Gerhards rosina pārskatīt tūrisma nozarei domāto ES struktūrfondu programmu mērķus un novirzīt līdzekļus nozares aktuālākajām vajadzībām

Ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) rosina pārskatīt tūrisma nozares attīstību veicinošās ES struktūrfondu programmas un aicina tūrisma nozares speciālistus un uzņēmējus vienoties par šo līdzekļu novirzīšanu šodien aktuālākajām vajadzībām, šādu viedokli ministrs šodien pauda 5.Latvijas Tūrisma forumā.


Kā norāda Gerhards, pašreiz ir apturēta divu tūrisma nozares ES struktūrfondu programmu īstenošana gandrīz 14 mlj. latu apmērā, lai dotu iespēju nozarei, izvērtēt esošo situāciju un vienoties par šo līdzekļu izlietojumu aktuālākajām vajadzībām.

„Lai arī šī gada pirmie 9 mēneši liecina par tūristu skaita pieaugumu Latvijā, tomēr jau šobrīd vērojamas negatīvas izmaiņas iekšzemes tūrismā, kā arī valdības pieņemtais lēmums par 21% PVN likmes piemērošanu tūrismam, pret ko iebilda Ekonomikas ministrija, rada nepieciešamību pārskatīt pieejamo līdzekļu mērķus,” secina ekonomikas ministrs.

Kaspars Gerhards uzskata, ka pašreizējā ekonomiskajā situācijā galvenais uzdevums ir noturēt tūristu skaitu vismaz līdzšinējā līmenī, kā arī censties to palielināt, veicinot tūristus ilgāku laiku uzturēties Latvijā un līdz ar to arī viņu atstātās naudas apjoma palielināšanos, tādēļ kā racionālāko ES struktūrfondu līdzekļu izlietojumu uzskata mārketingu un pasākumus, kas piesaista tūristus Latvijai.

„Tomēr par līdzekļu izlietojuma mērķiem visupirms jāvienojas pašiem tūrisma nozares speciālistiem!” uzsver Gerhards.

Tāpat savā uzrunā ekonomikas ministrs aicināja tūrisma nozares uzņēmējus raudzīties uz ES struktūrfondu aktivitātēm kopumā, ne tikai uz EM kompetencē esošajām un tieši tūrisma nozarei veltītajām, jo uzņēmējiem ir pieejama virkne vēl citu programmu, kas arī sniedz atbalstu, teiksim, jaunu tehnoloģiju ieviešanā, apmācībā utt. Tāpat bez ES struktūrfondiem ir arī citi finanšu instrumenti, kas ļauj palielināt uzņēmumu konkurētspēju.

Ekonomikas ministrs savā runā atzīmēja, ka līdzekļu taupība skars arī tūrisma biroju Latvijā darba optimizāciju, un ka viens no šī brīža uzdevumiem ir uzsākt diskusiju ar pašvaldībām par TAVA reģionālo biroju un pašvaldību tūrisma informācijas centru iespējamu apvienošanu. Tāpat ministrs aicināja tūrisma nozares speciālistus paust vienotu nostāju par TAVA un LIAA ārvalstu ekonomisko pārstāvniecību tālāko darbu un tā optimizāciju, norādot, ka pašreizējie viedokļi ir izteikti pretrunīgi.

Jau ziņots, ka šodien Tūrisma attīstības valsts aģentūra (TAVA) un Ekonomikas ministrija organizē 5.Latvijas Tūrisma forumu. Latvijas Tūrisma forums ir ikgadējs pasākums, kas kļuvis par nozīmīgu pasākumu visiem tūrisma nozares pārstāvjiem, kurā tiek apkopots paveiktas tūrisma jomā aizejošā gadā un noteikti mērķi nākošajam gadam.

Informāciju sagatavoja:

Inga Spriņķe
Ekonomikas ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos