Daugavpils rajonā noslēgumam tuvojas neiecietības un diskriminācijas novēršanas projekts.

Daugavpils rajonā noslēgumam tuvojas biedrības „Dienvidlatgales Pašvaldību mācību centrs” projekts „Neiecietības un diskriminācijas novēršana pret bērniem ar fiziskās un intelektuālās attīstības traucējumiem Daugavpils rajona skolās”.

„Lai paaugstinātu pedagogu izglītības līmeni, projekta dalībnieki – 30 Daugavpils rajona izglītības iestāžu skolotāji piedalījās multiplikatoru mācību kursos “Neiecietības un diskriminācijas novēršana pret bērniem ar garīgās un fiziskās attīstības traucējumiem”. Apguvuši mācību programmu, multiplikatori savās mācību iestādēs organizēja izglītojošus pasākumus skolotājiem, sniedzot viņiem zināšanas un mēģinot novērst jebkura veida diskrimināciju un neiecietību pret bērniem ar garīgās un fiziskās attīstības traucējumiem,” informē projekta vadītāja Sarmīte Teivāne.

Bērniem ar garīgās un fiziskās attīstības traucējumiem projektā bija iespēja līdzdarboties sabiedrībā notiekošajos procesos. Savukārt rajona skolniekiem tika piedāvāta iespēja piedalīties kopīgos pasākumus ar bērniem ar garīgās un fiziskās attīstības traucējumiem, tādējādi mēģinot novērst jebkādas neiecietības izpausmes formas pret šāda veida bērniem.

Par kopīgajiem pasākumiem, ko skolās rīko multiplikatori, tiek uzņemta videofilma “Neiecietības un diskriminācijas novēršana pret bērniem ar fiziskās un intelektuālās attīstības traucējumiem Daugavpils rajona skolās”. Filmas sižets saistīts ar bērnu integrāciju sabiedrībā.

Projektā vēl atlicis sarīkot multiplikatoru noslēguma pasākumu, kurā projekta dalībnieki dalīsies pieredzē, tiks apkopots paveiktais, kā arī izvērtēti projekta rezultāti.

Mūsdienās neiecietība pret bērniem ar fiziskiem vai garīgiem trūkumiem skolās ir izteikta problēma. Pret šādiem bērniem sabiedrībā pastāv dažādas neiecietības un diskriminācijas izpausmes gan no savu vienaudžu, gan arī sabiedrības puses. Šādi bērni bieži vien tiek apsmieti un atstumti no kolektīva, rezultātā viņiem rodas dažādi psiholoģiski pārdzīvojumi, kas padara viņu problēmas vēl smagākas.

Daugavpils rajonā ir 95 bērni ar bērniem ar garīgās un fiziskās attīstības traucējumiem vecumā no 7 līdz 18 gadiem ar garīgas attīstības un fiziskas veselības traucējumiem, kas apmeklē skolu. Mājas apmācība noteikta 12 bērniem.

„Daugavpils rajonā no 24 vispārizglītojošām skolām tikai trijās skolās no 2005./2006. mācību gada ir licencētas speciālās pamatizglītības programmas izglītojamajiem ar speciālajām vajadzībām. Cēloņi tam, ka vispārizglītojošas skolas ir nepieejamas bērniem ar speciālajām vajadzībām ir gan zināšanu un pieredzes trūkums darbā ar bērniem ar dažāda veida invaliditāti, skolu fiziskās vides nepieejamība, skolotāju profesionālās kompetences, izpratnes un atbalsta trūkums bērnu ar speciālajām vajadzībām integrācijas veicināšanai, ilgstoša speciālo skolu tradīcija, kā arī vecāku un bērnu psihoemocionālās barjeras aktīvai līdzdalībai,” skaidro Daugavpils rajona Izglītības pārvaldes vadītāja Irēna Bulaša.

Latvijā ir 64 speciālās skolas, kurās mācās 9691 bērns. 2005.gadā mājas apmācībā bija 2679 bērni. Latvijā no 983 vispārizglītojošajām skolām tikai 98 nodrošina bērniem ar speciālajām vajadzībām iespēju integrēties vispārizglītojošo skolu sistēmā.

Ar mērķi veicināt Latvijā dzīvojošo cilvēku savstarpējo sapratni un sadarbību ar dažādām sociāli atstumto cilvēku grupām, panākt sabiedrības viedokļa maiņu, projektu realizē biedrība „Dienvidlatgales Pašvaldību mācību centrs”. Projektu atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds, tā kopējās izmaksas ir 46 763 eiro (Ls 32 734).

Informāciju sagatavoja:
Harijs Vucins, kompānija „13.STĀVS”
e-pasts: harijs@13stavs.lv, t/f. +371 654 21243
Papildus informācija:
Sarmīte Teivāne, projekta vadītāja
e-pasts: sarmite.teivane@latgale.lv