“Mežinieku mājās” katrs var atrast savu koku

No viesu mājas “Mežinieku mājas”, kas atrodas piecu minūšu braucienā no Aglonas bazilikas un šovasar saņēma Latvijas tūrisma mītņu nacionālo ekosertifikātu “Zaļais sertifikāts”, atpūtnieki mājās pārved gan labu garastāvokli, gan garšīgu cienastu.


Garšaugu paradīze

“Mežinieku māju” saimniece Mārīte Mežiniece stāsta, ka pirms astoņiem gadiem visu sākuši no nulles – nolīda mežu, iekopa zemi un ganāmpulku, izveidoja Dabas sapņu taku, kuru kopā ar gidu var izstaigāt pusotrā stundā, iepazīstot interesantus, arī retus kokus, ziedus, zālītes. Mārīte, iesaistīdama bērnus, izspēlē dažādus pasaku sižetus.

Lauciņā “Garšaugu paradīzē baudi dzīvi caur vēderu” atpūtnieki ierauga garšaugus, par kuriem savos kulinārijas raidījumos mēdz runāt vienīgi Mārtiņš Rītiņš. “Mežinieku māju” ļaudis pirts sezonā ciemiņus lutina ar spēcinošām tējām.

Vienpadsmit “Mežinieku māju” darbarūķi – Mārīte ar vīru Valēriju, dēli Jānis ar sievu Aiju, pastarītis Aivis, mamma Lilija, brālis Jāzeps ar sievu Skaidrīti un dēliem Normundu un Alenu – īstenojuši vairākus projektus, tostarp “Veselības saimniecība Latvijā” un Latgales kulinārā mantojuma projektu. Jānis un Normunds apgūst tūrisma biznesa pamatus un ir “Mežinieku māju” gidi.

“Ēdiens, ko mūsu mamma Lilija liek galdā, ir ekoloģiski tīrs un garšīgs. Mums ir savas pienīgas gotiņas, gaļas lopi. Četrās siltumnīcās audzējam garšaugus, tomātus, citus dārzeņus. Atpūtnieki parasti uzslavē mammītes buļbešnīkus, kuru recepte ietverta Latgales pavārgrāmatā, un sierus. Lilija mācās Mārtiņa Rītiņa pavāru akadēmijā,” stāsta Mārīte.

Lilija pastāsta, ka pēc pavāres 40 darba gadiem negriboties “mest plinti krūmos”, bet patīk iepriecināt ar garšīgu maltīti gan savus mīļos, gan ciemiņus. Viņa tūristiem parasti līdzi dod arī kādu cienastu – cepumus vai siera rituli. Tuvā un tālā apkārtnē zina, ka “Mežinieku mājās” var nosvinēt kāzas ar īstiem Latgales galdiem. Lilija kopā ar citām saimniecēm kāzām gatavojas nedēļu – tik ilgs laiks vajadzīgs, lai galdā celtu latgaliešu ēdienus. Pie Mārtiņa Rītiņa Lilija mācās tāpēc, ka zināšanas padarot jaunāku gan viņu pašu, gan “Mežinieku māju” ēdienkarti. Šovasar Lilijas veikums vainagojies ar balvu par ekovirtuvi – “Zelta gliemezis”.

Ik pa brīdim tuvumā parādās mazā Beāte, kas Lilijai esot liels palīgs virtuvē. Beātei ļoti patīk mizot kartupeļus un viņa noteikti uzvarētu kartupeļu tīrīšanas konkursā – meitene to dara ļoti ātri un kārtīgi.

Viesu istabas – virs kūts

“Mežinieku mājas” joprojām nodarbojas arī piena un gaļas lopkopību, dārzeņu siltumnīcas, uzskatot, ka jāattīsta divas nozares, lai būtu peļņa, ko ieguldīt izaugsmē. Lopu kūts iekārtota asprātīgi – vienā galā ierīkota uzgaidāmā telpa viesiem, kūtsaugšā ierīkotas viesu istabiņas. Pagalmā ir dīķis, kurā dzīvo zaļās vardes un zivis. Šeit ir izveidots arī vienīgais horoskopu parks Latvijā. Katrs atpūtnieks te var atrast sev atbilstošu koku. Parka viducī novietots klūgu zirgs ar īstu drošku, kurš, kā skaidro Mārīte, simbolizē dzīves ritējumu. Parkā ir arī ir saule, mēness un zvaigžņu vārti.

Šogad uzbūvēta otra viesu māja ar banketu zāli. Vēl ierīkos baseinu, ziemas dārzu, viesu istabiņas. Mārīte uzskata, ka cilvēkam jādzīvo labā vidē – ar labām domām un labu ēdienu
Vaicāju Mārītei, vai arī pašiem izdodas atpūsties. “Cilvēks jau tāds ir – ja viņam iedotu 28 stundas diennaktī, arī tad nepietiktu. Mums pietiek tā laika, ko Dievs devis – darbam un atpūtai. Paši labprāt ceļojam un, protams, braucienos daudz ko vēroju ar viesu mājas saimnieces acīm,” uzsver Mārīte.

Viņa izmācījusies par juristi. Gan studijas, gan ceļojumi, daudzie sastaptie cilvēki, deputātes darbs Aglonas pašvaldībā, dalība Latvijas lietišķo sieviešu apvienībā un vienkārša pasēdēšana “Mežinieku mājās” uz romantiskās terases ar kafijas krūzi vai pašu darinātu ābolu vīna glāzi, devusi jaunas atziņas un idejas.