X Starptautiskais masku festivāls

Starptautiskajā masku tradīciju festivālā, kas 14. un 15. februārī norisināsies Dagdā, Krāslavā un Krāslavas rajona pagastos piedalīsies 15 masku grupas no Latvijas novadiem – Ziemassvētku čigāni, Čigōni, Kaitas, Dādi, Vecīši, Aizgavieņi, Miesmeša maskanti un citi, kā arī viesi no Lietuvas un Baltkrievijas


Programmā paredzēti masku gājieni ar īstiem rituāliem un dabiskām norisēm lauku sētās, improvizētas masku izrādes Dagdas Tautas namā, seminārs par masku tradīcijām ar latviešu un ārvalstu pētnieku piedalīšanos, masku parāde Dagdas ielās, Meteņa dzīšana Priežu kalnā. Īpaši atraktīva un aizraujoša būs individuālo masku skate „Masku fešan (nasing spešal)”, kurā šogad atsevišķa sadaļa tiks veltīta rituālajai androgīnijai – pārtapšanai par pretējo dzimumu.

Festivāla norise:
Sestdiena, 14. februāris
13.00 Masku gājieni un izdarības Krāslavas rajona pagastos – Andrupenē, Ezerniekos, Robežniekos, Andzeļos
17.00 Masku saiets Dagdas Tautas namā
21.00 Danču vakars Dagdas Tautas namā
22.00 Masku fešan (nasing spešal) Dagdas Tautas namā

Svētdiena, 15. februāris
10.00 Seminārs par masku tradīcijām Dagdas folkloras centrā
13.00 Lielais masku gājiens: Dagdas Tautas nams – Priežu kalns
14.00 Festivāla noslēguma rituāls Priežu kalnā

Piedalās:
Dagdas folkloras kopa OLŪTEŅI, Rīgas folkloras kopas GRODI, LAIVA, TROKŠŅU IELA, IĻJINSKAJA PJATŅICA, MASKAČKAS SPĒLMAŅI, Ventspils folkloras kopa LAIPA, Salnavas etnogrāfiskais ansamblis, Daugavpils folkloras kopa DYRBYNI, Dagdas pensionāru biedrības dramatiskais kolektīvs BITINĪKI, Salacgrīvas folkloras kopa CIELAVA, Skaistas folkloras kopa RAUDUVEITE, Valkas folkloras deju kopa SUDMALIŅAS, Izvaltas folkloras kopa IZVOLTĪŠI, Ūdrīšu folkloras kopa RUDZUTAKA, Radivilišķu folkloras kopa AIDIJA /Lietuva/, Masku teātris „Kolazvarot” /Baltkrievija/.

Festivālu ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Krāslavas rajona padomes un Dagdas pilsētas domes atbalstu organizē biedrība „Kultūras un vides projektu vadības centrs” sadarbībā ar Dagdas Folkloras centru.

Festivāla idejas autori un īstenotāji – Aīda Rancāne, Jelena Jekimova, Inta Viļuma, Andris Kapusts, Jānis Ozoliņš.

Tieši tad, kad ir visgrūtāk, kad nepieciešams atjaunoties un atgūt jaunus spēkus turpmākajam, talkā nāk maska. Pasaules tautu kultūrās maskas tiek izmantotas visos svarīgākajos cilvēka dzīves brīžos – bērna dzimšanā, pilngadības sasniegšanā, kāzās, bērēs. Ar maskām aizsargā savu māju no slimībām, ļauniem gariem, nelaimēm. Ar maskām dziedē. Ar maskām nodrošina auglību un ražu nākamajam gadam, veiksmi medībās. Visbeidzot maskas pilda vidutāju lomu starp šo pasauli un viņsauli. Maskošanās mērķis ir viens – palīdzēt cilvēkam.
Laiks maskoties! Tiksimies 14. un 15.februārī!