Latgales uzņēmēji kritizē ES fondu līdzekļu apguves mehānismu.

Lai efektīvāk tiktu apgūti 2007. – 2013. gada ES fondu līdzekļi uzņēmējdarbības attīstībai Latgalē, Latgales plānošanas reģiona Eiropas Savienības struktūrfondu informācijas centrs (Latgales RSIC) 18. septembrī aicināja uzņēmējus, biznesa atbalsta institūcijas un citus interesentus piedalīties apaļā galda diskusijā. Pasākumā piedalījās Īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības finanšu pārvaldes lietās Normunds Broks, Finanšu un Ekonomikas ministriju, Latgales plānošanas reģiona, Latgales reģiona attīstības aģentūras speciālisti un Daugavpils uzņēmēji – SIA „LatInSoft”, „Antares”, „KORA”, „Moonlight”, „GE Money bank”, „Latvijas Hipotēku banka”, Baltijas Starptautiskās akadēmijas un citu struktūru pārstāvji.

Uzņēmēji ir neapmierināti ar ES fondu līdzekļu apguves mehānismu – nepieņemami lēno projektu virzību institūcijās, kuras nodarbojas ar projektu izvērtēšanu un apstiprināšanu, arī apšaubāmu prasību izvirzīšana projektu īstenotājiem.
Vienas no vadošajām Latgales kompānijām, kas specializējas informācijas tehnoloģiju sfērā, SIA „LatInSoft” pārstāve informēja pasākuma dalībniekus par kādu kuriozu atgadījumu, kas radies, realizējot vienu no projektiem, kad projekta realizāciju uzraugošā iestāde, lai apmaksātu transporta izdevumus, pieprasījusi iesniegt apstiprinātas kopijas katrai pilsētas sabiedriskā transporta biļetei atsevišķi.
Savukārt, kā negatīvs piemērs projektu izvērtējošo un apstiprinošo institūciju lēnajai darbībai, tika minēts kāds projekts, kuru sākumā banka bija piekritusi finansēt, bet aptuveni pēc gada, kad tas beidzot ticis apstiprināts, atteikusies to darīt, jo tik ilgā laika posmā jau bija mainījusies gan ekonomiskā situācija valstī, gan arī bankas nostāja minētā projekta finansēšanā.
Kā vēl viens būtisks trūkums tika minētas projektiem un projektu iesniedzējiem izvirzāmās nepamatoti augstās prasības. Tieši šī iemesla dēļ daudziem mazā un vidējā biznesa pārstāvji reģionos var tikt liegta piedalīšanas ES fondu līdzekļu apguvē arī 2007.- 2013. gadā.

Īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības finanšu pārvaldes lietās Normunds Broks, uzklausījis diskusijas dalībnieku paustās pretenzijas ar konkrētiem piemēriem, atzina, ka minēto prasību izvirzīšana vairumā gadījumu tik tiešām bijusi nejēdzība un novedusi pie liekas laika un administratīvo resursu tērēšanas. N. Broks informēja pasākuma dalībniekus arī par uzlabojumiem ES fondu administrēšanas sistēmā 2007.- 2013. gadā ES fondu līdzekļu efektīvākai apgūšanai. Kā būtiskākās izmaiņas ministrs minēja projektu vērtēšanas termiņu saīsināšanu no 12 līdz 3 mēnešiem, to, ka turpmāk lielākas iespējas saņemt finansējumu būs kvalitatīvākajiem projektiem, kurus īstenojot Latvijā palielinātos eksportspējīgas produkcijas ražošana, nevis projektiem, kas tikuši iesniegti pirmie. Caurskatāmāks un vienkāršāks kļūšot arī projektu izvērtēšanas un atbalstīšanas process.
Pēc diskusijas pasākuma dalībnieki apmeklēja vairākus Latgales uzņēmumus, kas realizē ES fondu projektus.

Informāciju sagatavoja:
Harijs Vucins, kompānija „13.STĀVS”
e-pasts: harijs@13stavs.lv, tālr./f.: 654 21243