CSDD sniegtie pakalpojumi lauksaimniekiem būs lētāki, ērtāki un kvalitatīvāki

Neskatoties uz to, ka vēl nav pieņemts lēmums par Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras (VTUA) funkciju nodošanu VAS „Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD), ir uzsākta dezinformācijas kampaņa lauksaimnieku – traktortehnikas īpašnieku maldināšanai. Tās mērķis ir pārliecināt lauksaimniekus, ka VTUA funkciju nodošana Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD) radīs traktortehnikas īpašniekiem papildus izdevumus pat vairāku miljonu latu apmērā. CSDD var droši apgalvot, ka salīdzinoši ar VTUA, pakalpojumi lauksaimniekiem būs pieejamāki un droši. Turklāt ar katru gadu tiks aizvien plašāk izmantotas transportlīdzekļu un to vadītāju reģistra iespējas, kas ļauj samazināt birokrātiskās prasības un procedūras.


Šobrīd vēl nav veikti visi nepieciešamie aprēķini, lai noteiktu precīzas traktortehnikas īpašniekiem sniedzamo pakalpojumu cenas CSDD nodaļās, taču ir pilnīgi skaidrs, ka traktortehnikas reģistrācija nepārsniegs šodienas izmaksas, bet visticamāk maksa par pakalpojumiem būs zemāka.

Ja pieņem, ka tiek salīdzinātas izmaksas traktortehnikas un automašīnu pārreģistrācijai un citiem pakalpojumiem, tad šāda rīcība ir vairāk nekā dīvaina, un, lai kā negribētos atkārtoties, citādi kā par dezinformāciju to nosaukt nu nekādi nevar. Lai reģistrētu automašīnu, tiek veikta apjomīga datu apstrāde un to pārbaude starptautiskajos reģistros – traktortehnikai šīs darbības nav nepieciešamas, līdz ar to tas jau ir viens no punktiem, kas samazinās pakalpojumu izmaksas. Otrkārt, dokumentiem, kurus izsniedz traktortehnikas īpašniekiem nav noteiktas tik stingras prasības (pretviltošanas elementi u.c. Eiropas Savienības prasību ievērošana), kā tas ir ar automobiļiem. Tādēļ arī šeit izmaksas samazinātos. Kā piemēri tiek nosaukti arī tādi arhaiski pasākumi kā izbraukšana pie klienta, lai veiktu piekabes pārreģistrāciju, kas klientam izmaksā stipri dārgi. CSDD šādu pasākumu nesniedz jau sen – vienkārši tāpēc, ka tas nav nepieciešams, jo pārreģistrāciju var veikt CSDD nodaļā, neuzrādot konkrēto tehnikas vienību.

Tehniskās apskates, par kurām it kā iestājas vecās traktortehnikas īpašnieki, apvienošanas gadījumā, ņemot vērā daudzu Eiropas valstu piemērus, iespējams vispār tiks atceltas. Tā kā traktortehnika tikai īslaicīgi piedalās ceļu satiksmē, tehniskās apskates varētu tikt aizstātas ar traktortehnikas pārbaudēm uz ceļiem, kas notiktu pilnīgi bez maksas. CSDD rīcībā esošā tehnika un speciālisti ļauj to pilnībā nodrošināt.

Jāņem vērā arī tas, ka praktiski katram traktortehnikas vadītājam ir arī autovadītāja apliecība. Šobrīd vadītājiem ir nepieciešams doties uz divām institūcijām un saņemt divus dokumentus. Reorganizācijas gadījumā būtu nepieciešams tikai viens apmeklējums vienā iestādē, turklāt arī jāmaksā būtu tikai par vienu drošu un starptautiski atzītu dokumentu. Vai ir nepieciešams pierādīt, ka tas būs gan lētāk, gan izdevīgāk?

Nekādas pirmstermiņa pārreģistrācijas vai vadītāja apliecību maiņas tikai tāpēc, ka šīs funkcijas tiktu nodotas CSDD, nebūs. Šie VTUA izsniegtie dokumenti būs spēkā līdz to derīguma termiņa beigām vai līdz brīdim, kad tie būs jāatjauno šobrīd likumdošanā noteikto iemeslu dēļ.

Par ieguvumiem, apvienojot it kā dažādu transportlīdzekļu reģistru, liecina pieredze ar Mazizmēra kuģošanas līdzekļu reģistrācijas un kvalifikācijas funkciju nodošanu CSDD. 2004. gadā. CSDD atrada gan speciālistus, kas jaunos pakalpojumus sniedza, gan samazināja to pirms tam esošos izcenojumus. Ar traktortehniku un to vadītāju kvalifikāciju šajā ziņā būtu vēl vienkāršāk, jo VTUA tieši no CSDD ir pārņēmusi un turpina pārņemt transportlīdzekļu reģistrācijas, tehniskās kontroles un vadītāju kvalifikācijas sistēmu un normatīvo bāzi.

Par traktortehnikas reģistrācijas un vadītāju kvalifikācijas funkciju pārņemšanu tiek diskutēts jau vairākus gadus. Bet jau diskusijas sākumā 2005. gadā lielākie traktortehnikas tirgotāji, līzinga kompānijas un lietotāji iesniedza vēstuli LR Ministru prezidentam, ekonomikas, satiksmes un zemkopības ministriem ar lūgumu nodot VTUA funkcijas CSDD. Kā pamatojums tika minēts CSDD konsekventā un godprātīgā darbība pakalpojumu sniegšanā.

Informāciju sagatavoja:

Alise Kleinberga
VAS „Ceļu satiksmes drošības direkcija”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tel. 67025730
Mob. 20220048
Alise.Kleinberga@csdd.gov.lv
www.csdd.lv