Franču un vācu uzņēmēji pagaidām projām netaisās

Inflācija Latvijā joprojām pieaug, vienlaikus palielinās arī produktu, energoresursu un izejvielu cenas. Kā šajā ekonomiskajā situācijā strādā Daugavpils uzņēmumi? Kuras problēmas jārisina pirmām kārtām, kādas ir attīstības perspektīvas? Uz šiem jautājumiem atbildēja AS “Ziegler Mašīnbūve” valdes locekle un personāla daļas vadītāja Tatjana Morenko un AS “Axon Cable” ģenerālmenedžeris Alans Genons. Abi uzņēmumi pieder ārzemju kapitālam.


AS “Ziegler Mašīnbūve” izveidota 1997. gadā uz darbgaldu remonta rūpnīcas bāzes un ir viens no četriem starptautiskās kompānijas “Ziegler” uzņēmumiem. Rūpnīca darbojas divās jomās – mašīnbūve un autotehnika (kabeļu savienojumi, auto novietošanas sensori). Ražotnē strādā vairāk kā 400 darbinieki.
“Axon Cable” Daugavpilī sāka darboties 2000. gadā, pašlaik uzņēmumā strādā 400 darbinieki. Galvenais produkts ir kabeļu savienojumi, kuri tiek izmantoti militārajā rūpniecībā, automātikā, telekomunikācijās, zemūdens elektrības kabeļos, autorūpniecībā un medicīnā.

Izejvielu cenu pieaugums liek domāt

“Ziegler Mašīnbūvei” nozīmīgs bija 2004. gads, kad Latvija iestājās Eiropas Savienībā. Tieši tad ražotāji izjuta pakalpojumu, izejvielu cenu pieaugumu, palielinājās arī darba spēka apmaksas izdevumi. Rūpnīca ražoja galvenokārt lauksaimniecības tehniku, bet dārgais metāls pamazām “noēda” visu peļņu. Lai izvairītos no zaudējumiem, tika pieņemts lēmums mainīt ražošanas profilu. Uzņēmums atteicās no lauksaimniecības tehnikas un sāka sniegt pakalpojumus augsto tehnoloģiju jomā.

2006. gada vasarā pārprofilēšana tika pabeigta. Pakāpeniski veidojās pasūtījumu pakete. Šajā periodā ražošanas apjoms samazinājās, taču līdz 2007. gada vidum atkal pieauga. Sākās jaunu projektu realizācija, t.sk. arī autotehnikas jomā. Piemēram, tika radīti auto novietošanas sensori angļu uzņēmumam. Pašlaik nav problēmu ar pasūtījumiem.

Kā paskaidroja Tatjana Morenko, uzņēmums pasūtītāju pirmām kārtām izvēlas atkarībā no veicamo operāciju skaita, “Ziegler Mašīnbūvi” neapmierina situācija, kad viena iekārta ir noslogota, bet cita atrodas dīkstāvē.

Uzņēmumā “Axon Cable” beidzamajos trijos gados, līdz pat 2007. gada beigām, ražošanas apjomi pastāvīgi pieauga, palielinājās gada apgrozījums. Taču 2008. gada sākumā parādījās satraucoši simptomi. Sadārdzinājās izejvielas un kurināmais, vajadzēja paaugstināt gatavās produkcijas cenas. Savukārt jebkuru cenu paaugstinājumu patērētāji uztver negatīvi un pieprasa tās iesaldēt, bet ne jau vienmēr tas ir iespējams. A. Genons minēja arī otru negatīvu faktoru – dolāra vērtības krišanos attiecībā pret eiro. Tas skar daudzus uzņēmumus. Kursa svārstības noved pie tā, ka klientam, kas atrodas dolāra zonā, cena automātiski pieaug par 30–40 procentiem. Trešais faktors – pastāvīgi augošā inflācija Latvijā, darba algu paaugstinājums.

Ņemot vērā šos trīs faktorus, uzņēmuma vadībai nācās domāt, kā rīkoties turpmāk. A. Genons ir pārliecināts: “Uzņēmumam “Axon Cable” situācija nav tik dramatiska, jo savas darbības laikā kompānija pārdzīvojusi nevienu vien ekonomisko kritumu, taču nekad nav strādājusi ar zaudējumiem.”

