Latgales plānošanas reģions iebilst pret ieceri izformēt NBS Sauszemes spēku orķestri Daugavpilī

Latgales plānošanas reģions sadarbībā ar Daugavpils pilsētas domi sagatavojis un nosūtījis Valsts prezidentam, Ministru prezidentam, Aizsardzības ministrijai, Kultūras ministrijai, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai atklātu vēstuli, kurā kategoriski iebilst pret Nacionālo bruņoto spēku (NBS) ieceri izformēt Sauszemes spēku (SzS) orķestri Daugavpilī.

Vēstules autori aicina Aizsardzības ministriju, Kultūras ministriju, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu un Daugavpils pilsētas domi vēlreiz kopīgi apspriest šo jautājumu, lai mēģinātu rast iespēju saglabāt NBS SzS orķestri Daugavpilī.

„SzS orķestra izveidošanā ir ieguldīti lieli finansiālie līdzekļi, daudz laika un cilvēku emociju. Kolektīvu likvidējot, tas viss faktiski tiks pazaudēts. Krīze agrāk vai vēlāk beigsies un viss būs jāsāk no gala… Lai tā tomēr nenotiktu, patlaban būtu prātīgāk mēģināt rast iespēju orķestri saglabāt, lai arī ar samazinātu finansējumu,” uzskata Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētājs Andris Vaivods.

NBS SzS orķestris Daugavpilī ir viens no trijiem Latvijā esošiem militārajiem orķestriem. Orķestris dibināts 2001.gadā. Visi tā dalībnieki ir profesionāli mūziķi, kas izgājuši arī militāro apmācību. Šis kolektīvs ir ne tikai NBS, bet arī Latvijas kultūras dzīves sastāvdaļa. Īpaša vieta tam ir tieši Latgales kultūras kontekstā. SzS orķestris ir viens no diviem profesionālajiem mākslinieciskajiem kolektīviem visā Latgalē (otrs ir Daugavpils teātris).

„SzS orķestris aktīvi koncertē Latgales pilsētās un skolās, šādi rosinot jaunatnē interesi par NBS un veicot militāri patriotisko audzināšanu, piedalās dažādos pasākumos Latvijā un Latgalē. Līdz 2009.gada 1.jūlijam NBS SzS orķestris publiski uzstājies vairāk ne kā 60 reizes. Šī gada aprīlī orķestra saksofonu kvartets viesojās Afganistānā, kur sniedza vairākus Lieldienu koncertus tur dienošajiem Latvijas karavīriem. Orķestris ir ļoti pieprasīts, gada laikā tas uzstājas vidēji 130 reizes. Atzinīgi novērtēts arī tā profesionālais līmenis,” informē NBS Orķestru pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Dainis Vuškāns.

Aizsardzības ministrijā ir pieņemts lēmums reorganizēt esošos trīs NBS orķestrus, kas atrodas Rīgā, Daugavpilī un Liepājā, izveidojot vienu NBS orķestri ar bāzēm Rīgā un Liepājā un 2013.gadā izskatīt iespēju atjaunot Daugavpils orķestri. Lielākai orķestra dalībnieku daļai tiek piedāvāta iespēja turpināt dienestu orķestrī Rīgā vai Liepājā, pārējiem plānots piedāvāt dienestu citās NBS vienībās, kur darbs nav saistīts ar mūziķa profesiju. Īpaši skumji, ka šāds lēmums pieņemts gadā, kad Latvijas armija svin savas izveidоšanas 90.gadadienu.

Veidojot orķestri, lieli valsts līdzekļi izlietoti gan iegādājoties mūzikas instrumentus, gan šujot formastērpus, gan arī iegādājoties mēbeles, biroja tehniku un citu aprīkojumu. Orķestra likvidācija palielina arī sociālo spriedzi Daugavpilī: daudzi orķestra dalībnieki ir paņēmuši arī kredītus mājokļu iegādei Daugavpilī, daudzas ģimenes tiek sašķeltas šādas rīcības rezultātā, jo tām nav iespēju vienā dienā iekārtot savu dzīvi citā pilsētā utt.

Profesionāla militārā orķestra izveidei nepieciešams vērā ņemams finansējums un vismaz 5 gadu darbs, jo orķestra māksliniekiem nepieciešama gan profesionālā izglītība, gan arī militārā apmācība.

Informāciju sagatavoja:
Harijs Vucins, kompānija „13.STĀVS”
e-pasts: harijs@13stavs.lv, tālr./fakss: +371 654 21243
Papildus informācija:
NBS SzS orķestra priekšnieks Roberts Saulevičs
e-pasts: roberts.saulevics@mil.lv, tālr. Nr. +371 26546625