Turpinās darbs pie reģiona ekonomikas profila noteikšanas

2010.gada 2.februārī Latgales plānošanas reģiona Attīstības un plānošanas nodaļas pārstāvji tiek aicināti uz tikšanos Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā (RAPLM), lai pārrunātu aktuālos jautājumus, kas saistīti ar reģiona ekonomikas profila izstrādi. Tiks apspriests resursu analīzes izstrādes progress un RAPLM redzējums par resursu analīzē iekļaujamās informācijas saturu, par ko ziņos visu plānošanas reģionu pārstāvji un RAPLM atbildīgie darbinieki, kā arī analizēta uzņēmēju anketēšanas gaita un pieeja anketēšanā.


2010.gada 22.janvārī notika Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes sēde, kurā padomes locekļi tika informēti par reģiona attīstības programmas izstrādi un ekonomikas profila noteikšanas nepieciešamību.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) 2009.gadā ir lūgusi plānošanas reģionus uzsākt darbu pie reģiona ekonomikas profila noteikšanas. Lai nodrošinātu mērķtiecīgus Eiropas Savienības (ES) fondu ieguldījumus reģionu attīstībā un palielinātu reģionu lomu fondu sadalē, nākamajā plānošanas periodā, RAPLM vēlas panākt plašākas atbalsta iespējas plānošanas reģionu un vietējo pašvaldību attīstības programmās noteikto prioritāšu īstenošanai, tādā veidā sekmējot teritoriālas pieejas iedzīvināšanu atbalsta plānošanā. Lai sasniegtu šo mērķi, Nacionālajā attīstības plānā (NAP) 2014. – 2020.gadam ir paredzēts integrēt reģiona līmeņa prioritātes. RAPLM ir iecerējusi darbu pie NAP 2014. – 2020.gadam izstrādes sākt jau 2010.gadā.

Latgales plānošanas reģiona (LPR) administrācija šobrīd strādā pie reģiona ekonomikas profila noteikšanas, lai varētu izvirzīt Latgales reģiona ekonomikas iezīmēm (specifikai) un attīstības perspektīvām atbilstošas prioritātes un iekļaut tās valsts nozīmes plānošanas dokumentos, kuri, savukārt, būs par pamatu ES fondu sadalījumam pēc 2013.gada.

Padomes priekšsēdētāja R.Strode uzsvēra, ka ekonomikas profilu paredzēts izstrādāt kā reģiona ekonomiskās attīstības raksturojumu, kas atspoguļos reģiona ekonomiskās attīstības pamatu un virzītājspēku perspektīvu, kā arī reģiona ekonomikas attīstībai nepieciešamos priekšnosacījumus.

Atbilstoši //Reģionālās attīstības likumam un likumam „Par pašvaldībām”//, kā arī saskaņā ar //Metodiskajiem ieteikumiem attīstības programmu izstrādei reģionālā un vietējā līmenī,// gan plānošanas reģioniem, gan pašvaldībām jāizstrādā attīstības programma un jānodrošina tās realizācija. Attīstības programmas izstrādes procesā plānošanas reģioni veic ekonomikas profila, bet pašvaldības – specializācijas izstrādi. Lai noteiktu katras pašvaldības ekonomikas specializāciju, ir nepieciešams rūpīgi izvērtēt esošās situācijas rādītājus, kā arī identificēt un novērtēt uzņēmējdarbības attīstības priekšnosacījumus un vajadzības, lai uzlabotu arī pašvaldības rīcības, atbalstu un iespējas uzņēmējdarbības vides pilnveidošanai.

R.Strode aicināja padomes locekļus kā savas pašvaldības vadītājus vai deputātus atbalstīt un piedalīties Latgales plānošanas reģiona ekonomikas profila noteikšanas procesā, jo tikai aktīva vietējo pašvaldību politiskās vadības un attīstības plānošanas speciālistu iesaistīšanās nodrošinās vadošo nozaru, vispusēju interešu un iespēju noteikšanu un integrēšanu plānošanas un finanšu sadali reglamentējošos dokumentos.

LPR administrācijas darbinieki sadarbībā ar RAPLM šobrīd veic esošo situāciju raksturojošo datu apkopošanu Līdz 2010.gada 1.martam pašvaldību speciālisti veiks aptaujas katras pašvaldības vadošajiem uzņēmumiem (10 vietējās pašvaldībās, 30 – nacionālas nozīmes pilsētās) ar mērķi identificēt uzņēmēju vajadzības, intereses un attīstības plānus, lai to varētu ņemt vērā ne tikai plānošanas reģiona ekonomikas profila noteikšanā, bet arī attiecīgās pašvaldības specializācijas izvērtēšanā. Pēc uzņēmēju aptaujas datu apkopošanas būs jānoskaidro pašvaldību iespējas, resursus uzņēmējdarbības atbalstam.

Aptaujas rezultātu analīzē, secinājumu izdarīšanā un publiskās apspriešanas pasākumos 2010.gada II ceturksnī aicināsim piedalīties ekspertus, uzņēmējus un asociācijas.

Priekšlikumus un ierosinājumus aicinām sūtīt uz e-pastu programma@latgale.lv