Latvijas Garantiju aģentūras garantijas pieejamas komersantiem

Ekonomikas ministrija informē, ka jau no rītdienas, 2.aprīļa, komersantiem ir pieejamas Latvijas Garantiju aģentūras izsniegtās garantijas uzņēmumu konkurētspējas celšanai – komersanti jau rīt komercbankās, saņemot aizdevumu komercdarbības attīstībai, nepietiekoša nodrošinājuma gadījumā var saņemt Latvijas Garantiju aģentūras garantiju.


Nosacījumi, pēc kādiem Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) sniegs komersantiem garantijas, definēti Ministru kabineta noteikumos „Noteikumi par garantijām komersantu konkurētspējas uzlabošanai”, kas šodien, 1.aprīlī, publicēti laikrakstā Latvijas Vēstnesis; MK noteikumi stājas spēkā jau rīt, 2.aprīlī.

„Ar gandarījumu varu teikt, ka beidzot mēs esam spēruši pirmo soli, lai reāli palīdzētu uzņēmējiem. Es ļoti ceru, ka komercbankas, saņemot nepieciešamās valsts garantijas, beidzot atsāks uzņēmumu kreditēšanu un tas dos stimulu uzņēmējiem turpināt darbu,” uzsver ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL).

Šis ir pirmais īstenotais pasākums no iepriekšējās valdības laikā pieņemtā plāna uzņēmēju atbalstam, atbilstoši kuram uzņēmējdarbības atbalstam kopumā paredzēts novirzīt 603 miljonus latu.

Latvijas Garantiju aģentūra jau šobrīd ir parakstījusi sadarbības līgumus ar vairākām komercbankām, kas jau iepriekš ir bijuši lielākie LGA sadarbības partneri, tādējādi sniedzot iespēju šo banku klientiem finansējuma saņemšanai piesaistīt arī valsts atbalstītās garantijas. Sadarbības līgumi parakstīti ar AS “Swedbank”, AS “DnB Nord banka”, VAS „Latvijas Hipotēku un zemes banka”, AS „Danske Bank”, AS „SEB banka”. Latvijas Garantiju aģentūra ir atvērta sadarbībai ar jebkuru kredītiestādi, tāpēc vienlaikus turpinās sarunas arī ar citām kredītiestādēm par sadarbības līgumu parakstīšanu.

Šīs valsts atbalsta programmas mērķis ir nodrošināt komersantiem pieeju finansējumam komercdarbības attīstībai un Eiropas Savienības fondu projektu ieviešanai, saņemot garantijas situācijās, kad komersanta rīcībā esošais nodrošinājums nav pietiekošs kredītresursu piesaistei nepieciešamajā apjomā un bankas komersantu novērtē kā pārāk riskantu, kā arī veicināt Latvijas komersantu konkurētspēju, sekmēt jaunu tirgu apgūšanu, nostiprināšanos esošajos.

MK noteikumi paredz, ka Latvijas Garantiju aģentūra sniegs garantijas par finanšu pakalpojumiem (aizdevumi investīcijām, apgrozāmo līdzekļu aizdevumi, finanšu līzings un vietējais faktorings), kurus sniedz finanšu pakalpojumu sniedzēji (kredītiestādes, līzinga vai faktoringa sabiedrības). Garantijas varēs saņemt arī par esošiem investīciju aizdevumiem un finanšu līzingu, ja pamatsummas atmaksa ir atlikta vismaz uz gadu, bet ne vairāk kā uz diviem gadiem.

Latvijas Garantiju aģentūras sniegtā garantija segs līdz 80% no finanšu pakalpojuma, bet vienam komersantam ne vairāk kā 3 000 000 EUR.

Ar 1.04.2009. MK noteikumiem Nr.269 „Noteikumi par garantijām komersantu konkurētspējas uzlabošanai” var iepazīties Ekonomikas ministrijas mājas lapā internetā – www.em.gov.lv/em/2nd/?cat=22022, kā arī laikraksta „Latvijas vēstnesis” portālā – www.vestnesis.lv/?menu=doc&id=190013.

Kā jau informēts iepriekš, Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Finanšu ministriju un uzņēmējus pārstāvošo nevalstisko organizāciju pārstāvjiem sagatavojusi konkrētus pasākumus ekonomikas konkurētspējas uzlabošanai – Latvijas Hipotēku un zemes bankas aizdevumus, Latvijas Garantiju aģentūras galvojumus, Valsts Kases galvojumus, riska kapitāla un tehnoloģiju pārneses instrumentus.

Lai informētu uzņēmējus par valsts finanšu atbalsta instrumentiem uzņēmējdarbībai, Ekonomikas ministrija organizē vairākus seminārus reģionu lielākajās pilsētās, kā arī informē pašvaldības un reģionālos informācijas centrus par uzņēmējiem pieejamo atbalstu konkurētspējas celšanai. Ministrijas mājas lapā internetā – www.em.gov.lv/em/2nd/?cat=21986 – publicēta galvenā informācija par valsts finanšu atbalsta instrumentiem, kā arī par vēl plānotajiem semināriem, to norises vietām un darba kārtību.

Informāciju sagatavoja:

Evita Urpena
EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
67013193