Balvos svin Balto zeķīšu svētkus

Svētdien, 21.martā plkst.11.00 Balvu Kultūras un atpūtas centrā notika “Balto zeķīšu svētki”. Tajos piedalījās Balvu novadā dzīvojošie 2009.gadā dzimušie mazuļi, viņu brāļi un māsas, vecāki un vecvecāki, un kūmas.


Diena bija pavasarīga un saulaina, un tāda noskaņa valdīja arī pasākumā. Ar cālēnu, taurenīšu, zaķīšu un citām interesantām dejām klātesošos priecēja deju studijas „Terpsihora” ritmikas dejotāji un breikeri. Un kā savā uzrunā teica Domes priekšsēdētājs Jānis Trupovnieks, paies gadi divi vai trīs un arī tie bērni, kurus šodien suminām, ar savu dejojumu sveiks citus mazuļus. Viņš apsveica atnākušos svētkos un aicināja vecākus sniegt saviem bērniem mīlestību un atbalstu. „Laimes lāci meklējiet savā mājā, ģimenē,” uzsvēra J.Trupovnieks. Katrs jaunais novada iedzīvotājs no pašvaldības saņēma adītas baltas zeķītes, Balvu medaljonu, simbolisku pabalstu no pašvaldības un sponsoru sarūpētas dāvanas. Balvu novada Dzimtsarakstu vadītāja Svetlana Romanovska pateicās labvēļiem, kuri katru gadu sarūpē dāvanas bērniem – Balvu Aptiekai, aptiekai „Ieva-Sil”, Zeltkalnes aptiekai, Penneres aptiekai un veikalam „Mans mazais”. Šogad dāvanas sagatavoja arī grāmatu veikals „Litiņa”, grāmatu veikals „Stella” un veikals „Balvu bildes”.

Pēc pasākuma mazuļu vecāki atzina, ka pasākums bija jauks un interesants, un patika arī mazajiem. Mazās Beātes mamma sacīja, ka meitene, plaukšķinot rociņas, izrādījusi savu sajūsmu par dejojošajiem bērniem. Kāda cita drosmīga meitenīte uzmanīgi pētīja mikrofonu un uz skatuves izvietotās dāvanas, savukārt paši mazākie mūzikas pavadījumā saldi čučēja.

Balto zeķīšu svētki ir tradicionāli Balvu pilsētas svētki, kas gadu no gada priecējuši mazos balveniešus un viņu vecākus. Līdz novada izveidošanai katrā pagastā bija savas tradīcijas, kā apsveikt jaundzimušā bērna vecākus. Līdz ar vienotu saistošo noteikumu par sociālajiem pabalstiem ieviešanu, radās situācija, ka daudzi novadā dzimušie bērni nesaņēma pašvaldības pabalstu. Tāpēc, lai visi novadā 2009.gadā dzimušie būtu apsveikti, šogad uz Balto zeķīšu svētkiem bija aicināti mazuļi un viņu vecāki, kuri nav saņēmuši sociālo pabalstu, pavisam 74 bērni.

Lai šī jaukā tradīcija nepazustu, Balvu novada pašvaldības speciālisti domā, kā nākamgad organizēt novadā 2010.gadā dzimušo mazuļu godināšanas pasākumu.

Informāciju sagatavoja:
Solvita Avotiņa