Konstruktīvās diskusijās aizritējusi pirmā šī gada LPRAP sēde

Spraigi debatējot, 11.februārī aizritēja Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes ārkārtas sēde. Darba kārtībā tika apstiprināts LPR budžets, darba plāns 2009.gadam, apspriesta veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība, Pārtikas un veterinārā dienesta reģionālās pārstāvniecības tālākā darbībā, kā arī tika spriests par situāciju Latgales radio apraidē.


Latgales plānošanas reģiona 2009.gada darbības nodrošināšanai apstiprināts budžets ar kopējiem ieņēmumiem un izdevumiem LVL 227 644,- Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu LPR pamatbudžeta samazinājums sastāda 18%.

Lai nodrošinātu Latgales plānošanas reģiona Attīstības programmas 2010. – 2017.gadam un Latgales plānošanas reģiona ilgtermiņa attīstības stratēģijas izstrādi, izveidota Koordinācijas grupa, kurā strādās visi Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes locekļi, kā arī ministriju deleģētie pārstāvji. Jāatzīmē, ka Labklājības ministrija, Vides ministrija un Zemkopības ministrija savus pārstāvjus nedeleģēs, pamatojot to ar finansējuma un kapacitātes samazinājumu, pieejamo resursu un darba noslodzi.

Ar š.g. 1.aprīli tiek plānots reorganizēt Pārtikas un veterināro dienestu (PVD). Informāciju par dienesta reģionālajām pārstāvniecībām un to tālāko darbību sniedza PVD ģenerāldirektora vietnieks administratīvajos jautājumos Gints Majors, kurš paskaidroja, ka esošā situācija valstī, finansējuma samazinājums ir pamudinājums tam, lai dienests tiktu reorganizēts, bet pakalpojumu klāsts būs pieejams tāpat kā līdz šim, vienīgi PVD darbība atšķirsies ar to, ka, piemēram, Latgalē turpmāk būs divas reģionālās iestādes – Rēzeknē un Daugavpilī – pārējās vietās tiks izveidotas PVD filiāles, kurām būs noteikts konkrēts darba laiks, kad iedzīvotāji varēs saņemt pakalpojumus. LPRAP locekļi izteica bažas, vai pakalpojumu nodrošinājums arī turpmāk būs kvalitatīvs, kā līdz šim, un tiks ievērotas cilvēka intereses, vai nebūs jāsaskarās ar neērtībām.

Par izmaiņām veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas kārtībā un veselības aprūpes iestāžu turpmāko attīstību klātesošos informēja Veselības ministrijas valsts sekretārs Armands Ploriņš un VM valsts sekertāra vietnieks politikas ieviešanas jautājumos Juris Bundulis. Padomes locekļus un Latgales slimnīcu vadītājus visvairāk uztrauca mazo slimnīcu liktenis (no 1.aprīļa Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra (VOAVA) ar 13 slimnīcām neslēgs līgumus par stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu. 6 slimnīcas ir no Latgales), kvotu sadalījums, pacientu iemaksu nesamērīgais sadārdzinājums. Kā paskaidroja Veselības ministrijas pārstāvji, ka pašlaik valsts politika veselības jomā ir virzīta uz finansējuma piešķiršanu ambulatorās sistēmas attīstībai – veselības aprūpes centru izveidei. Uzsvars tiek likts uz mājas aprūpes nodrošināšanu. Virzības mērķis ir sakārtot ambulatorās veselības pakalpojumu sniedzēju infrastruktūru, uzlabojot ambulatoro veselības aprūpes pieejamību un materiāltehniski nodrošināt, pilnveidot ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumus. Latgales plānošanas reģiona attīstības padome nepiekrīt plānotajām izmaiņām, tāpēc tiks gatavoti priekšlikumi un ieteikumi Veselības ministrijai.

Šobrīd sarežģīta situācija ir izveidojusies ar “Latgolys radeja”, kuras frekvencē kopš š.g. 30. janvāra skan radio “Alise+” “Latgolys radeja” direktors Valdis Labinskis informēja, ka akcijas tika pārdotas, jo radio ir bijis finansiāli neefektīvs. Lai radio varētu pastāvēt nākotnē ir nepieciešami lieli ieguldījumi, pašvaldību un arī valsts atbalsts, kā arī stratēģiskie investori.
Lai atjaunotu latgalisko “Latgolys Radeju”, vienīgo latgaliski raidošo radio staciju, ir izveidota biedrība “LR”, kas apvieno fiziskas un juridiskas personas. SIA „MG Latgolas Bolss“ akcionārs, biedrības „LR“ valdes priekšsēdētājs Ansis Bērziņš skaidroja, ka pašlaik “Latgolys radeja” ēterā skan pārsvarā krievu dziesmas, ziņas trijās valodās (krievu, latviešu un latgaliešu). Tika uzdots jautājums, vai Latgales pašvaldības būtu gatavas atbalstīt Latgales radio. Izskanēja vairāki priekšlikumi, kā risināt radušos situāciju. Pašvaldības atbalstīja radio atjaunošanu un pauda nostāju iespēju robežās palīdzēt finansiāli, tiks sagatavota arī vēstule – aicinājums Saeimai.
Biedrības “LR” darba grupa aicina visus cilvēkus, kas vēlas atjaunot Latgales radio, kurā skanētu latgaliešu dziesmas un raidījumi latgaliešu valodā, iestāties biedrībā. Darba grupā bez mazajiem akcionāriem ir dzejniece Anna Rancāne, Baltinavas vidusskolas direktors Imants Slišāns, advokāts Agris Bitāns, rokgrupas “Bez PVN” vadītājs Guntis Rasims un daudzi citi.

Informāciju sagatavoja:

Zane Ločmele
Latgales plānošanas reģiona preses sekretāre
65681547; 26672621
zane.info@inbox.lv
zane.locmele@latgale.lv