pusi, nevis tikai gaidīt palīdzību no malas. Nākošais solis būs domes iepirkuma procedūra, lai iegādātos zemnieku ražotus putraimus un rapšu eļļu. Tas kopā ar kartupeļiem un sakņaugiem būs reāls atbalsts mūsu novada ģimenēm ziemā. Paredzu, ka tā nebūs viegla, tāpēc par palīdzību jādomā laikus.”

Palīdzības akcijā iesaistījušies arī vietējie uzņēmēji un zemnieki, kas ziedojuši kūtsmēslus, tehnisko palīdzību lauku apstrādē, zemes platības kartupeļu un sakņu audzēšanai.

23. jūlijā, pilsētas svētku ietvaros Līvānos notiks labdarbības akcija „Paēdušam Līvānu novadam”, kuras laikā darbosies brīvdabas labdarības skatuve (par velti muzicēs mūziķi un pašdarbnieki) un tiks vākti līdzekļi ģimeņu atbalstam. Šajā dienā pilsētā darbosies arī „mantu plači”, kur iedzīvotāji varēs ziedot noderīgas lietas, kas ir lietošanas kārtībā, bet pašiem vairs nav vajadzīgas, piemēram, bērnu ratiņus, apavus, apģērbus, skolas piederumus, sporta inventāru un citas lietas, ko vēlāk ar Sociālā dienesta palīdzību nogādās ģimenēs.

Savukārt „Ziedot.lv” un Sorosa fonda programmā „Paēdušai Latvijai” biedrība „Baltā māja” sadarbībā ar Līvānu domi kopš februāra iedzīvotājiem izdalījusi 438 pārtikas pakas. Maija mēnesī plānots sniegt palīdzību vēl 115 ģimenēm.
Īpaši palīdzību novērtē ģimenes, kurās ir vairāki bērni, arī jaunās ģimenes, tāpat cilvēki, kuri nesen zaudējuši darbu.

Labdarības programmas „Pārtikas banka paēdušai Latvijai” turpinās savu darbību arī turpmākajos mēnešos. Pirmkārt palīdzība tiks sniegta ģimenēm, kurās aug bērni.
Lai saņemtu pakas, ģimenes aizpilda anketas, kas jāatnes uz biedrības „Baltā māja” biroju (adrese: Stacijas iela 1; tālrunis: 65381707 vai 25983558) līdz katra mēneša 5. datumam. Līvānu novada pagastu iedzīvotāji pieteikuma anketas var nodot saviem sociālajiem darbiniekiem, arī pakas viņiem nogādā pagastā. Tām ģimenēm, kuras anketas jau ir izpildījušas, atkārtoti pieteikumi nav jāsniedz.

Savukārt kopš februāra mēneša Līvānos darbojas arī kopgalds, ko ievieš biedrība „Baltā māja”. Pateicoties „Rimi” ziedotajiem produktiem, maltītes regulāri – vairākas reizes nedēļā saņem ”Baltā māja” dienas centra audzēkņi, viņi paši maltītes arī sagatavo, klāj galdu – tas attīsta audzēkņu sociālās prasmes. Pateicīgi par iespēju baudīt kopēju maltīti ir arī cilvēki ar īpašam vajadzībām, bērni no maznodrošinātām ģimenēm, kā arī seniori un biedrības brīvprātīgie. Kopīgajām maltītēm ziedo arī pilsētas iedzīvotāji – kāds uzņēmējs piegādā maizi, bet Cimaru un Jakovelu ģimenes ziedojušas ievārījumus. Kā informē „Baltā māja” pārstāve Inguna Badune, galvenokārt ēdināšana notiek pašvaldības telpās, kas nodotas biedrībai „Žēlsirdības centrs”. Projekts „Kopgalds” turpināsies līdz jūlija mēneša beigām

Informāciju sagatavoja:

G.Kraukle,
Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste
ginta.kraukle@livani.lv 65307270, 29492184