A. Genons nespēj vien beigt brīnīties par to, kas notiek Latvijā: “Kāpēc Latvijā inflācija ir augstāka nekā kaimiņvalstī Lietuvā? Kāpēc nepārtraukti pieaug pārtikas produktu cenas? Daudzi produkti Latvijā maksā dārgāk kā Francijā. Es runāju par pirmās nepieciešamības precēm – maizi un pienu, lai gan dzīvošana Francijā nav lēta. Piemēram, agrāk daugavpilieši, braucot mācīties uz Franciju, pārtikas produktus centās nopirkt Latvijā, lai paņemtu līdzi, bet tagad viss ir otrādi. Latvijā jānostabilizē cenas – vismaz pārtikai.”

T. Morenko teica: “Mūsu uzņēmums ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem Latgalē, taču mēs ne vienmēr spējam konkurēt darba algas ziņā, jo izmaksājam to legāli, nevis aploksnēs. Mēs izjūtam savdabīgu diskrimināciju no citiem uzņēmumiem, kuri saviem darbiniekiem maksā vairāk, taču dara to nelikumīgi.”

Piespiedu štatu samazināšana un speciālistu trūkums “Ziegler Mašīnbūve” ir augstu tehnoloģiska ražotne un tai trūkst augstas kvalifikācijas speciālistu – tehniskā aprīkojuma konstruktoru, darbgaldu programmētāju, kalkulācijas speciālistu. Problēmu var atrisināt, šos kadrus sagatavojot uzņēmumā, jo Latvijā ir problemātiski atrast šādus speciālistus. Piemēram, metināšanas tehnologs pašlaik izglītojas Sanktpēterburgā. Pirms kāda laika trūka metinātāju. Pašlaik, samazinoties celtniecības apjomiem Latvijā, problēma atrisinājusies pati par sevi.

A. Genons par kadru problēmu spriež filozofiski: “Mēs vienmēr esam zaudējuši speciālistus gan šeit, gan Francijā. Tā ir normāla situācija, ja cilvēks meklē savu vietu. Protams, ir žēl, kad pēc diviem trijiem darba gadiem apmācīts speciālists no uzņēmuma aiziet.” Ģenerālmenedžeris apstiprināja, ka uzņēmumā notikusi štatu samazināšana. Nākas atlaist cilvēkus, lai ražotnē paliktu tik daudz darbinieku, cik nepieciešams pasūtījumu izpildei.

Pagaidām negrasās pārcelt ražošanu

Daudzi pasaules koncerni savu ražošanu jau sen pārcēluši ārpus Eiropas. Ražošanas izdevumi Āzijā ir zemāki nekā Eiropā. “Ziegler Mašīnbūve” negrasās pārvietot ražošanu ārpus Latvijas. T. Morenko teica: “Rūpnīcā ieguldītas lielas investīcijas, tāpēc tiek risināti divi pamatjautājumi, – darba ražīguma paaugstināšana un ražošanas optimizācija izdevumu samazināšana.”

Savukārt “Axon Cable” cenšas maksimāli paaugstināt darba ražīgumu, lai nebūtu jāpārceļas. A. Genons teica: “Jāpanāk, lai gatavās produkcijas vērtība nepieaugtu, pašlaik tas iespējams, uzlabojot tehnologu darbu. Pagaidām neredzu iemeslu ražošanas sašaurināšanai.” Taču, ja ražošanas izmaksu un inflācijas pieauguma tempi nemazināsies, būs jāpieņem jauni lēmumi. Taču, kādi tie būs, A. Genons nezina, jo šādus lēmumus viņš pats nepieņem.

Francijas koncernam “Axon Cable” ir trīs filiāles: Meksikas filiāle orientēta uz Amerikas tirgu, Ķīnas filiāle ražo Āzijas reģionam, bet 85 procenti Daugavpilī saražotās produkcijas tiek realizēti Eiropā. Tādējādi katrai filiālei ir savs noieta tirgus. Lēmumu par rūpnīcas slēgšanu Daugavpilī vadība pieņems vienīgi gadījumā, ja ekonomiskā situācija Latvijā neuzlabosies.