Tiks pētīti Latvijas lauku mājražotāju uzņēmējdarbību veicinošie un kavējošie faktori, lai veiktu izmaiņas normatīvajos aktos

Biedrība „Latvijas Lauku forums”, biedrība „Latvijas Lauku sieviešu apvienība” un „Lietuvas lauku kopienu asociācija” (Lithuanian Rural Communities Union) kopīgi 1.maijā uzsāk vērienīgu projektu ”Lauku mājražotāju uzņēmējdarbību kavējošo un veicinošo faktoru izpēte un veicinošo aktivitāšu apzināšana un ierosināšana”. Projekta mērķis ir izpētīt Latvijas lauku mājražotāju uzņēmējdarbību veicinošos un kavējošos faktorus, salīdzināt ar Lietuvas pieredzi un veicināt Latvijas lauku mājražotāju uzņēmējdarbības attīstību.


Šā brīža situāciju Latvijas laukos mazajam ražotājam/ uzņēmējam var dēvēt par smagu, un kā vienu no galvenajiem attīstību bremzējošiem faktoriem lauku mājražotāju uzņēmēji sarunās bieži min nacionālā līmeņa atbildīgo iestāžu noraidošo attieksmi un grūti pārvaramās birokrātiskās barjeras ražošanas procesa nodrošināšanā, produkcijas realizēšanā, darbības attīstībā un citos līdzīgos jautājumos.
Pozitīvi un pamācoši piemēri, kā darbojas lauku ražotāji/uzņēmēji citās ES dalībvalstīs, kur – Francijā katrā mazajā ciematā tiek ražots un tirgots vietējās raudzes mājas vīns un dažādi sieri, kur Šveicē zemnieku sētās redzam mazas, vietējā mēroga saldējuma ražotnes, kur Itālijā mazajos lauku restorānos tiek piedāvāta tikko no upes izmakšķerēta zivs, nebeidz pārsteigt un liek uzdot retorisku jautājumu – ja normatīvais regulējums, uz kuru atsaucās kontrolējošās iestādes Eiropas Savienībā ir viens, tad kāpēc tik atšķirīga situācija vērojama Latvijā? Un kādēļ, lai uzlabotu reģionālo attīstību, netiek sperti soļi, lai uzlabotu nacionālo likumdošanu un atvieglotu, jau tā sūro, lauku iedzīvotāju dzīvi?
Projekta ”Lauku mājražotāju uzņēmējdarbību kavējošo un veicinošo faktoru izpēte un veicinošo aktivitāšu apzināšana un ierosināšana” laikā paredzēts veikt 4 pētījumus gan par Latviju, gan Lietuvu, kā rezultātā taps ierosinājumi likumdošanas izmaiņām kā arī praktiski semināri par to, kā uzsākt mājražošanu laukos. Projekta rosinātāji un atbalstītāji, cer, ka līdz ar mājražošanas aktivizēšanu, radīsies potenciāls Latvijas Lauku ekonomiskajai atdzimšanai.
Projekta realizācijai atbalsts saņemts Norvēģijas ar Norvēģijas finanšu instrumentu palīdzību. Kopīgais projekta budžets sastāda 51055,49 EUR. Projektu paredzēts realizēt līdz 2009. gada beigām.
Papildus informācija – Āris Ādlers
+371 28855427